Почки сосны инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: сухі бруньки рожево-бурого кольору з ароматним смолистим запахом, гіркуваті на смак;

склад: бруньки сосни.

Форма випуску. Бруньки.

Фармакотерапевтична група. Препарати, що застосовуються при кашлі та застудних захворюваннях. Відхаркувальні засоби. Код АТС R05C A19.

Фармакологічні властивості. Бруньки сосни містять ефірну олі (до складу якої входять a- та b-пінен, карен, терпінеол, лимонен та інші терпеноїди), дубильні речовини, гірку речовину пініцикрин, каротин, кислоту аскорбінову, метильні похідні флавоноїдів.

Препарати з бруньок сосни мають відхаркувальну дію, стимулюють секреторну активність слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, бактерицидно впливають на патогенну мікрофлору носоглотки і ротової порожнини, мають сечогінні та потогінні властивості.

Показання для застосування. Хронічні бронхіти.

Спосіб застосування та дози. 10 г (2 столові ложки) бруньок кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) перевареної води кімнатної температури, закривають кришкою і нагрівають на киплячій водяній бані протягом 30 хвилин. Охолоджують при кімнатній температурі 10 хвилин та проціджують, залишок сировини віджимають до процідженого відвару. Об’єм відвару доводять перевареною водою до 200 мл.

Настій вживають теплим 3 - 4 рази на день після їжі, попередньо збовтуючи.

Дорослим і підліткам призначають по 1 столовій ложці, дітям віком 1 – 12 років – від 1 чайної до 1 десертної ложки відвару на прийом.

Препарат застосовують також для парових інгаляцій. Процедури проводять з використанням інгаляторів будь-якого типу 3 – 4 рази на день.

Тривалість курсу лікування визначають індивідуально для кожного пацієнта з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого лікувального ефекту і переносимості препарату.

Побічна дія. Нудота, альбумінурія, гематурія.

При індивідуальній підвищеній чутливості до препарату можливий розвиток алергічних реакцій (висипи, свербіж, гіперемія та набрякання шкіри).

 

 

Протипоказання. Бронхіальна астма, тяжкі захворювання печінки та нирок, індивідуальна непереносимість речовин, що містяться в лікарській рослинній сировині.

Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату не надходило.

Особливості застосування. Перед вживанням відвар рекомендується збовтувати.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія препарату з іншими лікарськими засобами невідома.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому місці при кімнатній (15 – 25 °С) температурі.

Термін придатності – 2 роки.

Не можна застосовувати препарат після дати, зазначеної на упаковці.

Приготовлений відвар зберігають у прохолодному (8 – 15 °С) місці не більше 2-х діб.