Легалон® 140 инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: желатинові капсули коричневого кольору з жовтим порошком;

склад: 1 капсула містить 140 мг силімарину (60 мг силібініну у 180 мг екстракту з плодів розторопші плямистої);

допоміжні речовини: полісорбат 80, повідон, манітол, магнію стеарат, натрію крохмальгліколят.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Гепатопротекторні засоби. Код АТС А05ВА03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Діючу речовину препарату Легалон®140 одержують із екстракту плодів рослини росторопши плямистої (Silybum marianum). Препарат має гепатопротекторну та антитоксичну дії. Легалон®140 гальмує проникність токсинів у клітині печінки (показано на отрутах блідої поганки), а також спричиняє фізико-хімічну стабілізацію клітинної мембрани гепатоцитів, тим самим запобігаючи виходу з клітини ферментів (зокрема трансаміназ) та інших речовин. Антиоксидантний ефект Легалону®140 обумовлений взаємодією силібініну з вільними радикалами у печінці і перетворенням їх на менш токсичні сполуки. Тим самим переривається процес перекисного оксилення ліпідів і не відбувається подальшого руйнування структур, токсини знешкоджуються фізіологічним шляхом. Легалон®140 стимулює біосинтез структурних і функціональних білків і фосфоліпідів (за рахунок специфічної стимуляції РНК-полімерази А) і прискорює регенерацію клітин печінки.

Клінічна дія Легалону®140 проявляється у поліпшенні загального стану хворих із захворюваннями печінки, зменшенні суб'єктивних скарг таких, як слабкість, відчуття тяжкості у правому підребер'ї, втрата апетиту, шкірний свербіж, блювання. Покращуються лабораторні показники: зниження активності трансаміназ, гама-глутамілтрансферази, лужної фосфотази і рівня білірубіну в плазмі крові. Тривале застосування Легалону®140 певно збільшує відсоток виживання хворих на цироз печінки.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо силібінін повільно абсорбується у шлунково-кишковому тракті. Період напівабсорбції - 2,2 години.

Препарат не кумулює в організмі. Після багаторазового прийому внутрішньо по 140 мг 3 рази на добу досягається стабільний рівень виділення з жовчю.

Препарат метаболізується в печінці шляхом кон'югації і виділяється переважно з жовчю у формі глюкуронідів і сульфатів. Має місце ентеропечінкова циркуляція. Період напіввиведення - 6 годин.

Показання для застосування. Токсичні ураження печінки (алкоголізм; інтоксикація галогенірованими вуглеводородами, сполученнями важких металів; лікарські ураження печінки). Хронічний гепатит, цироз печінки (у складі комплексної терапії). Корекція ліпідного обміну.

Спосіб застосування та дози. Для початкового лікування та у тяжких випадках приймати по 1 капсулі 3 рази на добу; підтримуюча доза - по 1 капсулі 2 рази на добу.

Для лікування тяжких уражень печінки призначають спочатку по 1 капсулі (140 мг) 3 рази на добу, потім - по 1 капсулі (140 мг) 2 рази на добу.

Капсули приймати внутрішньо після їжі, не розжовуючи, запиваючи невеликою кількістю рідини.

Побічна дія. Препарат малотоксичний, тому тривале застосування у терапевтичних дозах нешкідливе. В окремих випадках можлива послаблювальна дія.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату.

Передозування. При клінічному застосуванні препарату випадків передозування не зареєстровано.

Особливості застосування. Можливе застосування Легалону®140 для корекції ліпідного обміну.

Дослідження щодо застосування препарату під час вагітності і у період лактації не проводились.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не встановлена.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці, при температурі не вище 25°С.

Термін придатності - 3 роки.

Не застосовувати препарат після закінчення терміну придатності.

Пользователей также интересует