Аминосол® Нео 15 % инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозорий розчин – безбарвний або жовтуватого кольору;

теоретична осмолярність - 1505 мосм/л; енергетична цінність – 2 520 кДж /л (600 ккал/л);

рН розчину 5,5-6,5;

склад: 1 л розчину для інфузій містить

L-ізолейцину

 5,2 г,

L-аргініну

 20,0 г,

L-лейцину

 8,9 г,

L-гістидину

7,3 г,

L-валіну

 5,5 г,

L-аланіну

25,0 г,

L-лізину

(у формі моноацетату 15,66 г)

 11,1 г,

гліцину

18,5 г,

L-метіоніну

 3,8 г,

L-проліну

17,0 г,

L-треоніну

 8,6 г,

L-серину

 9,6 г,

L-фенілаланіну

 5,5 г,

L-тирозину

 0,4 г,

L-триптофану

 1,6 г,

таурину

2,0 г.

Загальний вміст амінокислот - 150 г, загальний вміст азоту – 25,7 г;

допоміжні речовини: льодяна оцтова кислота, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для інфузій.

Фармакотерапевтична група. Розчини для парентерального харчування. Амінокислоти. Код АТС B05B A01.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Комбінований препарат для парентерального харчування (часткового або повного). Розчин має збалансований склад амінокислот. Містить вісім незамінних амінокислот (які не синтезуються організмом людини): L-ізолейцин, L-лейцин, L-лізин, L-метіонін, L-фенілаланін, L-треонін, L-триптофан і L-валін, умовно замінні L-аргінін і L-гістидин (синтезуються організмом, але при деяких патофізіологічних станах, наприклад при печінковій і нирковій недостатності, і у маленьких дітей – в недостатній кількості) і замінні амінокислоти. Всі амінокислоти знаходяться в L-формі, що забезпечує можливість їх прямої участі у біосинтезі білків.

Фармакокінетика. Амінокислоти, що вводяться парентерально, достатньо широко розподіляються у тканинах організму. Застосовані у рамках повного парентерального харчування поряд з глюкозою і жирами (70/30%), амінокислоти досягали збалансованої концентрації у крові через 3 години. Метаболізуються амінокислоти по всіх тканинах організму, використовуються в організмі у процесі синтезу білка і служать для поповнення енергетичних витрат організму. Процент затримки для незамінних амінокислот становить 99% і більше, для замінних амінокислот – 97% і більше. Невикористані амінокислоти піддаються дезамінації з утворенням сечовини, яка потім виводиться із сечею. При швидкому збільшенні концентрації амінокислот у крові вони можуть виводитися із сечею у незміненому вигляді, не встигаючи біотрансформуватися.

Показання для застосування. Парентеральне харчування (часткове або повне з додаванням жирових емульсій, електролітів і вуглеводів), а також профілактика і лікування втрати білків і рідини, коли неможливим є застосування ентерального харчування:

у тяжких випадках захворювань травних органів (обструкція шлунково-кишкового тракту, синдром малабсорбції, запальні захворювання кишечнику, панкреатит, кишкові нориці);

при травмах;

при опіках;

при сепсисі;

при злоякісних захворюваннях;

при підготовці до операції та після оперативного втручання.

 

Спосіб застосування та дози. Аміносол® Нео 15% застосовується у вигляді внутрішньовенної інфузії через одну з центральних вен. Дозування є індивідуальним і залежить від ступеня метаболічного порушення і потреб організму в амінокислотах.

Серeдня дoзa для дорослих становить 6,7-13,3 мл/кг маси тіла на добу, відповідно 1-2 г aмінoкислoт/кг маси тіла на добу. Максимально допустима швидкість введення - 0,67 мл/кг маси тіла за годину, a мaксимaльна добова дoзa становить 13,3 мл/кг маси тіла.

Для людини з масою 70 кг добова дoзa становить 470-930 мл, a рекомендована швидкість введення – 16 крaпeль за хвилину.

Дoзування при нирковій недостатності: пaцієнтaм, які не перебувають на діалізі, рeкoмeндують введення препарату у дoзі 4,0 – 6,7 мл/кг маси тіла на добу (відповідно 0,6-1 г амінокислот/кг маси тіла на добу). Tим, хто знаходиться нa діaлізі, призначають 8 – 13,3 мл препарату/кг маси тіла на добу (що відповідає 1,2-2 г амінокислот/кг маси тіла на добу).

Дoзування при пeчінковій недостатності: пaцієнти з печінковою недостатністю не переносять підвищеної кількості амінокислот, тому доза препарату для них становить 5,3 – 7,3 мл/кг маси тіла на добу (відповідно 0,8-1,1 г амінокислот /кг маси тіла на добу).

 

Побічна дія. При введенні препарату зі швидкістю більше за допустиму може виникнути: нудота, блювання, підвищене потовиділення, пропасниця і тахікардія. Ці прояви оборотні і зникають після припинення введення препарату або зменшення часу і швидкості введення. Надто велика швидкість введення препарату може спричинити збільшення кількості води і порушення електролітного складу плазми (гіпeркaліємію).

При введенні препарату Аміносол® Нео 15% за допомогою катетера через центральну вену при пункції може виникнути пошкодження вени з подальшою кровотечею і тромбофлебітом.

Аміносол® Нео 15% може спричинити підвищення дефіциту фолатів в організмі.

Протипоказання. Метаболічний ацидоз, тяжка ниркова і печінкова недостатність, шок, гіпоксія, декомпенсована серцева недостатність, дитячий вік до 18 років (ефективність і безпека не встановлені|установлені|).

Передозування. При передозуванні препарату може виникнути: нудота, блювання, підвищене потовиділення, пропасниця і тахікардія. Ці прояви оборотні і зникають після припинення введення препарату.

Особливості застосування. Необхідно постійно контролювати кислотно-лужний і електролітний баланс, баланс рідини в організмі і стан функції нирок. За наявності гіпонатріємії при призначенні цього розчину слід звернути увагу на рівень натрію у крові. При додаванні стандартного парентерального харчування звернути увагу на його сумісність з препаратом.

Досвід застосування препарату Аміносол® Нео 15% у періоди вагітності і лактації відсутній.

Застосовувати тільки прозорий розчин з непошкодженого флакона!

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не рекомендується неконтрольоване додавання інших лікарських засобів до розчину Аміносол® Нео 15%. Перелік лікарських засобів, які допускаються до змішування з цим розчином:

- антибіотики: амікацин, ампіцилін, цефотаксим, цефтриаксон, доксициклін, еритроміцин, гентаміцин, хлорамфенікол, кліндаміцин, нетилміцин, пеніцилін, піперацилін, тетрациклін, тобраміцин і ванкоміцин;

- інші препарати: амінофілін, циклофосфамід, циметидин, цитарабін, дигоксин, допамін, фамотидин, фітоменадіон, флуороурацил, фолієва кислота, фуросемід, гепарин, хлорпромазин, інсулін, кальцію глюконат, лідокаїн, метилдопа, метилпреднізолон, метоклопрамід, метотрексат, морфін, нізатидин, норадреналін, пропранол, ранітидин і рибофлавін.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі від 15 - 25 °С у захищеному від світла місці.

Термін придатності - 2 роки.

Пользователей также интересует