Релиф ультра инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: непрозорі супозиторії білого або білуватого кольору, у формі торпеди, із запахом риби;

склад: 1 супозиторій містить гідрокортизону ацетату 10 мг, масла печінки акули 60 мг, цинку сульфату моногідрату 10 мг;

допоміжні речовини: метилпарабен, пропілпарабен, кальцію фосфат двозаміщений, жир твердий, магнію стеарат.

Форма випуску. Супозиторії ректальні.

Фармакотерапевтична група. Антигемороїдальні препарати для місцевого застосування. Код АТС С05А А01.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Гідрокортизону ацетат – глюкокортикостероїд, при місцевому застосуванні виявляє протизапальну, протиалергічну, судинозвужуючу та протисвербіжну дію. Пригнічує виділення медіаторів запалення, блокує метаболізм арахідонової кислоти.

Масло печінки акули виявляє локальну протизапальну, гемостатичну, ранозагоювальну дію.

Цинку сульфату моногідрат сприяє загоюванню ран та ерозій, нормалізує гідратацію шкіри.

Фармакокінетика. При місцевому застосуванні інгредієнти препарату виділяються в складі слизу або, у вкрай незначних кількостях, із сечею та жовчю. Будь-яких проявів резорбтивної дії при використанні препарату у рекомендованих дозах не спостерігається.

 

Показання для застосування.

Зовнішній та внутрішній геморой, тріщини, нориці, виразки, ерозії періанальної ділянки та прямої кишки, які супроводжуються вираженими запальними проявами; проктит, анальний свербіж, екзема, дерматит періанальної ділянки.

 

Спосіб застосування та дози.

Попередньо теплою водою обмити шкіру навколо заднього проходу, очистити уражену ділянку за допомогою зволоженої м’якої серветки, обережно просушити його туалетним папером або м’якою тканиною, видаливши надлишкову вологу. Перед введенням супозиторію необхідно видалити з нього захисну пластикову оболонку. Ввести супозиторій в задній прохід. Вводити по одному супозиторію до 4 разів на день (на ніч, зранку та після кожного випорожнення кишечнику). Тривалість лікування – до 7 днів.

Побічна дія.

При місцевому застосуванні препарату (особливо у пацієнтів з підвищеною чутливістю до будь-якого інгредієнта) іноді може виникнути гіперемія, набряк, сухість слизової оболонки.

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до будь-якого компонента препарату, специфічні (бактеріальні, грибкові, вірусні, туберкульозні) ураження аноректальної ділянки, новоутворення у ділянці заднього проходу.

Передозування.

Тривале використання у великих дозах підсилює резорбцію та підвищує ризик розвитку системних ефектів гідрокортизону, таких як порушення менструального циклу, підвищення артеріального тиску, сповільнення загоєння ран, м’язова слабкість, безсоння, підвищення рівня цукру в крові тощо. За умови істотного перевищення рекомендованих разових і добових доз масла печінки акули може спостерігатися схильність до прискореного зсідання крові.

У таких випадках слід припинити застосування препарату.

Особливості застосування.

Не рекомендується без суворих медичних показань застосовувати препарат у перші три місяці вагітності, дітям до 12 років. Складові препарату не виділяються з грудним молоком. Не використовувати препарат у випадках ушкодження або відсутності захисної пластикової оболонки. Слід уникати випадкового потрапляння препарату в очі.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Дотримуватись обережності при одночасному застосуванні антикоагулянтів, гіпоглікемічних засобів, барбітуратів, діуретиків, серцевих глікозидів.

Умови та термін зберігання.

Зберігати в сухому, темному місці, недоступному для дітей, при температурі не вище 27ºС. Забороняється застосування супозиторіїв у випадках ушкодження або відсутності захисної пластикової оболонки.

Термін придатності - 2 роки.