Лоратадин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: loratadine; етиловий ефір 4-[8-хлор-5,6-дигідро]-1[Н-бензо[5,6]циклогепта[1,2-в]піридин-[1-іліден]-1-піперидин-карбонової кислоти;

основні фізико-хімічні властивості: овальні, двоопуклі таблетки білого або майже білого кольору, з рискою з одного боку і монограмою RID з іншого;

склад: 1 таблетка містить лоратадину 10 мг;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, крохмаль, повідон К-90, натрію крохмальгліколят, магнію стеарат;

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Антигістаминні засоби для системного застосування. Код АТС R06АX13.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Лоратадин - блокатор гістаминових Н1-рецепторів тривалої дії, є трициклічною сполукою, яка характеризується селективним антагонізмом відносно периферичних рецепторів зазначеного типу. Має комплексну протиалергійну, антиексудативну і протисвербіжну дію. Не має седативної дії. Зменшує проникність капілярів, усуває спазм гладких м’язів, попереджує розвиток набряку тканин.

Фармакокінетика. При прийомі внутрішньо у терапевтичній дозі лоратадин швидко абсорбується і майже повністю метаболізується в організмі. Лоратадин виявляється в плазмі крові вже через 15 хвилин після прийому препарату внутрішньо. Максимальна концентрація лоратадину в плазмі досягається через 1-1,3 години, а максимальна концентрація основного активного метаболіту, дезкарбоетоксилоратадину, - приблизно через 2,5 години. Максимальний ефект досягається через 8-12 годин, тривалість дії – 24 години. Одночасний прийом їжі і лоратадину знижує абсорбцію препарату приблизно на 40-48 %. Лоратадин і його метаболіти не проникають крізь гематоенцефалічний бар'єр.

Близько 80 % дози лоратадину виводиться у вигляді метаболітів з сечею і калом у рівних співвідношеннях протягом 10 днів. Приблизно 27 % дози виводиться із сечею протягом перших діб.

Показання для застосування. Сезонний і цілорічний алергічний риніт, кон'юнктивіт, гостра і хронічна кропив'янка, набряк Квінке, псевдоалергічні синдроми, алергічні реакції на укуси комах; препарат використовують у комплексному лікуванні дерматозів, що виявляються свербежем (контактний алергодерматит, атопічний дерматит, гостра і хронічна екзема та інші захворювання шкіри алергічної природи).

 

Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям старше 12 років - по 10 мг 1 раз на добу. Дітям 2-12 років: з масою тіла більше 30 кг – 10 мг 1 раз на добу, менше 30 кг – 5 мг 1 раз на добу.

 

Побічна дія. З боку травної системи у дорослих: можливо – сухість у роті, нудота, гастрит; іноді – порушення функції печінки.

З боку ЦНС у дорослих: можливо – головний біль, підвищена стомлюваність, сонливість; у дітей (рідко) – головний біль, нервозність, седативна дія.

Алергічні реакції у дорослих: можливі шкірні висипання; іноді – анафілактичні реакції.

Дерматологічні реакції у дорослих: іноді – алопеція.

Частота зазначеих побічних ефектів при застосуванні Лоратадину була на тому ж рівні, що і при застосуванні плацебо.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до лоратадину або інших компонентів препарату, вагітність, лактація, дитячий вік до 2 років.

 

Передозування. Симптоми: у дорослих пацієнтів можливі головний біль, сонливість і тахікардія при прийомі препарату в дозах 40-180 мг.

Лікування: проведення симптоматичної і підтримуючої терапії. Лоратадин не виводиться з організму при гемодіалізі. Даних про виведення Лоратадину при перитонеальному діалізі нема.

 

Особливості застосування. Прийом Лоратадину слід припинити не менше, ніж за 48 годин до проведення шкірних діагностичних алергопроб для запобігання помилковим результатам. Не вживати алкоголь у період лікування Лоратадином.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні Лоратадину з кетоконазолом, еритроміцином або циметидином можливо підвищення концентрації лоратадину і його метаболіту в плазмі крові. Слід з обережністю призначати препарат одночасно з іншими блокаторами Н1-рецепторів, барбітуратами, агоністами опіоїдних рецепторів, бензодіазапінами, нейролептиками, анксіолітиками, седативними та снодійними засобами.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25°С.

Термін придатності – 3 роки.

Пользователей также интересует