Трава хвоща полевого инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: містить велику кількість кремнієвої кислоти, в'язкі речовини, сапоніни, яблучну кислоту, мінеральні солі та інші речовини. Висушена подрібнена трава сіро-зеленого кольору, зі слабким запахом, терпка на смак.

склад: висушена подрібнена трава хвоща польового – 100%.

Форма випуску. Трава.

Фармакотерапевтична група. Діуретичний засіб. Код АТС С03ВХ10.

Фармакологічні властивості. Препарати із Хвоща польового належать до діуретичних засобів. Виявляють сечогінну, кровоспинну та протизапальну дію.

Показання для застосування. Застосовують як сечогінний засіб при захворюваннях серця та інших станах, що супроводжуються застійними явищами, зокрема набряках при хронічній серцевій недостатності. Призначають також при циститах, уретритах, гемороїдальних і маткових кровотечах.

Спосіб застосування та дози. 10 г (2 столові ложки) трави заливають склянкою холодної води і кип'ятять протягом 30 хв на слабкому вогні, охолоджують і проціджують. Приймають по 1 столовій ложці 3-4 рази на день. Перед вживанням відвар рекомендується збовтувати.

Побічна дія. Препарати із Хвоща польового можуть викликати подразнення нирок.

Протипоказання. Безпечність та ефективність застосування Хвоща польового трави у дітей не встановлені, тому не рекомендується без призначення лікаря застосовувати препарат у дітей віком 12 років.

Нефрити, нефрози, нефрозонефрити.

Передозування. Препарат, як правило, переноситься добре, проте у деяких хворих при індивідуальній підвищеній чутливості можливий розвиток алергічних реакцій (почервоніння та висипи на шкірі, свербіж).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не встановлена.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці, приготовлений відвар – у прохолодному місці не більше 2 діб.

Термін придатності – 4 роки.