Пневмонія, викликана хламідійною інфекцією (атипові пневмонії)

Пневмонія, викликана хламідійною інфекцією (атипові пневмонії)

Особливістю цих пневмоній є те, що збудник захворювання знаходиться внутрішньоклітинно, що унеможливлює його виділення за допомогою традиційного бактеріологічного дослідження харкотиння, а іншою особливістю є те, що β-лактамні антибіотики на збудник не впливають.

МКБ-10 См. раздел "Пневмония"

Загальна інформація

У роді Chlamydiacea виділяють: Chlamydia та Chlamydophila (згідно з новою класифікацією). З представників роду Chlamydia патогенетичною для людини є Chlamydia trachomatis.

Збудник хламідіозів має тропізм до епітеліальних клітин кон’юнктиви, бронхіол легень, урогенітального тракту. Розповсюдження хламідій призводить до загибелі клітин. Мікроби потрапляють до крові, паренхіматозних органів, фіксуються у лімфоїдній тканині, де можуть персистувати довгий час.

Циклічність розмноження збудника, а також здатність довготривало (іноді кілька років) зберігатися у клітинах (особливо лімфоїдної тканини) може зумовлювати рецидивуючий та хронічний перебіг хвороби, супроводжуватися імунопатологічними реакціями. Постінфекційний імунітет короткотривалий та нестійкий.

Пневмонія, викликана збудниками Chlamydophila psittachi, може розвинутися у осіб, що контактували з інфікованими птахами: курми, голубами, папугами, горобцями, чайками.

Інкубаційний період триває від 6 до 14 днів.