Эвказолин Н инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Xylomethazoline; 2-[4-(1,1-диметилетил)-2,6-диметилбензил]-4,5 дигідро-1H-імідазолу гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: прозора злегка жовтувата рідина із специфічним запахом;

склад: 1 г препарату містить ксилометазоліну гідрохлориду 1 мг;

допоміжні речовини: бензалконію хлорид (0,15 мг/г), евкаліптова олія, динатрію едетат(динатрієва сіль етилендіамінтетраоцтової кислоти), пропіленгліколь, макрогол 1500 (поліетиленоксид 1500), повідон (15), гідроксипропілметилцелюлоза (5), полісорбат 20 (твін-20), динатрію фосфат додекагідрат, калію дигідрофосфат, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Краплі назальні.

Фармакотерапевтична група. Засоби, які використовують при захворюваннях порожнини носа. Протинабрякові препарати для місцевого застосування. Код ATC R01AВ06.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Препарат проявляє a-адреноміметичну дію, звужує периферичні судини. При нанесенні на слизову оболонку завдяки судинозвужувальному ефекту зменшує набряк слизової оболонки, гіперемію, ексудацію, полегшує носове дихання. Завдяки наявності евкаліптової олії усуває сухість слизової оболонки і виявляє протизапальну та антисептичну дію.

Фармакокінетика. Препарат діє переважно місцево, всмоктується через слизові оболонки при звичайному використанні в незначній кількості. Дія починається через декілька хвилин після застосування, триває протягом декількох годин.

Показання для застосування. Гострий риніт та риносинусит, поліноз; при середньому отиті для зменшення набряку слизової оболонки носоглотки; підготовка пацієнта до діагностичних та лікувальних процедур у носових ходах, ранній післяопераційний період.

Спосіб застосування та дози. Для місцевого застосування. Безпосередньо перед застосуванням треба потримати флакон з препаратом у долоні, щоб зігріти його до температури тіла. Кришку знімають і, злегка натискаючи на гумову вставку-крапельницю, закапують 1–2 краплі розчину в ніс. Після застосування флакон завжди закривайте кришкою.

Дорослим та дітям старше 12 років призначають у вигляді 0,1% розчину по 1–2 краплі 2–3 рази на добу у кожний носовий хід. Дітям віком від 7 до 12 років – 0,1% розчин по 1 краплі у кожний носовий хід 2–3 рази на добу. Препарат застосовують протягом 5–7 днів.

Побічна дія. Подразнення слизової оболонки, печіння, поколювання, чихання, сухість слизових носа, гіперсекреція. У поодиноких випадках можливий набряк слизової оболонки носа (частіше при тривалому використанні), серцебиття, порушення серцевого ритму, підвищення артеріального тиску, головний біль, блювання, порушення сну та зору. При тривалому застосуванні препарату у високих дозах може виникнути депресивний стан.

Протипоказання. Закритокутова глаукома, атрофічний риніт, підвищена чутливість до компонентів препарату, артеріальна гіпертензія, гіпертиреоз, дитячий вік до 7 років.

Передозування. При частому закапуванні препарату можуть проявлятися симптоми передозування у вигляді головного болю, сухості у носі, нудоти, депресії, підвищення артеріального тиску, короткочасного порушення зору. Необхідно припинити використання препарату і застосувати препарати-антагоністи: симпатолітики та α-адреноблокатори (фентоламін, тропафен), симптоматичну терапію.

Особливості застосування.

Застосування у вагітних та жінок, які годують груддю. При застосуванні в терапевтичних дозах препарат діє місцево і не чинить системного впливу, тому застосування препарату в терапевтичних дозах у лікуванні зазначеного контингенту не протипоказане.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат не призначають одночасно з інгібіторами моноаміноксидази (МАО) та трициклічними антидепресантами.

Умови та термін зберігання. Зберігають у недоступному для дітей та захищеному від світла місці при температурі від 15°С до 25°С. Термін придатності 2 роки.