Геделикс® сироп от кашля инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозорий жовтувато-коричневий розчин із запахом анісової олії; після фасування допускається опалесценція й утворення осаду, що не впливає на якість і дію препарату;

склад: 5 мл сиропу містять екстракту листя плюща DAC (2,2-2,9:1) – 40 мг;

допоміжні речовини: макроголгліцерингідроксистеарат, олія анісова, гідроксиетилцелюлоза, сорбіту розчин 70%, пропіленгліколь, гліцерин, вода очищена.

Форма випуску. Сироп.

Фармакотерапевтична група.

Засоби, що застосовуються при кашлі та застудних захворюваннях. Код АТС  R05C A16**.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Лікарський засіб рослинного походження, який містить активну речовину, екстракт листя плюща, терапевтична дія якого грунтується на секретолітичній та спазмолітичній дії глікозидних сапонінів, що містяться в листі плюща. Одним з  компонентів препарату є бісдесмостичні сапоніни з групи тритерпенглікозидів, за кількістю домінує Hederasaponin C (Hederacosid C) нарівні з дещо меншою кількістю Hederacosid C. Завдяки прийому препарату слиз стає рідшим, полегшується відхаркування, покращується дихання, зменшується або зникає кашель.

Фармакокінетика. Фармакокінетика та біодоступність препарату не вивчалась.

Показання для застосування.

Гострі і хронічні інфекційно-запальні захворювання органів дихання, що супроводжуються утворенням густого та в”язкого бронхіального секрету та/або утрудненням його відхаркування: гострий і хронічний бронхіт, трахеобронхіт, бронхіальна астма, бронхоектатична хвороба.

Спосіб застосування та дози.

Геделикс® сироп від кашлю слід застосовувати нерозведеним, незалежно від прийому їжі. Немовлятам та дітям рекомендується давати препарат розведеним у фруктовому соку або чаї. Тривалість застосування залежить від виду та тяжкості захворювання, але навіть при легкому перебігу захворювань дихальних шляхів лікування препаратом необхідно проводити не менше одного тижня. Після зникнення симптомів хвороби лікування слід продовжувати ще 2-3 дні. Сироп приймають 3 або 4 рази на добу.

 Нижче наведена таблиця застосування препарату для різних вікових груп.

Вікова група

Кількість прийомів

Разова доза

Максимальна добова доза

Дорослі і діти, старше 10 років

 

3 рази на добу

 

5 мл

 

300 мг активного компоненту

Діти віком від 4 до 10 років

 

4 рази на добу

 

2,5 мл

 

200 мг активного компоненту

Діти віком від 1 до 4 років

 

3 рази на добу

 

2,5 мл

 

150 мг активного компоненту

 

 

 

В упаковці Геделикс® сиропу знаходиться мірна ложечка, яка відповідає 5 мл і має поділки „1/4”, „1/2” та „3/4”, що відповідають 1,25 мл, 2,50 мл та 3,75 мл.

Побічна дія. В осіб з підвищеною чутливістю до препарату можуть спостерігатися розлади шлунково-кишкового тракту (нудота, блювання, пронос).

Протипоказання. Ці ліки не слід застосовувати при відомій гіперчутливості до екстракту з листя плюща або до одного з компонентів препарату, а також при недостатності синтетази аргінінсукцинату (хворобі, викликаній порушенням обміну речовин сечового циклу) Геделикс® сироп не можна приймати при спадковій непереносимості фруктози.

Дитячий вік до1 року.

Передозування. Після прийому великої кількості сиропу можливий гастроентерит, що зумовлено в основному вмістом в ліках сапонінів. Лікування симптоматичне.

Особливості застосування. Геделикс® сироп не слід застосовувати при вагітності та в період годування груддю.

Зауваження для діабетиків: Геделикс® сироп придатний для діабетиків, 5 мл сиропу містять 1,75 г сорбітолу (відповідно 0,44 г фруктози), що відповідає приблизно 0,15 ХО. Сорбітол може мати незначну проносну дію.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія невідома.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці, при температурі         15 - 25º C. Після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці, препарат не застосовувати. Термін придатності – 5 років. Термін придатності Геделикс® сиропу після розкриття флакона – 6 місяців.

Помутніння препарату або утворення осаду, що з’явився при зберіганні протягом терміну придатності, не зменшує активності препарату і не є перешкодою для його застосування.

Умови відпуску. Без рецепта.

Упаковка. У флаконах по 100 мл.

Виробник. Кревель Мойзельбах ГмбХ, Німеччина.

Адреса. Кревельштрассе 2, D-53783 Айторф, Німеччина.