Санорин аналергин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: безбарвна прозора рідина;

склад: 1 мл розчину містить нафазоліну нітрату 0,25 мг, антазоліну мезилату 5 мг;

допоміжні речовини: кислота борна, динатрію едетат дигідрат, метилпарагідроксибензоат, вода очищена стерильна.

Форма випуску. Краплі назальні/очні.

Фармакотерапевтична група. Протинабрякові та інші препарати для місцевого застосування при захворюваннях носа. Симпатоміметики у комбінації з іншими засобами (за винятком кортикостероїдів). Код АТС R01B02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат містить нафазолін (синтетичний симпатоміметик з вираженою судинозвужувальною дією) та Н1 антигістамінний антазолін, який завдяки механізму оборотного конкурентного зв”язування блокує дію гістаміну на Н1-рецепторах. Нафазолін – симпатоміметик, який діє на α-адренорецептори, має виражену швидку та тривалу дію на слизові оболонки. Використовується головним чином для зниження кровонаповнення слизових оболонок при запаленнях верхніх дихальних шляхів. Терапевтична дія настає дуже швидко і триває кілька годин (4 год і більше).

Фармакокінетика. Після локальної аплікації розчину нафазоліну було доведено повне всмоктування діючої речовини.

Показання для застосування. Нежить алергічного походження, сінний нежить, гострий риніт, хронічні кон’юнктивіти, астенопічні розлади (порушення акомодації при підвищеному зоровому навантаженні), як додатковий засіб при лікуванні весняних кон’юнктивітів.

Спосіб застосування та дози. Дози для дорослих: у носові ходи – 2-3 краплі у кожний носовий хід, в очі – 1-2 краплі у порожнину кон’юнктиви 3-4 рази на день.

Дітям віком від 2 років - 1-2 краплі у кожний носовий хід 3-4 рази на день. У порожнину кон’юнктиви – 1-2 краплі 3-4 рази на день.

Для короткочасного застосування дорослим - не більше 1 тижня, дітям – не більше 3-х днів; потім зробити перерву на декілька днів.

Побічна дія. При підвищеній чутливості до компонентів препарату можуть з’являтися висип, роздратованість, головний біль, нудота. При використанні препарату для закапування в ніс більше 1 тижня можливий інтенсивний набряк слизової оболонки.

Після закапування препарату в кон”юнктивальний мішок може спостерігатись подразнення у місці нанесення препарату, а в поодиноких випадках – розширення зіниць.

Протипоказання. Підвищена чутливість до складових препарату, дитячий вік до 2 років, артеріальна гіпертензія, атрофічний риніт.

Передозування. При передозуванні або випадковому вживанні препарату внутрішньо можуть спостерігатися такі симптоми як сонливість, загальмованість, зниження температури тіла, брадикардія, пітливість, коматозний стан. Ризик передозування підвищений у дітей.

Лікування: промивання шлунка, прийом активованого вугілля, при необхідності – симптоматична терапія.

Особливості застосування. Препарат необхідно призначати з обережністю при тяжких захворюваннях серцево-судинної системи (артеріальна гіпертензія, серцева недостатність), порушенні метаболізму (цукровий діабет, гіпертиреоз), феохромоцитомі.

Необхідно дотримуватись обережності при загальній анестезії із застосуванням анестетиків, які підвищують чутливість міокарда до симпатоміметиків (наприклад, галотан), у пацієнтів з бронхіальною астмою.

Тривале застосування препарату може призвести до набухання та подальшої атрофії слизової оболонки.

Пацієнти, які застосовують високі дози препарату, повинні знаходитися під спостереженням у зв”язку з можливим виникненням серцево-судинних і неврологічних побічних явищ (артеріальна гіпертензія, аритмія, прискорене серцебиття, головний біль, запаморочення, сонливість або безсоння).

При користуванні контактними лінзами неприпустимий прямий контакт крапель препарату з лінзами, оскільки вони можуть помутніти. Перед застосуванням препарату контактні лінзи необхідно зняти не менше, ніж на 15 хвилин.

Вагітність і лактація

Немає достатньо даних про те, чи проникає нафазолін через плацентарний бар”єр і чи потрапляє в грудне молоко, незважаючи на те, що після місцевого застосування нафазоліну відбувається системна абсорбція.

Препарат під час вагітності і в період годування груддю не протипоказаний, однак при призначенні препарату необхідно ретельно зважити можливий ризик для дитини і очікуваний терапевтичний ефект.

Вплив на здатність управляти автотранспортом і працювати з механізмами

При застосуванні Санорин Алергіну як краплі в ніс, препарат не впливає на діяльність, яка потребує підвищеної уваги і реакції.

При застосуванні Санорин Алергіну як очні краплі, рідко може спостерігатися розширення зіниць, нечітке, розмазане зображення. Тому діяльність, яка потребує підвищеної уваги і реакції, можна виконувати після зникнення тимчасового побічного ефекту.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат не слід застосовувати одночасно з інгібіторами МАО, призначати препарат не раніше, ніж через 14 днів після закінчення їх застосування.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі до 25°С, у захищеному від світла місці в оригінальній упаковці. Не заморожувати. Зберігати в недоступному для дітей місці. Термін придатності – 2 роки.

Термін придатності після першого відкриття флакона - 28 днів.

Пользователей также интересует