Амброксол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна ті хімічна назви: Ambroxol; транс-4-[(2-аміно-3,5- дибромбензил)аміно] циклогесканолу гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки без оболонки, білого кольору, з насічкою з одного боку.

склад: 1 таблетка містить амброксолу гідрохлориду 30 мг;

допоміжні речовини: лактоза, магнію стеарат, полівінілпіролідон.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Муколітичний засіб. Код АТС R05C B06.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Препарат має виражені муколітичний (секретолітичний) і відхаркувальний ефекти, чинить слабку протикашльову дію. Стимулює утворення сурфактанта, нормалізує реологічні показники мокротиння і порушену бронхолегеневу секрецію, зменшує в’язкість і адгезивність мокротиння, збільшує мукоциліарний транспорт, полегшуючи виведення мокротиння з бронхів.

Фармакокінетика. При пероральному прийомі амброксол швидко і повністю абсорбується у травному тракті, добре проникає у тканини, особливо у слизову оболонку бронхів і легеневу тканину. Максимальна концентрація в плазмі крові досягається через 1 – 2 години після прийому. Біодоступність становить 70 – 80%. Період напіввиведення амброксолу тривалий (8 – 10 годин). Проникає через гематоенцефалічний і плацентарний бар’єри, виділяється з грудним молоком. Метаболізується у печінці шляхом кон’югацій з утворенням неактивних метаболітів. Виводиться в основному нирками.

Показання для застосування. Гострі і хронічні бронхіти, що супроводжуються утворенням в’язкого мокротиння, яке важко відділяється, гострий бронхіт, хронічний бронхіт у стадії загострення, трахеїт, ларингіт, фарингіт, бронхіальна астма, бронхопневмонія, бронхоектатична хвороба. Препарат застосовують також для профілактики застійних явищ у бронхолегеневій системі після великих оперативних втручань, травм.

Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям з 12 років препарат призначають внутрішньо в перші 2 – 3 дні по 1 таблетці 3 рази на добу, потім по 1 таблетці 2 рази або по ½ таблетки 3 рази на добу.

Діти у віці 5 – 12 років приймають по ½ (15 мг) таблетці 2-3 рази на добу.

Дітям у віці з 3 – 5 років по ¼ (7,5 мг) 2 рази на добу.

Амброксол рекомендується застосовувати після прийому їжі.

Тривалість курсу терапії визначається індивідуально залежно від ефективності терапії, як правило, він становить 10 – 14 днів.

Побічна дія. При прийомі препарату можуть виникати алергічні реакції (шкірний висип, кропив’янка, ангіоневротичний набряк), загальна слабкість, головний біль, гастралгія, нудота, блювання, діарея, екзантема.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату або його компонентів, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, судоми будь-якої етіології, І триместр вагітності, період лактації, дітячий вік до 3 років.

Передозування. Не відоме.

Особливості застосування.

Додаткове вживання рідини підсилює відхаркувальний ефект препарату.

Препарат дозволяється застосовувати хворим на цукровий діабет.

 Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

При одночасному застосуванні амброксолу в комбінації з амоксициліном, цефуроксимом, еритроміцином, доксицикліном сприяє підвищенню концентрації цих антибіотиків в тканині легень.

Не слід одночасно приймати препарат з лікарськими засобами, які проявляють протикашльову активність (наприклад, які містять кодеїн), оскільки вони пригнічують кашльовий рефлекс, що утруднює відходження мокротиння із бронхів.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 250С в захищеному від світла, недоступному для дітей місці.

Термін придатності 2 роки.

Пользователей также интересует