Фитосед® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: желатинові капсули зеленого кольору. Вміст капсул – порошок рослинного походження, світло-бурий з жовто-коричневим відтінком;

склад: 1 капсула містить плодів глоду 30 мг, плодів коріандру 15 мг, трави меліси лікарської 45 мг, трави буркуну 15 мг, плодів вівса 75 мг, трави пустирника (кропиви собачої) 60 мг, суплідь хмелю 60 мг.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Снодійні та седативні препарати.

Код АТС N05CМ50**.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Фітосед® чинить седативну дію. Седативний ефект препарату настає з першого дня його застосування. Максимальний терапевтичний ефект настає через 1 - 1,5 год і триває 2 - 4 год. Дія препарату обумовлена властивостями компонентів, що входять до його складу. Біологічно активні речовини екстрактів лікарських рослин сприятливо впливають на функціональну активність нервової системи, чинять переважно седативну дію, усувають почуття страху, психічне напруження.

Дія препарату є результатом сукупного ефекту його компонентів, тому неможливо виявити метаболіти препарату.

Фармакокінетика. не вивчалась.

Показання для застосування. Неврози різної етіології; легка форма неврастенії, що супроводжується дратівливістю, тривогою, страхом, підвищеною втомлюваністю, розсіяністю; нервове збудження; безсоння; нейроциркуляторна дистонія за гіпертонічним і кардіальним типом; астенічний синдром (гіперстенічна форма).

Спосіб застосування та дози. Призначають перорально, дорослим і дітям старше 12 років по 1 - 2 капсули 3 рази на добу через 30 хв після їди, запиваючи не менш ніж 100 мл рідини. Курс лікування – 4 тижні. За необхідності його можна повторити через 10 - 15 днів. Протягом року курс лікування рекомендується повторити 2 - 3 рази.

Побічна дія. При підвищеній чутливості до компонентів препарату можливі алергічні реакції. У деяких випадках можливе виникнення сонливості, зниження артеріального тиску та виникнення диспепсичних явищ (нудота, блювання, печія).

Протипоказання. Підвищена чутливість до будь-якого з компонентів препарату. дітям віком до 12 років. жінкам у періоди вагітності та годування груддю. Пацієнтам із пониженим згортанням крові, з внутрішньою кровотечею.

Передозування. Можливо зниження артеріального тиску, виникнення запаморочення, печії, нудоти. Лікування симптоматичне (промивання шлунка, прийом активованого вугілля).

Особливості застосування. Препарат не призначають водіям і пацієнтам, які працюють із механізмами та пристроями, що потребують підвищеної уваги та швидких рухових реакцій.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Фітосед® підсилює дію лікарських засобів, які пригнічують центральну нервову систему. Компоненти препарату містять вітаміни групи В та можуть послаблювати дію леводопи.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі не вище +30°С. Термін придатності – 2 роки.