Антигриппин-анви инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості:

капсули А – зеленого кольору, тверді, желатинові. Вміст – порошок або гранули зеленувато - жовтого кольору;

капсули Б – білого кольору, тверді, желатинові. Вміст – порошок або гранули зеленувато - жовтого кольору;

склад:

капсула А містить ацетилсаліцилої кислоти 0,25 г, аскорбінової кислоти 0,3 г, рутину 0,02 г;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, кальцію стеарат;

капсула Б містить метамізолу натрію (анальгіну) 0,25 г, димедрол 0,02 г, кальцію глюконат 0,1 г;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, кальцію стеарат.

 

Форма випуску.

Капсули.

 

Фармакотерапевтична група. Комбіновані препарати, які використовуються при кашлі та застудних захворюваннях. Код АТС R05X.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка

Ацетилсаліцилова кислота має знеболювальну, жарознижуючу та протизапальну дію, гальмує агрегацію тромбоцитів.

Аскорбінова кислота відіграє важливу роль у регулюванні окисно-відновних процесів, вуглеводного обміну, згортанні крові, регенерації тканин, сприяє підвищенню опірності організму.

Метамізол натрію (анальгін) має знеболювальну, жарознижуючу та слабовиражену протизапальну дію, механізм якого зв'язаний з пригніченням синтезу простагландинів.

Димедрол має антиалергічну, протинабрякову, місцевоанастезуючу дію (зменшує проникність судин, ліквідує набряки та гіперемію слизової оболонки носа, дертя у горлі, алергічні реакції з боку верхніх дихальних шляхів).

Кальцію глюконат є регулятором обміну кальцію та фосфору, справляє антиалергічну дію, разом з рутином зменшує проникність судин. Для лікування алергічних захворювань або ускладнень рекомендується його поєднання з антигістамінними препаратами.

Фармакокінетика

Фармакокінетика препарату не досліджувалась.

 

Показання для застосування.

Симптоматичне лікування застудних захворювань, грипу, гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Спосіб застосування та дози.

Антигрипін-АНВІ є комбінованим засобом, який застосовується за необхідності, але його не можна використовувати для тривалої лікарської терапії.

Внутрішньо, 2-3 рази на день, після їди, запиваючи водою, протягом 3-5 днів, до зникнення симптомів захворювання.

Дорослим і дітям старше 15 років призначають по 2 капсули на прийом: 1 капсулу зеленого кольору та 1 капсулу білого кольору.

Якщо самопочуття не поліпшується, припинити прийом препарату.

Побічна дія.

Анорексія, нудота, блювання, гастралгія, діарея, ерозивно-виразкові ураження шлунково- кишкового тракту, шлунково-кишкова кровотеча, печінкова та/або підшлункова недостатність, підвищення артеріального тиску, тахікардія. Алергічні реакції – шкірний висип, набряк Квінке, бронхоспазм.

За умови тривалого застосування (більше 7 днів) – запаморочення, головний біль, порушення зору, шум у вухах, лейкопенія, тромбоцитопенія, агранулоцитоз; при схильності до бронхоспазму можливо провокування нападу; зниження агрегації тромбоцитів, гіпокоагуляція, геморагічний синдром (носова кровотеча, кровотеча ясен, пурпура та ін.), ураження нирок з капілярним некрозом; глухота, анафілактичний шок, синдром Стівенса– Джонсана, токсичний епідермальний некроз (синдром Лайєлла), синдром Рейя у дітей (гіперпірексія, метаболічний ацидоз, порушення з боку нервової системи, блювання, порушення функції печінки). Можливі порушення функції нирок, олігурія, анурія, протеїнурія, інтенсивний нефрит, забарвлення сечі у червоний колір через виділення метаболіту.

Про всі побічні незвичні ефекти, у тому числі не зазначені вище, слід повідомити лікаря.

Протипоказання.

Антигрипін-АНВІ протипоказаний у випадках підвищеної чутливості до компонентів препарату; при ерозійно-виразкових ураженнях (у фазі загострення) шлунково- кишкового тракту, шлунково-кишкових кровотечах, підвищеній схильності до кровотеч, бронхіальній астмі, при захворюваннях, які супроводжуються бронхоспазмом; “аспіринова астма”, пригнічення кровотворення (агранулоцитоз, нейропенія, лейкопенія), тяжкі порушення функції печінки та нирок, спадкова гемолітична анемія, пов'язана з дефіцитом глюкозо-6-фосфатдегідрогенази; геморагічні діатези (гемофілія, хвороба Вілебранда, телеангіоектазія, гіпопротромбінемія, тромбоцитопенія, тромбоцитопенічна пурпура), розшаруюча аневризма аорти, портальна гіпертензія, гіперкальціємія (концентрація іонів кальцію не повинна перевищувати 12 мг % або 6 мЄкв/л), гіперкальціємія, нефролітіаз (кальцевий); саркоїдоз, інтоксикація серцевими глікозидами (ризик виникнення аритмії); дефіцит вітаміну К, дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази. Вагітність і лактація. Діти до 15 років.

З обережністю: гіперурикемія, уратний нефролітіаз, подагра, виразкова хвороба шлунка та/ або дванадцятипалої кишки (в анамнезі), декомпенсована серцева недостатність.

Передозування.

Нудота, блювання, біль у шлунку, підвищене потовиділення, блідість шкірних покривів, тахікардія.

У разі легких інтоксикацій – дзвін у вухах; тяжка інтоксикація – сонливість, колапс, судоми, бронхоспазм, утруднене дихання, анурія, кровотеча, прогресуючий параліч дихання, респіраторний ацидоз.

Лікування: викликати блювання, зробити промивання шлунка, вжити сольові проносні, активоване вугілля. В умовах лікувального закладу – проведення форсованого діурезу, гемодіалізу, при розвитку судомного синдрому – внутрішньом’язове введення діазепаму та барбітуратів.

Особливості застосування.

Препарат не призначають як жарознижувальний засіб дітям до 15 років з гострими респіраторними захворюваннями, спричиненими вірусними інфекціями, через ризик виникнення синдрому Рейя (енцефалопація та гостра жирова дистрофія печінки з гострим розвитком печінкової недостатності).

При тривалому застосуванні препарату необхідно здійснювати контроль периферичної крові та функційного стану печінки. Оскільки ацетилсаліцилова кислота справляє антиагрегаційну дію, то пацієнт, якщо йому призначено хірургічне втручання, повинен заздалегідь попередити лікаря про прийом препарату.

Ацетилсаліцилова кислота у невеликих дозах зменшує виведення сечової кислоти. Це може у ряді випадків спровокувати напад подагри.

Під час лікування слід відмовитися від вживання алкоголю (підвищується ризик шлунково- кишкових кровотеч).

Ацетилсаліцилова кислота має тератогенний вплив: при застосуванні в 1-му триместрі вагітності призводить до вад розвитку – розщеплення верхнього піднебіння; у 3-му триместрі - до гальмування пологової діяльності (інгібування синтезу простагландинів), закриття артеріального протоку у плоду, що може спричинювати гіперплазію легеневих судин малого кола кровообігу. Ацетилсаліцилова кислота виділяється з грудним молоком, що підвищує ризик кровотеч у дитини через порушення функції тромбоцитів.

Беручи до уваги стимулюючу дію аскорбінової кислоти на синтез котикостероїдних гормонів, необхідно контролювати функцію нирок та артеріальний тиск.

Застосування аскорбінової кислоти пацієнтами зі швидко проліферуючими та інтенсивно метастазуючими пухлинами може погіршити перебіг хвороби. Аскорбінова кислота як відновлювач зумовлює хибні результати лабораторних тестів (вміст у крові глюкози, білірубіну, активності “печінкових” трансаміназ).

У хворих на бронхіальну астму та з полінозами можливий розвиток реакцій підвищеної чутливості.

У період застосування препарату слід утримуватися від активних видів діяльності, пов'язаних з концентрацією уваги та підвищеною швидкістю психомоторних реакцій.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Посилює дію гепарину, пероральних антикоагулянтів, резерпіну, стероїдних гормонів і гіпоглікемічних засобів. Зменшує ефективність спиронолактону, фуросеміду, антигіпортензивних засобів, протиподагричних засобів, сприяє виділенню сечової кислоти.

Посилює побічну дію глюкокортикостероїдів, похідних сульфанілсечовини, метотрексату, ненаркотичних аналгетиків і нестероїдних протизапальних препаратів.

Слід уникати комбінації препарату з барбітуратами, протиепілептичними засобами, зидовудином, рифампіцином і напоями, що містять алкоголь (збільшується ризик гепатоксичного ефекту).

Аскорбінова кислота збільшує всмоктування у кишці препаратів заліза.

Трициклічні антидепресанти, протизаплідні засоби для прийому внутрішньо та алопуринол порушують метаболізм у печінці та підвищують його токсичність.

Метамізол натрію (анальгін) посилює ефект напоїв, що містять алкоголь.

Рентгеноконтрастні речовини, колоїдні кровозамінники та пенецел не повинні застосовуватися під час лікування Антигрипіном-АНВІ .

Одночасне використання Антигрипіну-АНВІ з циклоспорином знижує рівень останнього у крові. Тіамазол і сарколизін підвищують ризик розвитку лейкопенії.

Седативні засоби та транквілізатори посилюють знеболюючу дію метамізолу.

Умови та термін зберігання.

Зберігати в сухому, захищеному від світла місці, недоступному для дітей, при температурі не вище 25°С.

 

Термін придатності.

2 роки. Не застосовувати препарат після закінчення терміну придатності.