Про затвердження клінічного протоколу 'Комплексна допомога під час небажаної вагітності'

Про затвердження клінічного протоколу 'Комплексна допомога під час небажаної вагітності'

Аборт – це дуже тяжке рішення. Однак якщо за тієї чи іншої причини жінка вимушена перервати вагітність, держава забезпечує їй право на отримання адекватної медичної допомоги. Головна ціль при цьому – мінімізувати можливу шкоду для здоров’я жінки.

На виконання доручення Президента України від 06.03.2003 №1-1/152 п.а. 2 та з метою уніфікації вимог до обсягів і якості надання акушерської та гінекологічної допомоги

Наказую:

  1. Затвердити клінічний протокол "Комплексна медична допомога під час небажаної вагітності" (далі Клінічний протокол, додається).
  2. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь (головних управлінь) охорони здоров'я обласних державних адміністрацій, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій:
  3. 2.1. Забезпечити розробку локальних протоколів медичної допомоги.

    2.2. Забезпечити вивчення і впровадження Клінічного протоколу в діяльність підпорядкованих закладів охорони здоров'я, починаючи 01.01.2011 року;

    2.3. Організувати здійснення контролю за наданням медичної допомоги вагітним жінкам з хворобами серця у підпорядкованих закладах охорони здоров'я у відповідності до Клінічного протоколу.

  4. Ректорам вищих медичних навчальних закладів, закладів післядипломної освіти забезпечити використання клінічного протоколу в навчальному процесі для студентів, лікарів-інтернів та лікарів - акушер-гінекологів.
  5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Мостовенко Р. В.

Міністр І.М.Ємець

Додаток 1.

Пам'ятка для пацієнтки

(до штучного переривання небажаної вагітності)

Згідно із законодавством в Україні штучне переривання небажаної вагітності за бажанням жінки може здійснюватись в термін до 12 тижнів.

Для виконання процедури (операції) штучного переривання небажаної вагітності Ви можете звернутись до будь-якого акредитованого закладу охорони здоров'я незалежно від форми власності та підпорядкування.

Наскільки можливо, керівники закладів охорони здоров'я повинні створити умови, коли забезпечується приватна обстановка не тільки для спілкування з медичним працівником, а й безпосередньо для виконання процедури (операції), зокрема шляхом виконання окремо взятої процедури (операції) в одному приміщенні за певний проміжок часу.

Медичні працівники зобов'язані забезпечити збереження інформації, отриманої від Вас під час спілкування чи виконання процедури (операції), та не допустити її розголосу іншим особам.

Ви можете обрати лікаря, який буде виконувати процедуру (операцію).

Ви маєте пройти обстеження, запропоноване лікарем.

Прийти на процедуру (операцію) переривання небажаної вагітності до медичного закладу необхідно у зазначений час.

Ви можете обрати метод штучного переривання небажаної вагітності та прийняття рішення після одержання повної, достовірної та чіткої інформації щодо особливостей кожної з них.

Найбезпечнішими методами є медикаментозний (прийом таблеток) та вакуумна аспірація (ручна та електрична). Використання методу розширення шийки матки та вишкрібання (дилатація та кюретаж) - допустиме лише за відсутності можливостей проведення переривання медикаментозними засобами або методами вакуум-аспірації у терміні вагітності 12 повних тижнів.

З метою зменшення кількості інфекційних ускладнень при перериванні вагітності хірургічними методами призначається антибіотикопрофілактика.

Ви маєте право вибору методики знеболювання та прийняття рішення після одержання повної, достовірної та чіткої інформації щодо анестезії або внутрішньовенного наркозу, ризиків та можливих ускладнень, пов'язаних із знеболюванням. При відсутності протипоказань можна вибирати місцеву анестезію, комбінацію місцевої анестезії зі знеболювальними препаратами (аналгетиками) або з атаралгезією, різновиди внутрішньовенного наркозу.

Вибір процедури (операції) штучного переривання небажаної вагітності та методу знеболювання необхідно підтвердити письмово у формі інформаційної згоди.

Лікар має поінформувати Вас про ризики виникнення ускладнень під час та після процедури (операції) переривання небажаної вагітності і у разі яких ознак необхідно негайно звернутись по медичну допомогу.

Уточніть у лікаря, до якого медичного закладу слід звернутися (адреса, контактні телефони).

У зв'язку з операцією (процедурою) штучного переривання небажаної вагітності жінка може отримати на 3 дні (з урахуванням дня операції) листок непрацездатності.

У разі виникнення ускладнень під час операції чи у післяабортному періоді листок непрацездатності видається на весь період тимчасової непрацездатності.

Додаток 2

Пам'ятка для пацієнтки

(після штучного переривання небажаної вагітності)

Після процедури (операції) штучного переривання небажаної вагітності варто утримуватися від статевих контактів до повної зупинки менструальноподібної кровотечі (приблизно 3-5 днів).

Через 10-14 днів після процедури (операції) рекомендується відвідати лікаря з метою консультації та планового огляду.

У разі появи ознак, які перераховані нижче, необхідно терміново звернутись по медичну допомогу:

  • Кровотеча (промокання двох або більше великих прокладок за годину, що не припиняється протягом 2 годин, виділення згустків крові).
  • Взагалі відсутність кров'яних виділень.
  • Підвищення температури тіла, лихоманка.
  • Вагінальні виділення з неприємним запахом.
  • Різкий, тривалий біль у животі, який посилюється.

Фертильність (спроможність до зачаття) може відновитися протягом 2 тижнів після процедури (операції), але в більшості жінок овуляція відбувається протягом 6 тижнів. Ви можете завагітніти знову, ще до появи наступної менструації.

Якщо Ви не плануєте вагітність, то почати використовувати контрацепцію (засоби попередження вагітності) необхідно відразу ж після процедури (операції) переривання вагітності та поновлення сексуальної активності.

У разі відсутності медичних протипоказань, незалежно від методу переривання небажаної вагітності, використання будь-якого методу контрацепції можна починати відразу ж після процедури (операції).

Першу таблетку комбінованого орального контрацептива (таблетки, які містять малі дози жіночих гормонів) можна прийняти в день проведення процедури (операції) або протягом 5 днів після.

Ін'єкційний контрацептив (препарат, який вводиться шприцом внутрішньом`язово і містить жіночий гормон – прогестин) може бути введений перед випискою після процедури (операції) або протягом 7 днів.

Внутрішньоматковий контрацептив (ВМК – невеликий прилад, що вводиться всередину матки та перешкоджає заплідненню) лікар може ввести відразу після процедури (операції) або протягом 7 днів (для ВМК зі спеціальним гормоном) та 12 днів (для ВМК, що містить мідь) за умови відсутності симптомів інфекції.

Презервативи можуть використовуватись з відновленням статевої активності (після повного припинення післяабортних кров'яних виділень).

Методи природної контрацепції не можуть бути використані до відновлення менструальної функції після процедури (операції) штучного переривання небажаної вагітності (до 3-х місяців). Тому необхідно обов'язково використовувати презервативи або утримуватися від статевих стосунків. Хірургічна стерилізація може бути проведена безпосередньо після процедури (операції) штучного переривання небажаної вагітності, проте Ви повинні ретельно обдумати своє рішення з урахуванням незворотності методу.

Якщо Ви не обрали постійний метод контрацепції одразу, можна тимчасово використовувати презервативи і звернутися за додатковою консультацією до лікаря.

Додаток 3

Перелік підстав, за наявності яких можливе штучне переривання вагітності, строк якої становить від 12 до 22 тижнів

затверджених постановою Кабінету Міністрів
України від 15 лютого 2006 р. №144

Рубрики та підрубрики Міжнародної статистичної класифікації хвороб та споріднених проблем охорони здоров'я (Х перегляд) Підстава Форма, стадія, ступінь хвороби Умови перенесення хвороби
Деякі інфекційні та паразитарні хвороби
В06 Краснуха   перенесена під час вагітності
В20 - В24 Хвороба, зумовлена ВІЛ ВІЛ-інфекція IV стадії  
А15, А16, А18, А19 Туберкульоз тяжкі форми: поширена, прогресуюча, хіміорезистентна, із тяжкими ускладнення (крім туберкульозу нервової системи та мозкових оболонок у гострій стадії, міліарного туберкульозу)
Новоутворення
С00 - С97 Злоякісні новоутворення будь-якої локалізації    
Хвороби ендокринної системи, розлад харчування та порушення обміну речовин
Е10 Цукровий діабет тяжка форма прогресування діабетичної нефропатії (неконтрольована гіпертензія, ниркова недостатність)
Е21 Гіперпаратиреоз та інші порушення при щитоподібній залозі тяжка форма  
Е26 Гіперальдостеронізм    
E70 - E85 Народження дітей з підтвердженим діагнозом спадкових захворювань та гетерозиготне носійство подружжям мутантних генів, що зумовлюють спадкові захворювання летальні, сублетальні захворювання, а також такі, що не піддаються або важко піддаються корекції та/абосупроводжуються тяжкими порушеннями психічного розвитку пренатальне підтвердження діагнозу в плода із застосуванням інвазивних досліджень; Х-зчеплене успадкування у разі неможливості пренатального підтвердження діагнозу і встановлення чоловічої статі плода
Хвороби крові і кровотворних органів та окремі порушення із залученням імунного механізму
D60 - D61 Апластична анемія    
Розлади психіки та поведінки
F01 Судинна деменція   стійке вираження розладу когнітивних функцій, сприйняття, мислення, емоційно-вольової сфери та соціальної дезадаптації
F03 Неуточнена деменція   -"-
F04 Органічний амнестичний синдром, не спричинений алкоголем чи іншими психоактивними речовинами   -"-
F06 Інші психічні розлади внаслідок ураження чи дисфункції головного мозку або внаслідок соматичної хвороби   -"-
F07 Розлади особистості та поведінки внаслідок хвороби, ушкодження та дисфункції головного мозку   -"-
F09 Неуточнений органічний або симптоматичний психічний розлад   -"-
F10 - F19 Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин   -"-
F20 Шизофренія   -"-
F22 Хронічні маячні розлади   -"-
F25 Шизоафективні розлади   стійке вираження розладу когнітивних функцій, сприйняття, мислення, емоційно-вольової сфери та соціальної дезадаптації
F28 Інші неорганічні психотичні розлади   -"-
F29 Неорганічний психоз, неуточнений   -"-
F60-F69 Розлади особистості та поведінки у зрілому віці   стійке вираження соціальної дезадаптації
F70-F79 Розумова відсталість    
Хвороби нервової системи
G30 Хвороба Альцгеймера   стійке вираження розладу когнітивних функцій, сприйняття, мислення, емоційно-вольової сфери та соціальної дезадаптації
G37 Інші демієлінізуючі хвороби центральної нервової системи    
G71 - G72 М'язова дистрофія та інші міопатії    
Хвороби системи кровообігу
I05 - I08, I34 - I36 Вади мітрального, аортального, тристулкового клапанів IV-V стадії  
I10 - I13 Гепертензивна (гіпертонічна) хвороба III стадія  
I15 Вторинна гіпертензія тяжкий ступінь неконтрольована гіпертензія
I25 Хронічна ішемічна хвороба серця   крім гострих форм, коли показане інтенсивне лікування, включаючи інвазивні втручання
I27.0 Первинна легенева гіпертензія    
I27.1 Кіфосколіотична хвороба серця тяжка форма  
I27.9 Легеневе серце (хронічне) БДВ з серцевою недостатністю IIБ-III стадій  
I31 Інші хвороби перикарда   відмова вагітної від хірургічного лікування
I42.0 Дилатаційна кардіоміопатія з фракцією викиду менше 40 відсотків  
I42.1 Обструктивна гіпертрофічна кардіоміопатія обструктивна форма прогресування декомпенсації і неефективність лікування
I42.3 - I42.9 Кардіоміопатія тяжка форма  
I50 Серцева недостатність IIБ-III стадії (IV функціональний клас) незалежно від основного діагнозу
I71 Аневризма та розшарування аорти   лише одночасно або після кардіохірургічної операції
Q20 - Q28 Уроджені вади розвитку системи кровообігу з серцевою недостатністю IIБ-III стадій; з ціанозом; з високою легеневою гіпертензією неможливість хірургічної корекції при прогресуючому погіршенні стану за неефективності здійснюваної терапії
Хвороби органів дихання
J44.8 Інша уточнена хронічна обструктивна легенева хвороба III-IV стадії  
J96.1 Хронічна респіраторна недостатність III ступеня незалежно від основного діагнозу
Хвороби органів травлення
K22.2 Непрохідність стравоходу не піддається бужуванню  
K72.9 Печінкова недостатність, неуточнена    
K74 Фіброз і цироз печінки    
K76.6 Портальна гіпертензія у разі рецидивуючих кровотеч з варикозно розширених вен кардії  
Хвороби сечостатевої системи
N13.0 - N13.3 Гідронефроз двобічний, єдиної нирки, уроджений  
N17 Гостра ниркова недостатність   незалежно від причин
N18 Хронічна ниркова недостатність   align="center"-"- align="center"
Хвороби шкіри та підшкірної клітковини
L10 Пухирчатка (пемфікус)    
Хвороби кістково-м'язової системи та сполучної тканини
М30 - М36 Системні захворювання сполучної тканини   тяжкі вісцеральні прояви, прогресування хвороби і неефективність здійснюваної терапії
М40 Кіфоз і лордоз IV ступеня дихальна недостатність, кіфосколіотична хвороба серця
Уроджені вади розвитку, деформації та хромосомні аномалії
Q00-Q89 Уроджені вади розвитку летальні, деякі вітальні та такі,що супроводжуються інвалідністю і тяжкими порушеннями психічного розвитку пренатальне підтвердження діагнозу в плода
Q91 - Q93 Q99,8 Хромосомні аномалії летальна, сублетальна та вітальна, що супроводжується тяжкими порушеннями психічного розвитку підтвердження інвазивною пренатальною діагностикою
  Вік вагітної жінки: менш як 15 років більш як 45 років  
  Вагітність внаслідок зґвалтування    
  Настання інвалідності під час цієї вагітності    

Додаток 4

Універсальні заходи профілактики інфекцій

Універсальні заходи профілактики інфекцій – це стандарти з інфекційного контролю, якими необхідно керуватись під час штучного переривання вагітності хірургічнимиметодами (МВА, ЕВА, дилатація та кюретаж) з метою попередження поширення інфекцій, що передаються через кров та біологічні рідини.

Стандарти профілактики включають:

  • миття рук та використання захисних засобів;
  • безпечне використання голок, гострих/колючих інструментів та їх утилізацію;
  • ретельну дезінфекцію інструментів та іншого забрудненого обладнання;
  • безпечну утилізацію медичних відходів, забруднених кров'ю та іншими біологічними рідинами.

Заходи спрямовані на зниження ризику зараження медичних працівників і пацієнтів та базуються на концепції, згідно з якою кожна людина вважається потенційно інфікованою.

Миття рук та використання захисних засобів

Медичні працівники повинні ретельно мити руки проточною водою з милом до та після контакту з пацієнткою або процедури (операції).

Мити руки потрібно як до одягання рукавичок, так і після їх зняття, а також у всіх випадках забруднення рук.

Слід обов'язково користуватись одноразовими рукавичками, одягаючи нову пару рукавичок при обстеженні кожної нової пацієнтки, а також при повторному обстеженні тієї ж самої пацієнтки.

У разі можливого ризику розбризкування крові або біологічних рідин рекомендується використовувати захисні окуляри, щітки, маски, фартухи, халати.

Безпечне використання голок, гострих/колючих інструментів та їх утилізація

Небезпека передачі інфекцій, що передаються через кров (ВІЛ-інфекції, гепатитів В і С) пов'язана з порушенням цілісності шкірних покривів у результаті випадкового уколу забрудненими голками чи гострими/колючими інструментами.

Найнебезпечнішими є уколи голками, якими проводяться ін'єкції. Особливо часто це відбувається при одяганні ковпачка на використану голку, а також у разі очищення, викидання відпрацьованих голок. Одягати ковпачок на використану голку необхідно однією рукою - «ковшова методика». Для збору гострих голок та відпрацьованого одноразового інструментарію повинні бути доступні щільні контейнери, які утилізують по мірі заповнення.

Додаткові заходи передбачають одягання рукавичок, адекватне освітлення, відповідне розміщення контейнерів для гострих/колючих предметів за місцем використання, недопущення викидання у звичайні відходи.

Ретельна дезінфекція інструментів та іншого забрудненого обладнання

Всі інструменти багаторазового використання повинні бути терміново передані для високорівневої дезінфекції та стерилізації.

Важливим етапом є механічне очищення забрудненого інструментарію.

Всі етапи обробки інструментарію багаторазового користування проводяться згідно з чинними нормативними документами, затвердженими санітарно-епідеміологічною службою.

Безпечна утилізація медичних відходів, забруднених кров'ю та іншими біологічними рідинами

Забруднені кров'ю або біологічними рідинами відходи, лабораторні препарати або тканини складають у непромокаючі контейнери, які підлягають утилізації.

Рідкі відходи слід зливати лише у спеціальні колектори, в яких можливе очищення.