Качественный антибиотик — ефективность и безопасность (укр)

Качественный антибиотик — ефективность и безопасность (укр)

Кількість тяжких внутрішньогоспітальних інфекцій на сьогодні залишається високою, що є причиною високих показників смертності. Труднощі в лікуванні цієї патології пов’язані з тим, що збудники часто резистентні до багатьох антибактеріальних

Підготувала Ольга Бицань, м. Київ

Кількість тяжких внутрішньогоспітальних інфекцій на сьогодні залишається високою, що є причиною високих показників смертності.

Труднощі в лікуванні цієї патології пов’язані з тим, що збудники часто резистентні до багатьох антибактеріальних препаратів.

Для лікування інфекційної патології фахівці призначають різні антибіотики або їх комбінацію для посилення антибактеріального ефекту.

Антибіотики групи цефалоспоринів займають провідне місце в лікуванні інфекцій різної локалізації в умовах стаціонару. Широкий спектр антибактеріальної активності, позитивні фармакокінетичні характеристики, низький рівень токсичності, сумісність з іншими антибактеріальними засобами зумовлюють їх високу ефективність, тому вони є препаратами вибору під час лікування багатьох інфекцій.

Про власний досвід використання антибактеріальних препаратів фірми «Київмедпрепарат» у клінічній практиці розповідає нашому кореспонденту доктор медичних наук, професор Львівського державного медичного університету ім. Данила Галицького Ігор Герич.

Ігор Герич Я займаюся гнійно-септичною хірургією впродовж 20 років. Усі актуальні проблеми нинішньої хірургії так чи інакше пов’язані з інфекцією. І як не парадоксально, стрімкий розвиток кардіохірургії, розроблення малоінвазивних методик, трансплантології фактично був сповільнений через часті інфекційні процеси й ускладнення.

По-перше, внутрішньогоспітальна інфекція — проблема переважно хірургічних установ, супроводжується величезними економічними видатками.

По-друге, гнійно-септичні захворювання не можна вилікувати без застосування антибіотиків, нових схем і принципів лікування.

Існує медичний аспект — глобальний ріст інфекцій, що пов’язано з низкою причин (зниження імунітету різних груп населення), прогрес медичної науки (виживають і виліковуються ті, хто раніше навіть не мав і шансу, збільшення геронтологічної групи).

Слід звернути увагу на зростання кількості інвазивних втручань не лише в хірургії; з’явилися нові складні технології, що підвищують ризик інфікування.

В останні 10 років визначається бурхливий розвиток медичних спеціальностей, які раніше були суто консервативними — терапії, кардіології, психіатрії, на сьогодні інноваційні технології запроваджуються і в цих галузях. Кардіостимулятори, різноманітні катетери, інвазивні інструментальні методи діагностики підвищують ризик генералізованих інфекцій.

Це частково пов’язано з неконтрольованим застосуванням як в медицині, так і в побуті, сільському господарстві медикаментів, що спричинюють імуносупресію, тобто формується замкнуте коло. Відомо, що застосування антибіотиків у лікуванні інфекцій посідає домінантне місце. Нині у світі й в Україні функціонує багато товариств, які пропонують раціональний спосіб застосування, ефективні дози, варіанти і типи алгоритму антибіотикотерапії. Типовий приклад — Асоціація за правильне використання антибіотиків, головою якої в Україні є професор І. Г. Березняков — редактор журналу «Клиническая антибиотикотерапия». Вони намагаються розробляти стандарти, але частина проблеми, на превеликий жаль, винесена за межі медицини. Типовий свіжий приклад: нещодавно у Львівській області в сухому молоці, виготовленому на вітчизняних заводах на експорт у Францію, було знайдено високу концентрацію левоміцетину, який застосовується для запобігання скисання молока.

Ми всі, як споживачі, вживаємо ці продукти, які впливають на нашу мікрофлору, що призводить до селекції штамів-мутантів. Для мене свого часу був відкриттям той факт, що в США пропорція антибіотиків, які використовуються в медицині, є абсолютно непорівняльною із тією, що використовується в садівництві, господарстві. У Росії ситуація ідентична.

В останні роки виникла нова проблема — антибіотикорезистентність. На мій погляд, антибіотики вітчизняного виробництва некоректно порівнювати з їх зарубіжними аналогами, бо клінічна дія їх майже однакова. Спеціаліста цікавлять якість, безпечність, кінцевий ефект, а саме: позитивний результат вирішення тієї чи іншої інфекційної або терапевтичної проблеми за допомогою препарату.

Неабияке значення має і якість конкретного фармацевтичного засобу. Наша розмова присвячена ефективності вітчизняних антибактеріальних препаратів, зокрема тих, які випускає «Київмедпрепарат».

Окрім ефективності, якості й безпечності антибіотик обов’язково повинен бути економічно доступним для більшості хворих.

У нашій лікарні ми проводили клінічне дослідження антибіотиків виробництва ВАТ «Київмедпрепарат», які застосовуються під час лікування інфекцій, а зокрема, гнійно-септичних патологій. Ми не ставили собі за мету порівнювати ефективність вітчизняних цефалоспоринів з аналогічними препаратами іншого виробництва, а просто вивчали клінічну, бактеріологічну ефективність, переносимість та безпечність препарату для пацієнтів.

Наш досвід і практична апробація у відділеннях лікарні вітчизняних антибактеріальних цефалоспоринів, які випускає «Київмедпрепарат», показали, що вони є досить ефективними. Тобто рівень клінічної, бактеріальної ефективності й біодоступності повністю відповідає вимогам, що пред’являються до цих лікарських засобів, і ми підтверджуємо цей загальновизнаний факт.

Під час проведення клінічного дослідження ми використовували такі препарати: Амікацин-КМП, Цефоперазон-КМП, Цефтазидим-КМП.

Завдяки досвіду клінічної апробації нами виявлено такий феномен. Відомо, що майже кожний спеціаліст, як правило, має свою відпрацьовану схему лікування і до включення в неї нових препаратів ставиться не зовсім схвально. У цьому випадку реклама не спрацьовує. Лише практичний досвід колег, а часом і особиста участь у проведенні клінічних досліджень, може переконати в тому, що використання цих препаратів є доречним.

Ірина Володимирівна Микичак Розмову продовжує головний лікар Львівської обласної дитячої клінічної лікарні Ірина Володимирівна Микичак.

— Наша клінічна лікарня існує вже понад 50 років. За цей час вона стала справжньою школою підготовки лікарів педіатричного напряму. Її вихованців знають не тільки за межами області, а й за межами України. Щороку в клініці лікуються понад 60 тисяч дітей, у лікарні функціонує 420 ліжок. Значний потік хворих з патологією шлунково-кишкового тракту, захворюваннями нирок, серцево-судинної системи, патологією ЛОР-органів та зору, алергічною патологією. Функціонують вузькоспеціалізовані відділення — дитячої хірургії, травматології, оториноларингології, офтальмології, торакальної хірургії, реанімації та інтенсивної терапії, хірургії новонароджених. Працівники нашого медичного закладу вдень і вночі рятують наших маленьких громадян, віддають їм тепло своїх сердець, турботу, вміння. Вони справжні патріоти своєї лікарні, безмежно люблять свою роботу.

— Які захворювання найчастіше реєструються в лікарні, наскільки широкий спектр використання антибактеріальної терапії?

— Враховуючи структуру дитячої захворюваності, слід зазначити, що захворювання органів дихання посідають перше місце серед усіх інших патологічних станів. Переважна більшість наших пацієнтів (82%) — діти з сільської місцевості, віддалених районів області. Але спектр використання антибактеріальної терапії досить широкий. Можу сказати, що з дитячими інфекціями в широкому розумінні цього поняття ми контактуємо кожний день.

Серед основних завдань лікарні — боротьба з інфекційними захворюваннями, профілактика внутрішньолікарняних інфекцій.

Фахівці нашої лікарні великого значення надають профілактиці антибіотикорезистентності шляхом розробок нових протоколів лікування, постійно змінюючи й удосконалюючи їх.

Яким чином ми намагаємося вирішити проблему внутрішньогоспітальної інфекції? На сьогодні існує величезний арсенал лікарських засобів для боротьби з інфекційними захворюваннями, основне місце серед них посідають антибіотики.

Зауважу, що фахівці нашої лікарні вважають себе патріотами національного виробника, оскільки основна маса медикаментів, з якими ми працюємо, на 80% — вітчизняного виробництва. Ми намагаємося закуповувати й використовувати найновіші препарати. Фармацевтичні підприємства, які працюють у нашій державі, у змозі забезпечити медикаментами значну кількість клінік, у тому числі спеціалізовані стаціонари, куди госпіталізують з приводу найбільш серйозних інфекційних захворювань.

Серед фармацевтичних підприємств України ми особливо виділяємо «Київмедпрепарат», тому що ліки, які вони випускають, якісні, нічим не відрізняються від своїх зарубіжних аналогів, ефективні й дуже добре зарекомендували себе в лікуванні різних інфекційних захворювань.

У клінічній практиці ми широко використовуємо Цефазолін-КМП, Цефтріаксон-КМП, Цефоперазон-КМП, Ампісульбін-КМП, Цефотаксим-КМП. Вони дійсно є дуже ефективними, про що свідчить чотирирічний клінічний досвід.

Ми не бачимо принципової різниці при використанні антибіотиків ВАТ «Київмедпрепарат» та аналогічних препаратів зарубіжного виробництва. Вітчизняні ліки більш доступні за ціною, а в сучасній медицині при нашому вкрай обмеженому фінансуванні це досить суттєво. Правильно за показаннями підібраний курс лікування у дітей має бути достатньо короткий.

У реанімаційних відділеннях нашої клініки знаходяться діти з важкою гнійною патологією, септичними станами, остеомієлітами, вродженими інфекціями, які ефективно лікуються вітчизняними антибіотиками. Безперечно, фахівці зацікавлені в тому, щоб асортимент антибактеріальних препаратів виробництва ВАТ «Київмедпрепарат» розширювався, змінювалися форми випуску.

— Основною побічною дією антибіотиків є дисбактеріоз. Яким чином можна уникнути його розвитку?

— Призначаючи антибіотики, ми намагаємося зважати на те, як дитина харчується. Збалансований багатий вітамінами раціон харчування має позитивний вплив як на профілактику ускладнень від антибіотикотерапії, так і на швидке одужання дитини. Дисбактеріоз, як правило, виникає на фоні неправильно обраної схеми лікування. І тому перший крок лікаря у подоланні тієї чи іншої інфекційної патології — правильно, протокольно призначена ант ибіотикотерапія. Тому перш за все їх можна застосовувати в дітей. Адже в арсеналі лікарських засобів переважають ін’єкційні форми, а маленькі пацієнти, як правило, бояться подібних маніпуляцій. Окрім того, за такий короткий курс лікування не виникає звикання до препарату, ризик побічних дій (дисбактеріоз, грибкові ускладнення) низький. Чітка політика нашої лікарні — не зловживати антибіотиками. Якщо є можливість — уникнути антибіотикотерапії. Якщо виникає така необхідність, ми призначаємо той антибіотик, який є дійсно ефективним і безпечним. На фоні антибіотикотерапії ми призначаємо препарати-пробіотики, які підтримують кишкову флору, а також вітамінотерапію.

Тобто комплексне лікування запобігає розвитку побічних ефектів від вживання антибіотиків.

Я хочу підкреслити, що, як правило, перед початком антибактеріальної терапії проводяться тести для визначення чутливості мікроорганізмів. Це дає можливість правильно підібрати терапію і препарат, який потребує хворий перш за все, з урахуванням індивідуальних особливостей.

На завершення хотілося б сказати, що для такої великої лікарні, як наша, показовим є обсяг медикаментів, які ми призначаємо. Я хочу привести наступні показники: щорічно ми робимо нашим пацієнтам близько 50-70 тисяч ін’єкцій антибіотиків ВАТ «Київмедпрепарат».