Ципрофарм® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: сiprofloxacin; 1-циклопропіл-6-фтор-1,4-дигідро-4-

оксо-7(1-піперазиніл)-3-хінолінкарбонова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: прозора, злегка жовтувато-зеленувата рідина;

склад: 1 мл розчину містить 3 мг ципрофлоксацину гідрохлориду у перерахуванні на ципрофлоксацин;

допоміжні речовини: бензалконію хлорид, натрію дигідрофосфат дигідрат (натрій фосфорнокислий однозаміщений 2-водний), сорбітол, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Краплі очні/вушні.

Фармакотерапевтична група. Препарати, які застосовуються в офтальмології та отології. Протимікробні засоби. Код АТС S03АА.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Протимікробний засіб широкого спектра дії групи фторхінолонів. Має бактерицидну дію, механізм якої зумовлений пригніченням ДНК-гірази бактерій із порушенням синтезу ДНК, росту і поділу клітин.

Має широкий спектр протимікробної дії з найбільшою активністю щодо грамнегативних бактерій та менш вираженим впливом на анаероби. Високоактивний відносно більшості грамнегативних бактерій: Pseudomonas aeruginosa, Haemophilus influenzae, Escherichia coli, Shigella spp.., Salmonella spp., Neisseria meningitidis, N. gonorrhoeae. Активний щодо багатьох штамів Staphylococcus spp. (продукуючих і не продукуючих пеніциліназу, метицилін-резистентних), деяких штамів Enterococcus spp., а також Campylobacter spp., Legionella spp., Mycoplasma spp., Chlamidia spp., Mycobacterium spp. Ципрофлоксацин активний щодо бактерій, які продукують бета-лактамази.

Фармакокінетика. При місцевому застосуванні препарату терапевтична концентрація діючої речовини досягається у тканинах і біологічних рідинах ока або тканинах вуха.

Показання для застосування. Інфекційно-запальні захворювання очей та вуха, спричинені чутливими до ципрофлоксацину мікроорганізмами: блефарити, блефарокон’юнктивіти, кератити, кератокон’юнктивіти, корнеальна виразка, трахома; зовнішній отит і хронічний гнійний середній отит. Профілактика інфекцій очей та вуха до та після хірургічних втручань.

Спосіб застосування та дози. При лікуванні бактеріальних захворювань ока закапують по 1 краплі 2-3 рази на добу в кон’юнктивальний мішок. У перші два дні лікування інстиляції можуть бути частішими: 1 крапля через кожні 2 год протягом дня. Тривалість лікування – 7-10 днів.

При лікуванні захворювань вуха – по 2-3 краплі кожні 4 год протягом 7 днів. При гнійних отитах у гострий період у перший день призначають по 2–3 краплі кожні 2 год.

Побічна дія. Можливі алергічні місцеві реакції.

Протипоказання. Підвищена чутливість до хінолонів або допоміжних інгредієнтів розчину, вагітність, період годування груддю, дитячий вік до 15 років.

Передозування. У зв’язку з низькою системною абсорбцією малоймовірне.

Особливості застосування. Для відкриття флакона необхідно загвинтити до упору кришку, при цьому шип на її внутрішньому боці повинен проштрикнути крапельницю флакона. При застосуванні препарату в очі використання контактних лінз не рекомендовано.

Пацієнтам, у яких після інстиляції препарату в кон’юнктивальний мішок спостерігається нечіткість зображення, не рекомендується керувати автотранспортом та виконувати роботи, що потребують чіткості зору.

Перед закапуванням препарату у вухо необхідно провести аспірацію гною з промиванням антисептичним розчином.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не відома.

Умови та термін зберігання. Зберігати в захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 ˚С.

Термін придатності – 2 роки. Термін придатності після розкриття флакона – 28 діб.