Пацієнти з гіпертензією, яким призначали Норваск виробництва компанії Pfizer, мали покращення стану серцево-судинної системи. Віхове дослідження гіпертензії закінчено раніше, ніж очікувалося, у зв'язку з отриманням позитивних результатів

Пацієнти з гіпертензією, яким призначали Норваск виробництва компанії Pfizer, мали покращення стану серцево-судинної системи.
Віхове дослідження гіпертензії закінчено раніше, ніж очікувалося, у зв'язку з отриманням позитивних результатів

Представники компанії Pfizer Inc. заявили, що ранні результати великого клінічного дослідження ASCOT показали поліпшення стану та прогнозу у лікуванні кардіоваскулярних захворювань у пацієнтів, які отримували лікування, що базувалося на блокаторі кальцієвих каналів Норваску (амлодипіну бесилат).

Нью-Йорк, 8 грудня 2004 року.

Фінансоване компанією Pfizer дослідження ASCOT, координоване незалежним організаційним комітетом, розпочалося у 1998 році. До нього були включені пацієнти з Великобританії, Ірландії, Швеції, Норвегії, Данії, Фінляндії та Ісландії.

У дослідженні приймали участь близько 20 000 пацієнтів з високим артеріальним тиском. Англо-Скандинавське дослідження кардіальних наслідків (ASCOT) було сплановане з метою порівняння ефектів режиму лікування, що базується на прийомі Норваску, зі стандартною терапією b-блокатором для визначення впливу цих режимів лікування на зменшення кардіоваскулярних випадків у пацієнтів з гіпертензією та множинними кардіоваскулярними чинниками ризику. При необхідності додаткового контролю артеріального тиску в групі Норваску пацієнти отримували інгібітор АПФ периндоприл і a-блокатор Кардура XL (доксазозин). У групі b-блокатора атенололу при необхідності додатково призначали діуретин і Кардуру XL (доксазозин). Незалежний організаційний комітет дослідження ASCOT вирішив закінчити дослідження достроково в результаті значимих переваг у пацієнтів групи Норваску. Науковці, які проводили дослідження ASCOT, та пацієнти можуть обговорити оптимальне лікування для артеріальної гіпертензії, знаючи прогнози на майбутнє.

«Рання зупинка даного дослідження підтверджує переваги зниження артеріального тиску при використанні Норваску для пацієнтів з гіпертензією, які мають додаткові кардіоваскулярні чинники ризику, – заявив Dr. Joseph Feczko, президент Worldwide Development Pfizer. – Ця нова інформація поряд з тривалими результатами клінічних досліджень ALLHAT, VALUE і CAMELOT підсилює клінічне підтвердження ефективності Норваску і підкреслює, що режим лікування з використанням цього препарату може стати оптимальним для пацієнтів з гіпертензією».

У жовтні 2002 року ліпідознижуючий напрям ASCOT був також зупинений раніше, ніж очікувалося, завдяки істотному зменшенню випадків серцевих нападів та інсультів у пацієнтів, які лікувалися препаратом Ліпримар. На додаток до лікування високого артеріального тиску Норваском підгрупа пацієнтів, які мали нормальні чи дещо підвищені рівні холестерину і, звичайно, в форматі даного дослідження не моніторувалися в якості ефективності ліпідознижуючого лікування, отримували Ліпримар (аторвастатин кальцію) чи плацебо, щоб оцінити кардіоваскулярні переваги зниження рівнів холестерину.

«ASCOT виводить на перший план той факт, що пацієнти з гіпертензією можуть отримати користь від режиму лікування, що включає як Норваск, так і Ліпримар. Завдяки існуючій у світі комбінації аторвастатин/амлодипін лікарі світу на сьогодні мають можливість запропонувати пацієнтам єдиний режим терапії, – сказав Dr. Feczko. – Ми з нетерпінням очікуємо повністю оброблених результатів».

Організаційний комітет ASCOT повідомив пацієнтів та науковців, які брали участь у дослідженні, про потребу інформувати про відповідне продовження назначеної терапії. Це допоможе зберегти впевненість, що пацієнти залишаються на нинішній терапії до остаточного вивчення, після чого буде оцінена потреба потенційної модифікації загальноприйнятого лікування.

Високий артеріальній тиск уражає понад 50 мільйонів американців і близько одного мільярда людей у всьому світі. Це є провідним чинником ризику серцево-судинних захворювань – однієї з основних причин смерті. Незважаючи на широкий вибір доступного лікування, більшість пацієнтів не досягають рекомендованих показників артеріального тиску. Хворі з високим артеріальним тиском, котрі знаходяться поза терапією, мають високий ризик виникнення інсульту, атеросклерозу, серцевого нападу, застійної серцевої недостатності, ниркової недостатності та сліпоти.

Норваск з’явився на світовому ринку 14 років тому. За цей час безпечність та ефективність Норваску підтверджена широкомасштабною клінічною програмою, яка включає близько 400 завершених досліджень із залученням понад 600 000 пацієнтів.

Норваск – показаний при високому артеріальному тиску та стенокардії. У клінічних дослідженнях найбільш розповсюдженими побічними ефектами Норваску проти плацебо були набряки, головний біль, слабкість та запаморочення.

Ліпримар є препаратом, що відпускається за рецептом для зниження рівня холестерину в крові. Ліпримар протипоказаний пацієнтам з гіперчутливістю до будь-якого з його компонентів; пацієнтам з активними захворюваннями печінки чи з нез’ясованою персистуючою елевацією сироваткових трансаміназ; жінкам під час вагітності та матерям під час лактації. При поєднанні з будь-яким статином одразу повідомляйте про біль у м’язах, індивідуальну чутливість чи слабкість. Це може бути ознакою серйозних побічних ефектів.

Комбінація аторвастатин/амлодипін показана пацієнтам, для яких лікування препаратами Норваск та Ліпримар є прийнятним.

Для більш конкретної інформації, будь-ласка, відвідайте www.ASCOTstudy.org.