Скинорен ® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: azelaiс acid;

основні фізико-хімічні властивості: білий або жовтувато-білий гель;

склад: 1 г гелю містить 0,15 г (15%) мікронізованої азелаїнової кислоти;

допоміжні речовини: лецитин, тригліцериди середньої довжини ланцюга, полісорбат 80, пропіленгліколь, кислота поліакрилова, натрію гідроксид, натрію едетат, вода очищена, кислота бензойна.

Форма випуску. Гель для зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Місцевий засіб для лікування акне та розацеа. Дерматопротекторний засіб. Код АТС D10AХ03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Скінорен має антибактериальні, противугреві та депігментуючі ефекти:

азелаїнова кислота, є активною речовиною препарату Скінорен, затримує зростання пропіонових бактерій, які беруть участь в утворенні акне, а також уповільнює утворення жирних кислот, які сприяють виникненню акне;

позитивний терапевтичний ефект на характерне для акне утворення комедонів (вугрів) зумовлений впливом азелаїнової кислоти на процес ороговіння клітин епідермісу.

Гель Скінорен уражає бактерії (Propionibacterium acnes), що відіграють суттєву роль в утворенні акне. Він також знижує ріст ороговілих клітин шкіри, що закупорюють пори шкіри і, таким чином, спричинюють утворення чорних і білих цяток.

Фармакокінетика. Препарат практично не всмоктується в системний кровотік

( близько 3,6 % при нанесенні на шкіру 5 г гелю). Частина кислоти, що всмокталась у системний кровотік, виводиться нирками в незміненому стані, частина - у вигляді дикарбонових кислот, що утворюються в результаті бета-окислення.

 

 

Показання для застосування.

Лікування запальних і незапальних форм звичайного акне (вугрева хвороба), розацеа.

Спосіб застосування та дози.

Перед застосуванням гелю Скінорен шкіру слід ретельно промити водою або м’яким косметичним очищувальним засобом. Після цього, перед застосуванням гелю,

шкіру повністю висушують. Невелику кількість гелю Скінорен 2 рази на день (вранці та ввечері) наносять на уражені ділянки шкіри і м’яко втирають. Приблизно 2,5 см гелю достатньо для всієї поверхні обличчя.

У випадку надмірного подразнення шкіри (див. “Побічна дія”) частоту застосування гелю Скінорен слід тимчасово зменшити до 1 разу на день, до зникнення подразнення, або ж перервати терапію на декілька днів.

Тривалість курсу лікування може змінюватися залежно від індивідуальної картини захворювання й визначатися ступенем його вираженості. Відчутне покращання спостерігається, як правило, приблизно через 4 тижні. Проте для досягнення оптимального результату рекомендується регулярно застосовувати препарат Скінорен протягом кількох місяців.

Побічна дія.

У поодиноких випадках, перш за все на початку терапії, може спостерігатися місцеве подразнення шкіри (наприклад почервоніння та лущення шкіри, відчуття сухості шкіри, свербіж і печіння). Однак у більшості випадків подразнення незначне і звичайно минає під час лікування. Рідко спостерігались висипання на шкірі (контактний дерматит).

У виняткових випадках можуть спостерігатися алергійні шкірні реакції (наприклад висипання) (див. також “Протипоказання”).

Якщо Ви помітили будь-які небажані ефекти, не зазначені у цьому листку-вкладиші, або якщо Ви не впевнені щодо дії цього препарату, просимо повідомити про це свого лікаря.

Протипоказання.

Не використовуйте гель Скінорен за наявності у Вас підвищеної чутливості до будь-яких компонентів гелю, особливо, до пропіленгліколю.

Передозування. Якщо виражене подразнення шкіри не зникає, лікування слід припинити до зникнення подразнення і звернутися до лікаря перед поновленням лікування.

Особливості застосування.

Виключно для зовнішнього застосування. Гель Скінорен наноситься тільки на уражені ділянки шкіри.

Не допускайте потрапляння гелю Скінорен в очі. У разі випадкового контакту гелю Скінорен з очами негайно промийте їх великою кількістю води.

Вплив на здатність керувати машинами та механізмами. Не встановлений.

Вагітність та лакція. Дослідження, які проведені на тваринах, не виявили ніяких ознак ризику при використанні препарату в період вагітності та лактації, враховуючи дуже низьку токсичність препарату.

 

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Дотепер випадків взаємодії з іншими ліками не описано.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25 °С, в недоступному для дітей місці. Термін придатності – 3 роки.

Пользователей также интересует