Гино-тардиферон инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: круглі двоопуклі таблетки вкриті оболонкою від білого до світло-бежевого кольору;

склад: заліза (II) сульфат 256,30 мг еквівалентний 80 мг заліза, кислота фолієва 0,35 мг;

допоміжні речовини: кислота аскорбінова, мукопротеоза безводна, крохмаль картопляний, сополімер кислоти метакрилової та метилметакрилату(еудрагіт S), дибутилфталат, повідон, тальк, магнію стеарат, олія рицинова гідрогенізована, магнію трисилікат;

оболонка: тальк, титану діоксид, білий бджолиний віск, парафін твердий, сополімер ефірів кислоти метакрилової та диметиламіноетилметакрилату(еудрагіт E), сахароза.

Форма випуску. Таблетки, вкриті цукровоюоболонкою, пролонгованої дії.

Фармакотерапевтична група. Протианемічні засоби. Код АТС В03АЕ10.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Гіно-Тардиферон належить до комплексних препаратів заліза пролонгованої дії. Препарат поповнює нестачу заліза та фолієвої кислоти в організмі.

Фолієва кислота сприяє нормальному перебігу вагітності, запобігає самовільним викидням, бере участь в еритропоезі та синтезі нуклеїнових кислот. Її дефіцит може впливати на патологічний розвиток спинного мозку плода. Висока безпека Гіно-Тардиферону обумовлена наявністю мукопротеози. Мукопротеоза – природний мукополісахарид, захищає слизову оболонку шлунково-кишкового тракту від іритативного подразнення іонами заліза; сприяє повільному вивільненню заліза протягом 5–6 годин, що значно покращує переносимість препарату. Аскорбінова кислота як антиоксидант підвищує біодоступність заліза та сприяє його всмоктуванню.

Фармакокінетика. Абсорбція відбувається на рівні дванадцятипалої кишки та проксимального відділу тонкої кишки. Максимальний рівень заліза у крові спостерігається приблизно через 7 годин і зберігається підвищеним протягом 24 годин від початку прийому препарату.

Показання для застосування. Профілактика та лікування фолат та залізодефіцитних анемій, в тому числі в період вагітності, після пологів та в період лактації.

Спосіб застосування та дози. Для перорального застосування дорослим та дітям після 7 років. Приймати, запиваючи склянкою води, перед їжею. Запобігання залізодефіцитним анеміям: 1 таблетка на добу натще.

Лікування залізодефіцитної анемії: діти з 7 років– 1 таблетки на добу (вранці); дорослі – 1–2 таблетки на добу (вранці та ввечері).

Тривалість лікування такою дозою визначається залежно від тяжкості анемій. Після нормалізації рівня гемоглобіну прийом продовжують протягом 1–3 місяців у дозі 1 таблетка вранці перед сніданком.

Побічна дія. Як і у випадку застосування інших пероральних препаратів заліза, спостерігається забарвлення калу в чорний колір. Зрідка відмічаються незначною мірою виражені диспептичні симптоми (нудота, біль в ділянці живота) . Інші побічні дії при застосуванні препарату у терапевтичних дозах невідомі.

 

Протипоказання. Гемолітичні анемії, гемосидероз, гемохроматоз, апластична анемія. Дитячий вік до 7 років.

Передозування. При випадковому прийомі більшої кількості таблеток хворому слід вживати сирі яйця та молоко, що призведе до утворення у шлунково-кишковому тракті нерозчинних сполук заліза і сприятиме видаленню його з організму. Прийняті таблетки можна видалити зі шлунка, викликаючи у хворого блювання. Лікар може видалити надлишок заліза шляхом промивання шлунка 1% водним розчином карбонату натрію або призначенням дефероксаміну.

Взаємодія з іншими лікарськими препаратами. Тетрацикліни, антацидні засоби, що містять кальцій, магній або алюміній, пригнічують абсорбцію заліза. Тому слід уникати одночасного застосування цих засобів. Не рекомендоване одночасне застосування Гіно-Тардиферону з парентеральними препаратами заліза.

Особливості застосування. Таблетки Гіно-Тардиферону не слід запивати кавою, чаєм або молоком, оскільки при цьому всмоктування іонів заліза значно зменшується.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці при кімнатній температурі(15–25ºС). Термін придатності – 5 років.

Пользователей также интересует