Терафлекс инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: овальні прозорі желатинові капсули, що містять порошок від білуватого до світло-бежевого кольору;

склад: 1 капсула містить:

глюкозаміну гідрохлориду 500 мг, натрію хондроїтину сульфату 400 мг;

допоміжні речовини: желатин, натрію кроскармелоза, кислота стеаринова, магнію стеарат, марганцю сульфат.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при патології опорно-рухового апарату. Код АТС М09АХ10.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Хондроїтину сульфат є високомолекулярним мукополісахаридом, який бере участь у побудові хрящової тканини. Знижує активність ферментів, які руйнують суглобовий хрящ та стимулює його регенерацію. При ранніх стадіях запального процесу хондроїтин сульфат знижує його активність і таким чином сповільнює дегенерацію хрящової тканини. Сприяє зниженню больового синдрому, покращенню функції суглобів, знижує потребу в нестероїдних протизапальних препаратах у хворих з остеоартрозами колінних та кульшових суглобів. Глюкозаміну гідрохлорид має хондропротекторні властивості, знижує дефіцит глікозамінів в організмі, бере участь у біосинтезі протеогліканів та гіалуронової кислоти. Маючи тропність до хрящової тканини, глюкозамін гідрохлорид ініціює процес фіксації сірки при синтезі хондроїтинсірчаної кислоти. Глюкозамін гідрохлорид селективно діє на суглобовий хрящ, є специфічним субстратом та стимулятором синтезу гіалуронової кислоти та протеогліканів, пригнічує утворення супероксидних радикалів та ферментів, які обумовлюють ушкодження хрящової тканини (колагенази та фосфоліпази), запобігає руйнівній дії глюкокортикоїдів на хондроцити та порушення біосинтезу глікозаміногліканів, індуковане нестероїдними протизапальними препаратами.

Фармакокінетика. Всмоктування: після одноразового перорального прийому препарату в середній терапевтичній дозі максимальна концентрація хондроїтину сульфату в плазмі крові досягається через 3-4 год., у синовіальній рідині – через 4-5 год. Біодоступність препарату становить 13 %. Виведення здійснюється, в основному, нирками протягом 24 год. 90 % прийнятого ентерально глюкозаміну всмоктується з кишечнику. Понад 25 % прийнятої дози потрапляє з плазми крові до хрящової тканини та синовіальних оболонок суглобів. У печінці частина препарату метаболізується до сечовини, вуглекислого газу та води.

Показання для застосування. Первинний та вторинний остеоартроз; остеохондроз хребта; дегенеративно-дистрофічні захворювання хребта та суглобів; плечолопатковий періартрит; переломи (для прискорення утворення кісткової мозолі).

Рекомендується дітям, старше 12 років, дорослим, особам літнього віку в комплексі лікування захворювань опорно-рухового апарату та інших станів, що супроводжуються дегенеративно-дистрофічними змінами тканин суглобового хряща.

Спосіб застосування та дози. Приймають внутрішньо, запиваючи невеликою кількістю води. Дорослим та дітям старше 12 років у перші три тижні застосовувати по 1 капсулі 3 рази на добу; в наступні дні – по 1 капсулі 2 рази на добу. Мінімальна тривалість лікування - 2 місяці. Курси лікування звичайно повторюють з інтервалами 3 місяці.

Побічна дія. Рідко спостерігається відчуття незначної нудоти, можливий біль в епігастральній ділянці, діарея, запор, здуття кишечнику, у поодиноких випадках - алергічні реакції. Всі прояви минають після відміни препарату.

Протипоказання. Підвищена чутливість до будь-якого з компонентів препарату (алергічні реакції). Фенілкетонурія. Вагітність та період годування груддю. Дитячий вік до 12 років.

Передозування. Можливе посилення побічних ефектів. У разі передозування рекомендується симптоматичне лікування.

Особливості застосування. Не перевищувати рекомендованої дози. Клінічні дані щодо ефективності та безпечності застосування препарату у вагітних і під час лактації відсутні. Препарат не впливає на здатність керувати транспортними засобами або працювати з потенційно небезпечними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При комбінованому застосуванні Терафлекс посилює всмоктування з ШКТ тетрациклінів та зменшує – пеніцилінів і хлорамфеніколу. На фоні застосування препарату знижується потреба в нестероїдних протизапальних засобах.

Умови та термін зберігання. У недоступному для дітей, сухому місці, при температурі не вище +25 ºС. Термін придатності – 3 роки.