Шиповника плоды инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: плоди різноманітної форми, від оранжево-червоного до бурувато-червоного кольору, без запаху, кислувато-солодкі, злегка терпкі на смак;

склад: шипшини плоди.

 

Форма випуску. Плоди.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, що впливають на систему травлення та метаболічні процеси. Код АТС А16А Х10**.

 

Фармакологічні властивості. Плоди шипшини травневої, коричної (Rosa majalis Hermm., R. сinnamomea L.) та інших видів містять каротин, вітаміни В1, В2, РР, К, пантотенову кислоту, флавоноїди, фенольні та органічні кислоти, пектини, цукри, солі заліза, марганець, фосфор, магній, кальцій.

Препарати шипшини активізують ферментні системи та окислювально-відновні процеси, нормалізують вуглеводний обмін, посилюють синтез гормонів і регенерацію тканин, мають антисклеротичну, протизапальну, жовчогінну та сечогінну дію, підвищують опірність організму до несприятливих факторів навколишнього середовища.

Показання для застосування. В комплексному лікуванні:

– гострих хронічних захворювань печінки та жовчного міхура (некалькульозного холециститу, хронічного гепатиту та холангіту);

– астенічних синдромів;

– гіповітамінозу Р (лікування та профілактика).

 

Спосіб застосування та дози. 10 г (1 столова ложка) плодів кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) перевареної води кімнатної температури, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хвилин. Охолоджують при кімнатній температурі 45 - 60 хвилин та проціджують, залишок сировини віджимають до процідженого настою. Об’єм настою доводять перевареною водою до 200 мл.

Настій вживають теплим після їжі, попередньо збовтуючи.

Дорослим і підліткам призначають по ½ склянки настою на прийом 2 - 3 рази на добу.

Дітям віком 1 - 12 років рекомендують вживати від 1 столової ложки до 1/3 склянки настою 2 рази на добу. З метою профілактики препарат приймають 1 раз на добу. Тривалість курсу лікування – 15 - 30 діб.

Побічна дія. При індивідуальній підвищеній чутливості до препарату можливий розвиток алергічних реакцій (висипи, свербіж, гіперемія та набрякання шкіри).

 

Протипоказання. Тромбози, тромбофлебіти, схильність до захворювань, зумовлених підвищеним згортанням крові; індивідуальна непереносимість речовин, що містяться в плодах шипшини; декомпенсований цукровий діабет; тяжкі хвороби нирок; жовчокам’яна хвороба. Дитячий вік до 1 року.

Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату не надходило.

 

Особливості застосування. Хворим на цукровий діабет, артеріальну гіпертензію та захворювання нирок препарати шипшини призначають з особливою обережністю, під наглядом лікаря.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія препарату з іншими лікарськими засобами невідома.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25°С. Термін придатності – 2 роки.

Приготовлений настій слід зберігати у прохолодному (8 - 15°С) місці не більше 2 діб.