Перметрин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: permethrin; (3-феноксифеніл)метиловий ефір 3-(2,2-дихлоретеніл)-2,2-диметилциклопропанкарбонової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина слабко-жовтого кольору, з характерним спиртовим запахом, що знаходиться в аерозольному балоні. При виході з балону утворює дисперсний струмінь;

склад: 1 г розчину містить перметрину 5 мг;

допоміжні речовини: спирт етиловий 96% або спирт етиловий ректифікований, етоній, бензалконію хлорид, вода очищена.

Форма випуску. Спрей для зовнішнього застосування.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, що діють на ектопаразитів. Пиретрини, включаючи синтетичні сполуки. Код АТС Р03А С04.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Інсектицидний засіб контактної дії, який належить до групи синтетичних пиретроїдів. Високоефективний щодо багатьох видів членистоногих (вошей, блох, кліщів, у тому числі коростяних та інших ектопаразитів) і малотоксичний для теплокровних. Пригнічує розвиток і спричинює загибель личинок, гнид і статевозрілих особин.

Фармакокінетика. Після нашкірної аплікації абсорбція становить не більше 2%. Частина речовини, яка протрапляє в системний кровообіг, швидко гідролізується до неактивних метаболітів, екскретуються виключно нирками. При одноразовому обробленні поверхней, уражених педикульозом, дія зберігається від 2 до 6 тижнів.

Показання для застосування. Педикульоз (головний, лобковий).

 

Спосіб застосування та дози. Зовнішньо. Волосся добре змочують розчином, втираючи препарат в корені волосся. Після оброблення препарат залишають на волоссі на 10 - 40 хвилин (голову можна покрити хустинкою), потім ретельно змивають теплою проточною водою з милом або шампунем і висушують звичайним способом. Після миття волосся розчісують густим гребінцем для видалення загиблих паразитів; у разі знаходження живих вошей оброблення повторюють перед наступним миттям волосся або через 7 днів.

Витрата препарату залежно від густоти і довжини волосся - від 10 до 60 мл.

 

Побічна дія. Рідко – алергічні реакції у вигляді шкірних висипань.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до перметрину та допоміжних речовин препарату.

 

Передозування. Не описано.

 

Особливості застосування. Оброблення проводять у добре провітрюваному приміщенні. При обробленні слід запобігати потраплянню спрея на слизові оболонки очей, носа, ротової порожнини, сечостатевих шляхів.

У разі потрапляння препарату на слизові оболонки останні слід промити водою. Після оброблення треба вимити руки і прополоскати рот проточною водою.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не описана.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці при температурі не вище 25°С. Термін придатності – 3 роки.