Овитрел инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: біла або майже біла ліофілізована речовина у формі таблетки;

cклад: 1 флакон містить 250 мкг (6500 МО) хоріогонадотропіну альфа;

допоміжні речовини: сахароза, фосфорна кислота, натрію гідроксид;

розчинник: 1 мл води для ін’єкцій.

Форма випуску. Порошок для приготування розчину для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Гонадотропіни. Код АТС G03G A01.

 

Фармакологічні властивості. Овітрел є лікарським препаратом хоріонічного гонадотропіну, що виробляється за технологією із застосуванням рекомбінантної ДНК. Він має спільну з ХГЛ (хоріонічний гонадотропін людини), виділеним із сечі, амінокислотну послідовність. Хоріонічний гонадотропін зв’язується з трансмембранними рецепторами, які зв’язують також лютеїнізуючий гормон, ЛГ/ХГ-рецепторами, на клітинах оваріальної теки (і гранульози).

Основною фармакодинамічною дією у жінок є поновлення мейозу в ооцитах, розрив фолікула (овуляція), утворення жовтого тіла та продукція прогестерону та естрадіолу жовтим тілом.

У жінок хоріонічний гонадотропін діє як сурогатний ЛГ, який ініціює овуляцію.

Овітрел застосовують для ініціювання остаточного дозрівання фолікула та ранньої лютеїнізації після використання лікарських препаратів, що стимулюють ріст фолікула.

У порівняльних клінічних випробуваннях введення Овітрелу в дозі 250 мкг було таким же ефективним, як і введення 5000 МО та 10000 МО ХГЛ, виділеного із сечі, щодо індукції остаточного дозрівання фолікула та ранньої лютеїнізації при застосуванні допоміжних репродуктивних технологій та 5000 МО ХГЛ із сечі щодо індукції овуляції.

До теперішнього часу не було знайдено жодних ознак розвитку антитіл до Овітрелу у людини. Повторне застосування Овітрелу досліджувалось лише у чоловіків. Клінічне дослідження у жінок при застосування ДРТ (допоміжних репродуктивних технологій) та ановуляції обмежувалося одним лікувальним циклом.

Фармакокінетика. Після внутрішньовенного введення хоріогонадотропіну альфа час напіврозподілу у міжклітинній рідині становить майже 4,5 год. Сталий об’єм розподілу та загальний кліренс становлять відповідно 6 л та 0,2 л/год. Вказівок на те, що хоріогонадотропін альфа метаболізується та виводиться інакше, ніж ендогенний ХГЛ, немає.

Після підшкірного введення час напіввиведення хоріогонадотропіну альфа з організму становить приблизно 30 год, а абсолютна біодоступність - приблизно 40 %.

 

Показання для застосування.

Овітрел використовується у жінок при застосуванні допоміжних репродуктивних технологій, таких як запліднення in vitro (IVF). Спершу застосовуються інші препарати, які спричиняють ріст та розвиток кількох фолікулів для одержання яйцеклітин. Потім для дозрівання цих фолікулів застосовують Овітрел.

Овітрел застосовується також у жінок, у яких не утворюються яйцеклітини (цей стан називається ановуляцією), або у жінок, у яких утворюється дуже мала кількість яйцеклітин (олігоовуляція). Препарат призначають для вивільнення яйцеклітин (овуляції) після застосування інших ліків для розвитку фолікулів.

 

Спосіб застосування та дози.

Овітрел призначений для підшкірного введення. Порошок розчиняють у розчиннику, що додається, безпосередньо перед застосуванням.

Лікування Овітрелом має відбуватися під наглядом лікаря, що має досвід у лікуванні неплідності.

Слід застосовувати такі режими дозування:

(і) Жінки при індукуванні суперовуляції, що передує застосуванню допоміжних репродуктивних технологій, таких як запліднення in vitro (IVF).

Один флакон Овітрелу (250 мікрограм) вводять через 24 - 48 год після останньої ін’єкції препарату ФСГ (фолікулостимулюючого гормону) або лМГ (людського менопаузального гонадотропіну), тобто коли досягнуто оптимальної стимуляції росту фолікула.

(іі) Жінки з ановуляцією або олігоовуляцією.

Один флакон Овітрелу (250 мкг) вводять через 24 - 48 год після досягнення оптимальної стимуляції росту фолікула. Хворій рекомендується мати статеві зносини у день введення Овітрелу або наступного дня.

Побічна дія.

Овітрел використовується для ініціювання остаточного дозрівання фолікула та ранньої лютеїнізації після застосування лікарських препаратів, що стимулюють ріст фолікулів. З огляду на це важко віднести небажані ефекти до якогось одного з препаратів, що були застосовані.

У порівняльних випробуваннях із застосуванням різних доз Овітрелу біло знайдено такі побічні ефекти препарату, що мають дозозалежний характер: синдром гіперстимуляції яєчників, нудота і блювання. Синдром гіперстимуляції яєчників спостерігався приблизно у 4 % хворих, що застосовували Овітрел. Тяжкий синдром гіперстимуляції яєчників було відмічено менше як у 0,5 % хворих (розділ 4.4 “Спеціальні застереження та вказівки для застосування”).

У поодиноких випадках з терапією менотропіном / ХГЛ пов’язані тромбоемболічні порушення. Хоча така побічна дія Овітрелу і не спостерігалася, цієї можливості не можна виключити.

Є повідомлення про ектопічні вагітності, перекручування яєчників та інші ускладнення у хворих після застосування ХГЛ. Вони вважаються супутніми ускладненнями при застосуванні ДРТ.

Згідно з оцінкою частоти виникнення після застосування Овітрелу можуть спостерігатись такі побічні ефекти:

(і) Часті (>1/100, <1/10)

Місцеві реакції або біль у місці ін’єкції.

Загальні порушення: головний біль, слабкість.

Порушення шлунково-кишкового тракту: нудота / блювання, біль у черевній порожнині.

Репродуктивні порушення: незначний або помірний синдром гіперстимуляції яєчників.

(іі) Нечасті (>1/1000, <1/100)

Психічні порушення: депресія, роздратованість, занепокоєння.

Порушення шлунково-кишкового тракту: діарея.

Репродуктивні порушення: тяжкий синдром гіперстимуляції яєчників, біль у грудях.

Протипоказання.

Застосування Овітрелу протипоказане у випадках:

наявності пухлин гіпоталамуса або гіпофіза

підвищеної чутливості до діючої речовини або будь-якого з ексципієнтів

збільшення розмірів яєчників або наявності кіст, що не зумовлені синдромом полікістозних яєчників

гінекологічних кровотеч неясного походження

наявності карциноми яєчника, матки або молочних залоз

позаматкової вагітності у попередні 3 місяці

наявності активних тромбоемболічних розладів

Овітрел не слід застосовувати у випадках неможливості одержання ефективної реакції, наприклад:

при первинній яєчниковій недостатності

при новоутвореннях статевих органів, несумісних з вагітністю

при фіброїдних пухлинах матки, несумісних з вагітністю

у жінок в менопаузі

Вагітність та лактація.

Беручи до уваги призначення препарату, Овітрел не потрібно застосовувати при вагітності та лактації. Даних про вплив Овітрелу на вагітність немає. Досліджень впливу хоріогонадотропіну альфа на розмноження у тварин не проводилось. Потенційний ризик застосування для людини невідомий.

Даних про екскрецію хоріогонадотропіну альфа з молоком немає.

Передозування.

Про випадки передозування повідомлень немає.

Проте існує можливість розвитку синдрому гіперстимуляції яєчників (СГСЯ) внаслідок передозування Овітрелу (див. “Особливості застосування”).

Особливості застосування.

На сьогодні немає клінічного досвіду застосування Овітрелу при інших показаннях, що звичайно лікуються людським хоріонічним гонадотропіном, виділеним із сечі.

Перед початком лікування має бути оцінена неплідність пари з огляду на придатність для лікування і виявлені передбачувані протипоказання до вагітності. Зокрема, пацієнти мають бути обстежені щодо гіпотиреозу, недостатності кори надниркових залоз, гіперпролактинемії та наявності гіпофізарних або гіпоталамічних пухлин. Їм має бути призначене відповідне специфічне лікування.

Особливу обережність необхідно проявляти перед застосуванням Овітрелу у хворих з клінічними системними захворюваннями, при яких вагітність може спричинити погіршення стану.

Пацієнти, що піддаються стимуляції яєчників, мають підвищений ризик розвитку синдрому гіперстимуляції яєчників (СГСЯ) внаслідок розвитку багатьох фолікулів.

Синдром гіперстимуляції яєчників може стати серйозним медичним ускладненням, що характеризується наявністю великих оваріальних кіст, схильних до розриву, та асцитів на тлі клінічної картини циркуляторного порушення. Синдрому гіперстимуляції яєчників внаслідок надмірної реакції яєчників можна уникнути, відмінивши введення ХГЛ. Пацієнтам пропонується утриматись від статевих зносин або застосовувати запобіжні засоби протягом щонайменше 4 днів.

Для всіх пацієнтів до та впродовж стимулюючої терапії рекомендується ретельний моніторинг рівня естрадіолу та оваріальної реакції на основі даних ультразвукового обстеження.

Ризик багатоплідних вагітностей при застосуванні допоміжних репродуктивних технологій пов’язаний з кількістю ембріонів, що підсаджуються. У пацієнтів, які піддаються індукції овуляції, частота багатоплідних вагітностей та народжень (переважно двійнят) більша порівняно з природним заплідненням.

Для зменшення ризику СГСЯ (синдром гіперстимуляції яєчників) та багатоплідних вагітностей рекомендується ультразвукове сканування та визначення рівня естрадіолу. При ановуляції ризик розвитку СГСЯ збільшується при рівні естрадіолу більше 1500 пг/мл (5400 пмоль/л), та наявності більше 3 фолікулів діаметром 14 мм або більше. При застосуванні допоміжних репродуктивних технологій підвищений ризик СГСЯ існує при рівні естрадіолу > 3000 пг/мл (11000 пмоль/л) та наявності 20 або більше фолікулів діаметром 12 мм або більше. При рівні естрадіолу > 5500 пг/мл (20000 пмоль/л) та наявності загалом 40 або більше фолікулів необхідно відмінити застосування ХГЛ.

Додержання рекомендованих доз Овітрелу, режиму введення та ретельний моніторинг терапії зменшить частоту гіперстимуляції яєчників та багатоплідних вагітностей.

Частота викиднів як у хворих з ановуляцією, так і у жінок при застосуванні допоміжних репродуктивних технологій вища, ніж у нормальній популяції, але порівнювана з такою, що спостерігається у жінок з іншими порушеннями плідності.

Самостійне застосування Овітрелу можливе лише для пацієнтів, належним чином навчених, та таких, що мають можливість консультуватися з фахівцем.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Про суттєві лікарські взаємодії упродовж лікування ХГЛ не повідомлялося.

Овітрел після введення може впливати майже 10 днів на результати імунологічного визначення рівня ХГЛ у крові або сечі, призводячи до помилкової позитивної відповіді у тесті на вагітність.

При терапії Овітрелом можлива незначна стимуляція щитовидної залози, проте клінічне значення цього явища нез’ясоване.

Умови та термін зберігання.

Зберігати при температурі до 25°С, в оригінальній упаковці. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Невикористаний розчин має бути знищений.

Термін придатності становить – 2 роки.