Душица обыкновенная инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Origanum vulgare;

основні фізико-хімічні властивості: зібрана у фазу цвітіння і висушена трава материнки звичайної сірувато-зеленого кольору з бурувато-пурпуровими включеннями, ароматного запаху, гіркувато-пряного, злегка в’яжучого смаку;

склад: трава материнки.

 

Форма випуску. Трава.

 

Фармакотерапевтична група. Відхаркувальні засоби. Код АТС R05С А25**.

 

Фармакологічні властивості.

Трава материнки містить ефірну олію (до складу якої входять: тимол, карвакрол, сесквітерпени, вільні спирти, геранілацетат), флавоноїди, дубильні речовини, аскорбінову кислоту. Цей комплекс біологічно активних речовин має відхаркувальну, протизапальну, антимікробну дію. Препарати материнки підвищують секрецію травних, бронхіальних та потових залоз, діють заспокійливо на центральну нервову систему, посилюють перистальтику і тонус кишечнику, скорочення гладкої мускулатури матки, стимулюють секрецію жовчі, підвищують діурез, регулюють менструальний цикл, мають знеболювальні властивості.

Показання для застосування.

Гострі та хронічні бронхіти;

пневмонія, бронхоектатична хвороба;

холецистити і дискінезії жовчовивідних шляхів;

підвищена нервова збудливість;

ентероколіти, що супроводжуються запорами та метеоризмом.

 

Спосіб застосування та дози. 10 г (2 столові ложки) трави кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) перевареної води кімнатної температури, закривають кришкою та настоюють на киплячій водяній бані 15 хвилин. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хвилин, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Об’єм настою доводять перевареною водою до 200 мл.

Настій вживають теплим за 15 – 20 хвилин до їжі.

Дорослим і підліткам призначають по ½ склянки настою на прийом 2-3 рази на день.

Дітям віком 1 - 12 років рекомендують вживати від 1 столової ложки до ¼ склянки настою 2 рази на день.

Тривалість курсу лікування визначає лікар індивідуально для кожного пацієнта з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.

 

Побічна дія. При індивідуальній підвищеній чутливості до препарату можливий розвиток алергічних реакцій (гіперемія, висипи, свербіж та набрякання шкіри).

Протипоказання. Препарат протипоказаний при індивідуальній непереносимості біологічно активних речовин, що містяться в лікарській рослинній сировині, а також жінкам у період вагітності.

 

Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату не надходило.

 

Особливості застосування. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія препарату з іншими лікарськими засобами невідома.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, прохолодному (8-15°С) місці, недоступному для дітей. Приготовлений відвар зберігати у прохолодному (8-15°С) місці не більше 2-х діб. Термін придатності – 2 роки.

 

Пользователей также интересует