Гризеофульвин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: griseofulvin; (1’S,6’R)-7-хлор-2́,4,6-триметокси-6́-метилcпіро[бензофуран-2(3Н’), 1’-[2]циклогексен]-3,4’-діон;

основні фізико-хімічні властивості: безбарвний або безбарвний із жовтуватим відтінком лінімент зі слабким специфічним запахом;

склад: 1,0 г лініменту містить 0,025 г гризеофульвіну, кислота саліцилова 0,01 г, диметилсульфоксид 0,5249 г;

допоміжні речовини: поліетиленоксид 400, аеросил, олія фенхелю.

 

Форма випуску. Лінімент.

Фармакотерапевтична група. Протигрибкові препарати для місцевого застосування.

Код АТС D01А А08.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Гризеофульвін є антибіотиком, що продукується пліснявим грибом Penicillium nigricans, фунгістатичним засобом, активним відносно різних дерматоміцетів (трихофітонів, мікроспорумів, епідермофітонів). Активність гризеофульвіну при зовнішньому застосуванні залежить від дисперсності його кристалів і зумовленою нею питомої поверхні порошку. Препарат пригнічує синтез білка (зв’язок з матричною РНК), порушує формування клітинної стінки (хітину в міцируючих грибах) і мітотичний поділ грибкових клітин.

Фармакокінетика. Метаболізується в печінці з утворенням основних метаболітів: 6-метилгризеофульвіну та глюкуронідного похідного. Період напіввиведення становить 24 год. Виводиться нирками.

 

Показання для застосування. Трихофітія та мікроспорія волосистої частини голови та гладкої шкіри, епідермофітія останньої, спричинена трихофітоном, а також ураження нігтів (оніхомікози), спричинені патогенними грибами (трихофітоном, червоним епідермофітоном).

 

Спосіб застосування та дози. Лінімент гризеофульвін дітям і дорослим застосовують місцево. Використовують самостійно (при обмежених ураженнях шкіри) та у поєднанні з прийомом Гризеофульвіну у формі таблеток внутрішньо. Препарат наносять тонким шаром на уражені ділянки в добовій дозі не більше 30 г лініменту. Лікування проводять не менше 2 тижнів після зникнення клінічних симптомів і трьох негативних результатів мікроскопічного дослідження. Тривалість лікування визначає лікар.

 

Побічна дія. Алергічні реакції з боку шкіри, контактний дерматит, сухість шкіри, легка печія, свербіж. При всмоктуванні крізь шкіру можливі диспептичні явища, головний біль, нудота, блювання, непритомність, явища дезорієнтації, кропив’янка, еозинофілія, лейкопенія, агранулоцитоз.

 

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату, виражена лейкопенія та системні захворювання крові, органічні ураження печінки та нирок, порфірія, злоякісні новоутворення, вагітність, лактація.

Передозування. Клінічні прояви передозування лініменту гризеофульвін не відомі.

Особливості застосування. При лікуванні лініментом гризеофульвін хворим з мікозами волосистої частини голови необхідно збривати волосся щотижня, мити голову 2 рази на тиждень водою з милом. Рекомендується втирати лінімент гризеофульвін у шкіру голови і змащувати уражені місця 2–3 % спиртовим розчином йоду. При оніхомікозах лікування лініментом гризеофульвін рекомендується поєднувати із видаленням кератолітичним засобом нігтів. Для оцінки індивідуальної чутливості до компонентів препарату слід провести лікарську пробу.

З обережністю призначають препарат (з урахуванням можливості всмоктування) при підвищеній чутливості до пеніцилінів, при гіпокоагуляційних станах, пацієнтам, професійна діяльність яких потребує швидкості реакції, підвищеної уваги. При застосуванні препарату рекомендується прийом вітамінних засобів – кислоти аскорбінової і препаратів, що містять вітаміни групи В. При кандидозі препарат неефективний. Під час лікування лініментом гризеофульвін потрібно утримуватись від вживання алкоголю.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Можливо посилення протигрибкової, протимікробної та протизапальної дії інших лікарських засобів для місцевого застосування. У разі всмоктування препарату можливо зниження ефекту непрямих коагулянтів і пероральних контрацептивів. Одночасне застосування з барбітуратами призводить до послаблення протигрибкових властивостей гризеофульвіну.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла місці при температурі від 15 до 25 °С. Термін придатності – 2 роки