Эскулюс композитум инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: від прозорого до опалесцентного, світло-жовтого кольору розчин, із запахом спирту етилового;

склад: 100 г препарату містять: Aesculus hippocastanum D1 – 10 г, Secale cornutum D3 – 1 г, Viscum album D2 – 1 г, Nicotiana tabacum D10 – 1 г, Solanum nigrum D6 – 1 г, Arnica montana D3 – 1 г, Echinacea D2 – 1 г, Baptisia tinctoria D4 – 1 г, Toxicodendron quercifolium D4 – 1 г, Cuprum metallicum D13 – 1 г, Ruta graveolens D4 – 1 г, Solanum dulcamara D4 – 1 г, Colchicum autumnale D4 – 1 г, Barium iodatum D6 – 1 г, Hamamelis virginiana D4 – 1 г, Apis mellifica D4 –1 г, Acidum benzoicum e resina D4 – 1 г, Eupatorium cannabinum D3 – 1 г, Arteria suis D10 – 1 г, Natrium pyruvicum D8 – 1 г;

допоміжні речовини: спирт етиловий, вода очищена.

Препарат містить 35 % об. спирту етилового.

1 мл препарату містить 21 краплю.

 

Форма випуску. Краплі для перорального застосування.

Фармакотерапевтична група. Комплексний гомеопатичний препарат.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Препарат нормалізує стан венозного кровообігу та мікроциркуляцію. Дія препарату базується на активації захисних сил організму і нормалізації порушених функцій за рахунок речовин рослинного, мінерального та тваринного походження, які входять до складу препарату.

Фармакокінетика. Для гомеопатичних препаратів не визначається.

Показання для застосування. Порушення периферичного кровообігу: діабетична ангіопатія судин нижніх кінцівок II-III ступеня, варикозне розширення вен, у тому числі гемороїдальних вузлів, облітеруючий ендартеріїт нижніх кінцівок та їх гангренозний стан, постінсультні та постінфарктні стани, пролежні, дисциркуляторна енцефалопатія.

 

Спосіб застосування та дози. Разова доза: дорослим − по 10 крапель 3 рази на добу за 15 − 20 хвилин до їди або через годину після. Краплі розчинити у 10 мл води та випити, затримуючи на кілька секунд у роті (можна не розчиняти, а одразу капати під язик). При нападі болю у нижніх кінцівках, який супроводжується кульгавістю, разову дозу рекомендується приймати кожні 15 хвилин до покращання стану, але не більше ніж 2 години. Далі перейти на прийом 3 рази на день.

Курс лікування: 4 − 6 тижнів. При необхідності через 2 – 3 тижні курс лікування повторюють.

Побічна дія. Не відома.

 

Протипоказання. Препарат не застосовувати вагітним жінкам, а також пацієнтам з підвищеною чутливістю до компонентів препарату.

 

Передозування. Не відмічалось.

 

Особливості застосування. Препарат має компонент, що містить йод, тому при підвищеній функції щитовидної залози (тиреотоксикозі) питання про доцільність застосування препарату вирішується індивідуально. Препарат звичайно добре переноситься, але в окремих випадках можливі прояви гіперчутливості до будь-якого з його компонентів (почервоніння та висипи на шкірі). Питання про доцільність застосування препарату жінками, які годують груддю, вирішується індивідуально.

З урахуванням особливостей перебігу захворювання та стану хворого можна змінювати тривалість курсу лікування та частоту прийому (до 1 − 2 разів на добу).

Досвід засстосування у дітей відсутній.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Сумісний з іншими препаратами.

 

Умови та термін зберігання. Флакон зберігати у зовнішній картонній пачці при температурі від 15 °С до 25 °С.

Зберігати в місцях, недоступних для дітей!

Термін придатності − 5 років.