Витанейрон инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: тверді желатинові капсули з кришечкою чорного кольору і корпусом оранжевого кольору, що містять порошок жовто-оранжевого кольору;

склад: 1 капсула містить: тіаміну гідрохлориду (вітамін B1) 15 мг, рибофлавіну (вітамін B2)

15 мг, піридоксину гідрохлориду (вітамін B6) 10 мг, ціанокобаламіну (вітамін b12) 0,002 мг, пантотенату кальцію (вітамін B5) 25 мг, ніацинаміду (нікотинамід, вітамін РР) 50 мг, фолієвої кислоти 0,25 мг, вітаміну С 100 мг, цинку сульфату 5 мг;

допоміжні речовини: магнію стеарат, аеросил, тальк, крохмаль.

 

Форма випуску. Капсули.

 

Фармакотерапевтична група. Комплекс вітамінів групи В з іншими речовинами.

Код АТС А11ЕХ.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Комбінований препарат, що містить вітаміни і мікроелементи. Дія обумовлена ефектами компонентів, що входять до його складу.

Аскорбінова кислота (Вітамін С) бере участь у регулюванні окислювально-відновних процесів, у метаболізмі фолієвої кислоти і заліза, а також у синтезі стероїдних гормонів і катехоламінів, забезпечує синтез колагену.

Тіаміну гідрохлорид (Вітамін B1) як кофермент бере участь у вуглеводному обміні, функціонуванні нервової системи. Нестача тіаміну впливає на периферичну нервову систему, шлунково-кишковий тракт і серцево-судинну систему.

Рибофлавін (Вітамін B2) важливий каталізатор процесів клітинного дихання; відіграє важливу роль у підтримці нормальної зорової функції ока; бере участь у формуванні ДНК, сприяє процесам регенерації тканин (у т. ч. клітин шкіри).

Піридоксину гідрохлорид (Вітамін B6,) як фермент бере участь у метаболізмі амінокислот і білків, а також у синтезі нейромедіаторів.

Ціанокобаламін (Вітамін b12) разом з фолієвою кислотою бере участь у синтезі нуклеотидів, а також у формуванні еритроцитів та клітин нервових оболонок.

Ніацинамід (Никотинамід, Вітамін РР) бере участь у процесах тканинного дихання, жирового і вуглеводного обміну.

Фолієва кислота бере участь у синтезі амінокислот, нуклеотидів, нуклеїнових кислот; необхідна для нормального еритропоезу.

Кальцію пантотенат (Вітамін B5) регулює обмін кальцію і пантотенової кислоти в організмі. Пантотенова кислота належить до водорозчинних вітамінів, відіграє важливу роль при біологічному ацетилюванні, синтезі і розщеплюванні жирів. Кальцій необхідний для формування кісткової тканини та зубів.

Цинк – мікроелемент для системного застосування, бере участь у метаболізмі нуклеїнових кислот, білків, жирів, вуглеводів, жирних кислот, а також у метаболізмі гормонів (у т. ч. статевих); важливий для нормального розвитку кісткової тканини, є складовою частиною панкреатичного соку.

Фармакокінетика. Не вивчалась.

Показання для застосування. З метою лікування при:

– незбалансованому харчуванні, підвищеній потребі у вітамінах і мінералах в умовах збільшення психічних, фізичних навантажень і стресів, зниженій працездатності;

– при дефіциті вітамінів групи В, вітаміну С, а також як додатковий засіб для лікування ушкоджень нервових волокон.

Спосіб застосування та дози. Внутрішньо, дорослим і підліткам старше 14 років – по 1–2 капсули 1 раз на добу після їди, запиваючи не менш ніж 100 мл рідини. Курс лікування – 30 діб. Курс лікування можна повторити після 4–6-тижневої перерви.

 

Побічна дія. Виникають рідко, звичайно внаслідок підвищеної чутливості до компонентів препарату, можливі алергічні реакції.

Протипоказання. Підвищена чутливість до будь-якого з компонентів препарату, тромбоемболія, еритроцитоз, діти віком до 14 років, період лактації.

Передозування. Нудота, блювання, запаморочення. Лікування симптоматичне.

Особливості застосування. Не рекомендується приймати капсули Вітанейрон одночасно з іншими препаратами, що містять вітаміни та препарати цинку. Питання про необхідність застосування препарату в період вагітності та лактації вирішує лікар.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. До складу препарату Вітанейрон входять цинк і кальцій, тому при одночасному застосуванні з антибіотиками групи тетрациклінів і антимікробними засобами (похідні фторхінолону) знижується всмоктування останніх (інтервал між прийомом тетрациклінів та Вітанейрону повинен становити не менше 2 год). Вітамін С, що входить до складу препарату Вітанейрон, підсилює фармакологічну дію та побічні ефекти (головний біль, диспептичні явища, алергічні реакції) протимікробних засобів із групи сульфаніламідів, підвищує всмоктування пеніциліну, заліза, зменшує дію гепарину та непрямих антикоагулянтів, збільшує ризик кристалурії при лікуванні саліцилатами. Всмоктування вітаміну С зменшується при одночасному застосуванні з пероральними контрацептивами. При одночасному застосуванні препарату Вітанейрон і тіазидних діуретиків підвищується ризик розвитку гіперкальціємії.

Вітамін В6 зменшує ефект леводопи, пероральних контрацептивів, ПАСК, циметидину, препаратів кальцію, алкоголь зменшує всмоктування вітаміну В6.

 

Умови і термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла і недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 0С. Термін придатності – 3 роки.

Пользователей также интересует