Анисовое масло инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Anisum vulgare Gaertn.;

основні фізико-хімічні властивості: безбарвна або злегка забарвлена в жовтуватий колір оліїста рідина з характерним запахом плодів анісу і солодкувтим смаком;

склад: анісова олія.

Форма випуску. Олія.

Фармакотерапевтична група. Препарати, що застосовуються при кашлі та застудних захворюваннях. Відхаркувальні засоби. Код АТС R05C A21.

Фармакологічні властивості. Олія з плодів анісу звичайного (Anisum vulgare Gaertn., Pimpinella anisum L.) містить анетол (не менше 80 %), анісальдегід, анісову кислоту та деякі інші біологічно активні речовини.

Препарати анісу мають відхаркувальний та проносний ефекти.

 

Показання для застосування. Захворювання дихальних шляхів, що супроводжуються кашлем (гострі та хронічні бронхіти, бронхопневмонія, бронхоектатична хвороба), запори.

Спосіб застосування та дози. Анісову олію приймають внутрішньо після попереднього розведення у теплій перевареній воді (2 – 3 краплі олії на ¼ склянки води).

Приготовлений розчин рекомендують вживати теплим за 30 хвилин до їжі.

Дорослим і підліткам призначають по 1/4 склянки розчину 3 - 4 рази на день, дітям віком 1 – 12 років рекомендують вживати від 1 чайної до 2 столових ложок розчину 3 рази на день.

Тривалість курсу лікування визначають індивідуально для кожного пацієнта з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.

Побічна дія. При індивідуальній підвищеній чутливості до препарату можливий розвиток алергічних реакцій (висипи, свербіж, гіперемія та набрякання шкіри).

 

Протипоказання. Препарат протипоказаний при індивідуальній непереносимості біологічно активних речовин, що містяться в лікарській рослинній сировині.

 

Передозування. Тривале застосування анісової олії або перевищення рекомендованих доз може призвести до розвитку діареї.

У разі передозування слід припинити лікування і вжити заходів симптоматичної та підтримуючої терапії (у відповідності з клінічним станом хворого).

 

Особливості застосування.

Застосування препарату в періоди вагітності та лактації.

Питання щодо призначення препаратів анісу вагітним жінкам і матерям-годувальницям доцільно вирішувати з урахуванням співвідношення необхідності лікування для жінки та потенційної небезпечності лікарських засобів для дитини.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія препарату з іншими лікарськими засобами невідома.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у прохолодному (8 – 15 °С), захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Термін придатності – 3 роки.

Не можна застосовувати препарат після дати, зазначеної на упаковці.

 

Пользователей также интересует