Распоряжение «Про медикаментозное обеспечение больных детей с задержкой роста» (укр)

Распоряжение «Про медикаментозное обеспечение больных детей с задержкой роста» (укр)

6.07.2003 р. Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження «Про медикаментозне забезпечення хворих дітей з затримкою росту». Це розпорядження було підготовлене на виконання Указу Президента України від 24.01.01 № 42/2001

6.07.2003 р. Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження «Про медикаментозне забезпечення хворих дітей з затримкою росту». Це розпорядження було підготовлене на виконання Указу Президента України від 24.01.01 № 42/2001 «Про додаткові заходи щодо забезпечення виконання національної програми «Діти України» на період до 2005 року». Коментуючи прийняття документу, начальник Управління організації медичної допомоги дітям та матерям Раїса Моісеєнко, зазначила: «Прийняття розпорядження дуже своєчасне, оскільки проблема патології у дитячій ендокринології досить актуальна, а медикаментозне забезпечення хворих дітей з гіпофізарним нанізмом, котре покладено на місцеві органи влади, у повному обсязі не виконується через відсутність фінансування». Метою розпорядження є забезпечення дітей з затримкою росту необхідними медичними препаратами (гормону росту) за рахунок державного бюджету. У перспективі це забезпечить нормальний розвиток дитини, значно покращить стан здоров’я дітей з цією патологією, зменшить рівень інвалідності в країні та знизить витрати на виплату державної соціальної допомоги.

За допомогою генної інженерії науковцям вдалося синтезувати гормон зросту. Це дозволило застосовувати безперервну замісну терапію соматотропної недостатності в дітей та дорослих і покращити стан хворих при багатьох формах низькорослості за допомогою препаратів людського гормону росту (соматропіну). Лікування визнається ефективним, якщо зріст дитини збільшується на 1 см за місяць. За необхідності після стимуляції росту за допомогою гормональних препаратів проводиться стимуляція статевого розвитку.

Тривалість лікування становить декілька років. У ЄС та в деяких країнах СНД, зокрема в Росії, лікування дітей з затримкою росту здійснюється за рахунок держави. Вирішення цієї проблеми в Україні ускладнюється через високу вартість препарату. На лікування одного хворого на рік потрібно від 45 до 60 тисяч гривень залежно від виду захворювання, віку та маси тіла. На лікування дітей з гіпофізарним нанізмом, які відповідно до національного регістра України патології росту потребують лікування, необхідно 26 млн. 280 тис. гривень на рік. Таке лікування триває 15-18 років. Але, як зазначила Раїса Моісеєнко, прийняття розпорядження дозволить Кабінету Міністрів України вирішити проблему профілактики інвалідності у цих хворих, що є економічно доцільним через зменшення витрат на державну соціальну допомогу у зв’язку з інвалідністю.

З метою вирішення проблеми захворюваності на гіпофізарний нанізм у 2001 році на підставі Указу Президента України в якості доповнення до державної програми «Діти України», був підписаний наказ міністра охорони здоров’я, у якому, зокрема у пункті 82 йдеться: «Розробити національний регістр патології росту і забезпечити медикаментозно дітей з гіпофізарним нанізмом». У 2002 році було складено національний регістр України патології росту. 16.07.03 р. прийнято розпорядження «Про медикаментозне забезпечення хворих дітей з затримкою росту», яке передбачає фінансування заходів по лікуванню таких дітей з 2004 року.