Трава хвоща полевого инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Equisetum аrvense;

основні фізико-хімічні властивості: шматочки стебел і віток із вузлами, які пропущені через сито діаметром 7 мм. Колір сірувато-зелений. Запах слабкий. Смак злегка кислуватий.

склад: 1 пачка містить 50 г трави хвоща польового.

Форма випуску. Трава.

Фармакотерапевтична група. Діуретичний засіб рослинного походження. Код АТС CО3ВХ10**.

Фармакологічні властивості. Трава хвоща польового (Equisetum arvensce L.) містить сапоніни, алкалоїди, флавоноїди, аскорбінову кислоту, каротин, яблучну, щавлеву кислоти, мінеральні солі, смоли, дубильні речовини, гіркості, велику кількість кремнієвої кислоти. Препарати з трави хвоща польового належать до діуретичних засобів. Виявляють сечогінну, кровоспинну та протизапальну дії.

Показання до застосування. Застосовують як сечогінний засіб при захворюваннях серця та інших станах, що супроводжуються застійними явищами, зокрема набряках, при хронічній серцевій недостатності. Призначають також при циститах, уретритах, гемороїдальних і маткових кровотечах.

Спосіб застосування та дози. 10 г (2 столові ложки) трави заливають склянкою холодної води і кип’ятять протягом 30 хвилин на слабкому вогні, охолоджують і проціджують. Дорослі приймають по 1 столовій ложці, 3-4 рази на день в проміжках між їдою. Діти залежно від віку, та жінки в період вагітності та годуванні груддю по 1-2 чайній ложці 2-3 рази на день в проміжках між їдою.

Передозування. Не виявлено.

Особливості застосування. Перед вживанням відвар рекомендується збовтувати.

Побічна дія. Препарати з хвоща польового можуть викликати подразнення нирок.

Протипоказання. Нефрити, нефрози, нефрозонефрити.

Взаэмодія з іншими лікарськими засобами. Не виявлена.

Умови та термін зберігання. Зберігають у сухому місці при кімнатній температурі (15-25°С).

Термін придатності - 4 роки.

Готовий відвар зберігають у прохолодному місці (8-15 °С), не більше 2-х діб.