Дикло-Ф инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: диклофенак

основні фізико-хімічні властивості: прозорий стерильний розчин від безбарвного до світло-жовтого кольору;

склад: 1 мл розчину містить диклофенаку натрію 1 мг;

допоміжні речовини: бензалконію хлорид (консервант), вода очищена, двонатрієва сіль ЕДТА, борна кислота, трометамін, поліоксил 35 касторова олія.

Форма випуску. Краплі очні.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються в офтальмології. Нестероїдні протизапальні засоби . Код АТС S01BC03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

 Дикло-Ф очні краплі містить як активний компонент диклофенак натрію - нестероїдний протизапальний засіб (НПЗЗ). Диклофенак має протизапальну, аналгетичну та жарознижуючу дію. Механізм дії зумовлений інгібуванням активності циклооксигенази, що приводить до пригнічення синтезу простагландинів. При використанні у вигляді 0,1% розчину очних крапель диклофенак зменшує запалення очей, яке може виникнути у результаті інфекції, травми або хірургічної операції; зменшує міоз при хірургічних операціях, знижує синтез простагландинів у вологу передньої камери.

Фармакокінетика.

 При інстиляції очних крапель диклофенак всмоктується у системний кровотік. Однак рівень лікарської речовини, що досягається у крові, значно нижче межі виявлення та не має клінічної значимості.

Показання для застосування.

Інгібування міозу під час операції з приводу катаракти.

Лікування та профілактика запальних процесів після хірургічних втручань на очному яблуці.

Профілактика кістозного набряку після операцій з приводу катаракти.

Лікування неінфекційних кон’юнктивітів.

Лікування та профілактика посттравматичного запального процесу при проникних і непроникних пораненнях очного яблука (як доповнення до місцевої протиінфекційної терапії).

Спосіб застосування та дози.

Для інгібування інтраопераційного міозу препарат закапують у кон’юнктивальний мішок протягом 2 годин з інтервалом 30 хвилин (4 рази) перед операціею. Для профілактики кістозного набряку макули препарат закапують по 1 краплі 3-4 рази на день протягом 2 тижнів після операції.

Інші показання: по 1 краплі 3-4 рази на добу, залежно від тяжкості стану. Курс лікування може тривати від 1 до 2 тижнів.

Побічна дія.

Зрідка під час застосування препарату відмічались низченаведені побічні ефекти:

Легке або помірне печіння та/або тимчасова втрата чіткості зору безпосередньо після закапування очних крапель.

Реакції гіперчутливості у вигляді свербежу, почервоніння та фоточутливості.

Протипоказання.

Гіперчутливість до діючої речовини препарату або до будь-яких допоміжних інгредієнтів, що входять до складу даної лікарської форми препарату.

Препарат протипоказаний пацієнтам, у яких ацетилсаліцилова кислота та інші нестероїдні протизапальні засоби провокують розвиток нападів бронхіальної астми, появу уртикарного висипу, гострого риніту та ін.

Передозування.

При правильному застосуванні передозування неможливе.

Випадковий прийом внутрішньо не призводить до розвитку небажаних побічних дій.

Особливості застосування.

Пацієнти, які використовують контактні лінзи, повинні застосовувати препарат Дикло-Ф тільки при знятих лінзах і можуть вставляти їх через 15 хвилин після закапування препарату. Флакон необхідно закривати після кожного використання. Не слід торкатися кінчиком крапельниці до ока.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Препарат може підсилити ефект непрямих антикоагулянтів. Не рекомендується одночасне застосування даного препарату з дифлунізалом (можливий розвиток кровотечі з ШКТ) та іншими нестероїдними протизапальними засобами, включаючи ацетилсаліцилову кислоту у великих дозах (3 г і більше на день).

За необхідності можна застосовувати одночасно з іншими очними краплями, в тому числі з такими, що містять глюкокортикостероїди. При цьому перерва між інстиляціями повинна бути не менше 5 хвилин для запобігання вимиванню діючих речовин наступними дозами.

Умови та термін зберігання.

Зберігати при температурі до 30 оС у захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Не заморожувати.

Термін придатності – 2 роки.

Після розкриття флакона термін придатності - 1 місяць.

Не використовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.

 

Пользователей также интересует