Пирантел инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: pyrantel; 1,4,5,6-тетрагідро-1-метил-2-[транс-2(2-тієніл)-вініл]-піримідин;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки світло-оранжевого кольору, подовженої двоопуклої форми, не вкриті оболонкою, з рискою;

склад: 1 таблетка містить пірантелу памоату еквівалентно пірантелу 250 мг;

допоміжні речовини: кальцію фосфат двохосновний безводний, крохмаль кукурудзяний, метилпарабен, пропілпарабен, тaльк, магнію стеарат, натрію крохмальгліколят, барвник F08 Ідакол Захід жовтий Супра(Е 110).

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Протигельмінтні засоби. Похідне тетрагідропіримідину. Код АТС P02CC01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат проявляє активність відносно гострика (Enterobius vermicularis), аскариди (Ascaris lumbricoides), анкілостоми (Ancylostoma duodenale, Necator americanus), при трихостронгільозі (інвазії Trichostrongylus colubriformis і Trichostrongylus оrientalis), виявляє помірну дію на трихоцефали (Trichocephalus trichiurа). Деполяризуючий ефект пірантелу призводить до розвитку нервово-м’язової блокади і внаслідок цього до спастичного паралічу м’язів чутливих до нього гельмінтів. Гельмінти втрачають рухливість і видаляються з організму через шлунково-кишковий тракт разом із каловими масами завдяки природній перистальтиці кишечнику. Пірантел діє як на статевозрілих, так і статевонезрілих гельмінтів обох статей, чутливих до препарату. Не активний щодо міграційних личинкових стадій гельмінтів.

Фармакокінетика. Пірантелу памоат погано всмоктується зі шлунково-кишкового тракту (менше 3,8 %). Після прийому внутрішньо в дозі 10 мг/кг концентрація в плазмі становить 0,005-1,13 мкг/мл протягом 1-3 год. Мінімальна кількість препарату частково метаболізується в печінці до N-метил-1,3-пропандіаміну. Більше 50 % препарату виділяється у незміненому вигляді з калом після прийому внутрішньо, не більше 7 % виводиться із сечею у незміненому вигляді та у вигляді N-метил-1,3-пропандіаміну.

Показання для застосування.

Ентеробіоз, аскаридоз, анкілостомоз, некатороз, трихоцефальоз (як прості, так і змішані інвазії).

Спосіб застосування та дози.

Пірантел приймають перорально у вигляді памоату, однак дози описані у перерахуванні на основу. При ентеробіозі, а також змішаних інвазіях дітям призначають у дозі 125 мг на 10 кг маси тіла, при одноразовому прийомі перорально. Дорослим та підліткам – 750 мг, при масі тіла більше 75 кг – 1 г одноразово. Максимальна доза для дорослих – 1 г внутрішньо одноразово. Для досягнення ефекту при лікуванні енторобіозу необхідне суворе дотримання правил особистої гігієни, насамперед у дітей, а також повторний прийом Пірантелу через 3 тижні.

При лікуванні виключно аскаридозу препарат призначають у дозі 5 мг/кг одноразово.

При анкілостоматозі та некаторозі застосовують у тих самих дозах, що і при аскаридозі. При тяжких формах призначають в дозі – 20 мг/кг на добу за 1 та 2 прийоми впродовж 2-3 днів.

При лікуванні тяжкого некаторозу у дорослих і дітей віком старше 3 років необхідне щоденне застосування препарату протягом 3 днів.

При трихоцефальозі у дорослих і дітей старше 3 років застосовують дозу 10 мг/кг щодня впродовж 5 днів.

Пірантел можна застосовувати незалежно від прийому їжі або часу дня, до або під час лікування немає необхідності у призначенні проносних засобів. Пірантел можна приймати разом із молоком або фруктовим соком.

Побічна дія.

Пірантел в цілому добре переноситься.

З боку травної системи : іноді виникають такі побічні ефекти , як біль в епігастральній ділянці, нудота, блювання, діарея, рідко – підвищення активності печінкових трансаміназ, втрата апетиту.

З боку центральної та периферійної нервової системи: рідко - головний біль, запаморочення, сонливість, безсоння, роздратованість, підвищена втомлюваність, слабкість.

З боку шкірних покривів: алергічний висип.

При появі виражених побічних ефектів після прийому першої дози другу дозу препарату (яку зазвичай призначають через три тижні) слід приймати тільки після консультації з лікарем.

Протипоказання.

Препарат не призначають пацієнтам з відомою гіперчутливістю до будь-якого з компонентів препарату, дітям віком до 3 років (у вигляді таблеток).

Передозування.

Симптоми: відсутність апетиту, нудота, блювання, спастичний біль у животі, діарея, головний біль, сонливість або безсоння, збудження, шкірний висип, порушення функції печінки.

Лікування: специфічного антидоту не існує. Слід якнайшвидше промити шлунок, застосувати проносні засоби, симптоматичну терапію.

Особливості застосування.

Пірантел слід приймати одночасно всім членам родини чи групи людей, які контактували. Після завершення лікування слід провести контрольне дослідження калу на наявність яєць гельмінтів. Особливу увагу слід звернути на обов’язкове дотримання правил особистої гігієни, особливо дітьми.

Застосування у період вагітності та годування груддю

Вагітність: Дослідження репродуктивної функції у тварин не виявили ніякого тератогенного впливу пірантелу, однак такі дослідження не проводились у вагітних жінок. Препарат можна застосовувати вагітним жінкам лише у разі крайньої необхідності за рішенням лікаря та під його наглядом.

Годування груддю. Не відомо, чи проникає пірантел у грудне молоко. Жінки у період лактації повинні припинити годування груддю, якщо застосування цього препарату є необхідним. Препарат приймають лише у разі крайньої необхідності.

Діти

Дітям до 3 років препарат слід застосовувати у вигляді суспензії.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами

Вплив пірантелу на здатність керувати автротранспортом та роботу з іншими механізмами не вивчали. У разі виникнення побічних реакцій типу запаморочення, сонливості слід утриматися від виконання робіт такого роду.

Пацієнти з порушеною функцією печінки

У пацієнтів з порушеннями функції печінки препарат слід застосовувати з обережністю. Не бажано призначати пірантел хворим із вираженими порушеннями функції печінки.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Пірантел не можна приймати разом із піперазином, оскільки їхня взаємодія антагоністична. Не слід приймати пірантел одночасно з левамізолом, тому що відбувається підсилення токсичності останнього. При одночасному застосуванні пірантел може підвищувати концентрацію теофіліну в плазмі крові.

Умови та термін зберігання.

Зберігати у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25 °С. Термін придатності - 3 роки.