Бетадин® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Povidone-iodine ; йод-комплекс 1-вініл-2-піролідон полімеру;

основні фізико-хімічні властивості: торпедоподібні гомогенні супозиторії темно-коричневого кольору, із запахом йоду;

склад: 1 вагінальний супозиторій містить 200 мг повідону-йоду;

допоміжні речовини: поліетиленгліколь 1000.

Форма випуску. Вагінальні супозиторії.

 Фармакотерапевтична група. Антисептичні та дезінфекційні засоби. АТС G01AХ11.

Фармакологічні властивості. Супозиторії Бетадин® – антисептичний препарат з широким спектром протимікробної дії відносно бактерій, деяких вірусів, грибків та найпростіших мікроорганізмів. При контакті зі шкірою та слизовими оболонками йод поступово вивільняється та виявляє бактерицидну дію. Діюча речовина препарату майже не всмоктується у системний кровообіг.   

Показання для застосування. Супозиторії Бетадин® слід застосовувати у разі гострого та хронічного вагініту, змішаної інфекції (Cardnenella vaginalis, трихомонадні, грибкові інфекції). Препарат можна застосовувати для лікування вагінальних інфекцій, що виникли після терапії антибактеріальними або стероїдними препаратами, а також як профілактичний засіб перед хірургічними операціями у піхві та/або діагностичними процедурами.

Спосіб застосування та дози. Звичайно 1 зволожений супозиторій вводять глибоко у піхву, попередньо знявши упаковку, кожного дня, на ніч; при помірній інфекції – протягом 7 днів. При більш тяжкій інфекції курс терапії рекомендується продовжити до 14 днів. Залежно від тяжкості інфекції супозиторії можна застосовувати двічі на день (ранком і ввечері) і протягом більш тривалого періоду.

Побічна дія. Внаслідок підвищеної чутливості до йоду в поодиноких випадках може виникнути подразнення, яке з часом зникає. У разі появи подразнення, припухлості або свербежу слід припинити використання препарату та звернутися до лікаря.

Протипоказання. Бетадин® не слід використовувати у разі алергії на йод та інших компоненти препарату, порушення функції щитоподібної залози, за наявності подібного до герпесу дерматиту Дюрінга та перед застосуванням радіоактивної йодної терапії.

Використовувати цей препарат не рекомендується в період вагітності, починаючи з 3-го триместру, та під час годування груддю. В окремих випадках застосування препарату допускається під постійним наглядом лікаря.

Передозування. Випадків передозування не спостерігалося.

Особливості застосування. Перед початком використання супозиторіїв слід проконсультуватись з лікарем у разі:

-          виникнення в минулому реакцій на інгредієнти, що входять до складу препарату;

-          захворювання щитоподібної залози;

-          вагітності або годування груддю.

У разі будь-якого захворювання щитоподібної залози супозиторії Бетадин® можна застосовувати тільки за призначенням лікаря.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Можливі ситуації, коли лікування Бетадином® відбувається разом із застосуванням інших лікарських препаратів. У такому разі Бетадин® не можна вживати разом з дезінфекційними засобами, що містять ртуть, з ферментними препаратами та препаратами, що містять бензойну настоянку.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі (5 - 15 оС), у недоступному для дітей, сухому, прохолодному місці.

Термін зберігання – 5 років.