Левасил инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: червоно-коричневі (70 мг) або яскраво-червоні

(140 мг) тверді желатинові капсули з написом ML/ML (або без напису), що містять порошок коричнево-жовтого кольору;

склад:

діючі речовини: 1 капсула містить силімарину 70 або 140 мг, тіаміну мононітрату (вітамін В1) 5 мг, рибофлавіну (вітамін В2) 5 мг, піридоксину гідрохлориду (вітамін В6) 1,5 мг,

ніацинаміду 45 мг, кальцію пантетонату 25 мг, ціанокобаламіну (вітамін В12) 7,5 мкг;

допоміжні речовини – крохмаль кукурудзяний, метилпарабен, пропілпарабен, кремнію діоксид колоїдний, целюлоза мікрокристалічна, натрію крохмальгліколят, тальк очищений, магнію стеарат.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Препарати, що застосовуються при захворюваннях печінки, ліпотропні речовини. Силімарин, комбінації. АТС А05ВА53.

Фармакологічні властивості.

· Фармакодинаміка. Левасил – гепатопротекторний засіб, до складу якого входить силімарин та комплекс вітамінів групи В, що позитивно діють на функцію печінки. Силімарин містить групу флавоноїдів із гепатопротекторними властивостями (особливо силібін). Терапевтичний ефект силібіну базується на здатності стабілізувати проникність мембрани гепатоцитів завдяки інгібуванню перекисного окислення ліпідів, стимулюванню синтезу білка і фосфоліпідів в ушкоджених гепатоцитах, запобіганню втрати компонентів клітин. Він позитивно впливає на екскреторну та метаболічну функції печінки. Інгібує синтез лейкотрієнів та простагландинів.

Комплекс вітамінів групи В відіграє важливу роль в обміні речовин в організмі. Доведений їх захисний вплив на печінку шляхом впливу на ферменти, що беруть участь у білковому та вуглеводному обміні. Вітаміни прискорюють процеси поновлення ураженої печінкової паренхіми, покращують дезінтоксикаційну функцію печінки. Крім того, при захворюваннях печінки вміст вітамінів групи В в організмі різко знижується, а Левасил зменшує цей дефіцит.

· Фармакокінетика. Після внутрішнього застосування компоненти препарату швидко всмоктуються. Період напіввиведення силібініну – приблизно 24 год, при цьому приблизно 20-40% від застосованої дози виводиться з жовчю і тільки 3-7% виводиться із сечею. Максимальна концентрація спостерігається через 1,4 год. після внутрішнього застосування дози силібіну 360 мг. Концентрація у плазмі 0,18-0,62 мкг/мл. Період напіввиведення – 6 год.

90% силімарину концентрується в печінці. Потім він екскретується з жовчю в кишечник і далі 50% знову всмоктується через кишечник.

Силібін метаболізується і зв’язується з сульфатом і глюкозамідом.

Показання для застосування. Застосування Левасилу показане при лікуванні захворювань печінки (у складі комплексної терапії): цироз печінки, жирова інфільтрація печінки, а також як засіб профілактичного захисту печінки від токсичного впливу алкоголю.

Спосіб застосування та дози. Дозу встановлюють індивідуально. Препарат застосовують до вживання їжі. Для внутрішнього застосування залежно від показань, схеми лікування та маси тіла пацієнта доза для дорослих 70 мг - 140 мг 2-3 рази на добу;

для дітей старших 3 років – 70 мг 2 - 3 рази на добу.

Капсули ковтають не розжовуючи, запиваючи половиною склянки води.

Побічна дія.

Алергічні реакції: дуже рідко – висипи на шкірі, свербіж, кропив’янка.

Можлива проносна дія.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату. Печінкова енцефалопатія, обструктивна жовтяниця, первинний біліарний цироз. Гіпервітаміноз.

Дитячий вік до 3 років.

Передозування. При передозуванні можлива міодистрофія (піридоксину гідрохлорид).

Особливості застосування. Препарат не кумулюється в організмі. Можливе забарвлення сечі у жовтий колір. Можливість застосування препарату під час вагітності, у період годування груддю вирішує лікар.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Невідома.

Умови та термін зберігання. Зберігати при кімнатній температурі, у недоступному для дітей, захищеному від світла місці.

Термін зберігання – 2 роки.

Забороняється застосовувати препарат після закінчення терміну зберігання!