Рибоксин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: інозин (inosine);

9-β-D-рибофуранозилгіпоксантин (гіпоксантинрибозид);

основні фізико-хімічні властивості: двоопуклі таблетки, вкриті оболонкою, жовтого

кольору;

склад: 1 таблетка містить рибоксину - 0,2 г;

допоміжні речовини: пудра цукрова, крохмаль картопляний, полівінілпіролідон низькомолекулярний медичний, кислота стеаринова, опадрай II (cерія 85).

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Кардіологічні засоби. Код АТС С01EВ14**.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Препарат має антигiпоксичний, антиаритмiчний та анаболiчний ефекти.

Рибоксин є похiдним (нуклеозидом) пурину, попередником АТФ. Препарат позитивно впливає на процеси обмiну в мiокардi - пiдвищує активнiсть деяких ферментiв циклу Кребса та енергетичний баланс; збiльшує силу скорочень серця і сприяє бiльш повному розслабленню мiокарда в дiастолi (зв’язує iони кальцiю, якi потрапили до цитоплазми в момент збудження клiтини), внаслiдок чого зростає ударний об’єм; полiпшує кровопостачання тканин, у тому числі коронарний кровообiг; знижує агрегацiю тромбоцитiв, активує регенерацiю тканин (особливо мiокарда та слизової оболонки шлунково-кишкового тракту). Пiдвищує фармакологiчний захист нирок, якi зазнали iшемiї пiд час операцiї.

Фармакокiнетика.

Препарат добре абсорбується у шлунково-кишковому тракті. Руйнується у печiнцi з утворенням глюкуронової кислоти i подальшим її окисленням. У незначній кiлькостi видiляється з фекаліями і жовчю.

Показання для застосування. Рибоксин застосовують у комплексній терапії ішемічної хвороби серця, після перенесеного інфаркту міокарда, міокардіодистрофії, порушень ритму, пов’язаних iз застосуванням серцевих глікозидів.

Призначають його також при захворюваннях печінки (гепатити, цироз, жирова дистрофія печінки), для лікування урокопропорфірії.

Cnociб застосування та дози. Рибоксин призначають внутрішньо до прийому їжі. Добова доза для дорослих при прийомі внутрішньо становить 0,6 - 2,4 г. У перші дні лікування добова доза дорівнює 0,6 - 0,8 г ( по 0,2 г 3 - 4 рази на добу). У разі доброї переносимості препарату цю дозу підвищують протягом 2-3 днів від 1,2 г (по 0,4 г 3 рази на добу) до 2,4 г на добу (по 0,4 г 6 разів на добу). Тривалість курсу лікування – від 4 тижнів до 1,5 - 3 місяців.

При урокопропорфірії добова доза для дорослих становить 0,8 г (по 0,2 г 4 рази на добу). Препарат приймають щоденно протягом 1 - 3 місяців.

Побічна дія. Зазвичай Рибоксин добре переноситься, іноді можливі свербіж шкіри і гіперемія шкіри. У цих випадках препарат слід відмінити. В поодиноких випадках відмічається підвищення концентрації сечової кислоти в крові. Під час тривалого застосу-вання у великих дозах можливе загострення подагри.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату, подагра.

Передозування. При передозуванні можливе виникнення алергічних дерматозів (свербіж, гіперемія шкіри). Необхідно припинити прийом препарату, провести симптоматичну терапію.

Особливості застосування. При нирковій недостатності застосування препарату можливе лише тоді, коли, на думку лікаря, очікуваний позитивний ефект перевищує можливий ризик застосування.

При тривалому прийомі препарату бажано регулярно контролювати рівень сечової кислоти в крові.

Клінічні дослідження по застосуванню препарату у лікуванні вагітних і жінок, що годують груддю, відсутні.

Немає посилань на те, що Рибоксин може негативно впливати на водіїв та інших людей, які працюють з технікою.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Несумісний з алкалоїдами, при взаємодії з ними відбувається відділення основи алкалоїду та утворення нерозчинних сполук. З таніном утворює осад. Несумісний з кислотами та спиртами, солями важких металів. Несумісний з вітаміном В6 (піридоксину гідрохлоридом), бо виникає дезактивація обох сполук.

При прийомі з бета-адреноблокаторами ефект рибоксину не зменшується.

При поєднанні з серцевими глікозидами препарат може запобігати виникненню аритмій і посилювати інотропну дію.

Умови та тeмін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі не вище 25оС. Термін придатності -3 роки.