Флуцинар инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: флуоцинолон ацетонід;

основні фізико-хімічні властивості: безбарвний прозорий гель;

cклад: 1 г гелю містить флуоцинолону ацетоніду 0,25 мг;

допоміжні речовини: пропіленгліколь, спирт етиловий, версенат двонатрієвий, кислота лимонна, метилгiдроксибензоат, пропілгiдроксибензоат, триетаноламін, карбопол 940, вода очищена.

Форма випуску. Гель 0,025%.

Фармакотерапевтична група. Кортикостероїди для застосування в дерматології.

Код АТС D07AC04

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат має місцеву протизапальну, протиалергійну, протиексудативну та протисвербіжну дії. Механізм дії полягає у зменшенні запальних процесів шляхом пригнічення продукції простагландинів та лейкотрієнів внаслідок пригнічення активності фосфоліпази А2 та зменшення звільнення арахідонової кислоти з фосфоліпідів оболонок клітин. Препарат також виявляє протиалергійну дію шляхом пригнічення розвитку місцевих алергійних реакцій. Внаслідок місцевої вазоконстрикторної дії препарат зменшує ексудативні реакції, знижує синтез білків, відкладення колагену, прискорює розпад білків у шкірі та гальмує проліферативні процеси.

Препарат гальмує правильний поділ клітини, тому застосовується при лікуванні келоїдів та псоріазу.

Гель особливо підходить для лікування шкіри, вкритої волоссям, і у хворих, які погано переносять основу мазей та кремів.

Фармакокінетика. Флуоцинолону ацетонід легко проникає в шкіру через її зовнішній ороговілий шар. Гель не метаболізується в шкірі, а акумулюється в її ороговілому шарі; його можна виявити навіть через 15 днів після нанесення. Після всмоктування (абсорбція не більше 1%) через шкіру препарат метаболізується переважно в печінці, виводиться з сечею і в незначних кількостях з жовчю, у вигляді кон’югантів глюкуронідів у незміненому вигляді.

Показання для застосування.

Лікування гострих неінфікованих, сухих запальних захворювань шкіри, які реагують на лікування глюкокортикостероїдами.

Лікарський засіб показаний при: себорейному дерматиті, атопічному дерматиті, контактній алергічній екземі, поліморфнiй еритемi, вовчаку червоному, плескатому лишаї, псоріазі, пруриго, кропив’янці, укусах комах.

Спосіб застосування та дози.

Препарат призначений для місцевого нетривалого застосування. Гель слід нанести тонким шаром на уражену шкіру. Спочатку гель застосовують 2-3 рази протягом доби, а потім, після пом’якшення гострого запального стану, не частіше 1-2 разів на добу.

Лікування не слід проводити безперервно більше 2 тижнів. Не можна застосовувати на шкіру обличчя більше 1 тижня. Протягом тижня рекомендується застосувати не більше 1 туби (15 г).

 Не слід застосовувати гель під оклюзійну пов’язку. Лише у випадку червоного плескатого лишаю та псоріазу дозволяється застосовувати закриту пов’язку, яку слід змінювати кожного дня. Слід з обережністю застосовувати препарат дітям від 2 років, тільки 1 раз на добу, на невеликій ділянці шкіри; не наносити на шкіру обличчя дитини. Тривалість лікування - зазвичай 1 - 2 тижні.

Побічна дія.

Можуть спостерігатися такі побічні ефекти: вугри, післястероїдна пурпура, пригнічення росту епідермісу, атрофія підшкірної клітковини, сухість шкіри, надмірний ріст волосся на тілі або алопеція, знебарвлення або гіперпігментація шкіри, атрофія та порушення цілісності шкіри, телеангіоектазія, періоральний дерматит, запалення волосяних фолікулів, вторинні інфекції. В окремих випадках можуть з’явитися: кропив’янка, плямисто-папульозні висипання або можуть загостритися існуючі зміни. Застосування гелю під оклюзійну пов’язку, враховуючи підвищене всмоктування, може спричинити сильну загальносистемну дію, яка проявляється у вигляді набряків, гіпертензії, підвищеної чутливості до інфекцій. При зовнішньому застосуванні на шкірі повік іноді може розвинутися катаракта або глаукома.

 

Протипоказання.

Не рекомендується застосовувати гель Флуцинар при бактеріальних, вірусних та грибкових інфекціях шкіри, звичайних та рожевих вуграх, періоральному дерматиті (dermatitis perioralis), а також у випадку підтвердженої підвищеної чутливості до флуоцинолону ацетоніду або інших глюкокортикостероїдів і до компонентів препарату. Не слід застосовувати дітям до 2 років.

Не рекомендується застосовувати препарат під час вагітності, годування груддю.

 

Передозування.

При тривалому застосуванні на великих ділянках шкіри можуть з’явитися симптоми передозування, що проявляються посиленням місцевих побічних ефектів. Терапія симптоматична.

 

Особливості застосування.

Форма гелю дозволяє наносити його в невеликих кількостях, і, таким чином, менші дози лікарського засобу на великі ділянки шкіри, а також застосовувати на шкірі частин тіла вкритих волоссям. Також гель слід застосовувати пацієнтам, які погано переносять основу мазі.

Не застосовувати безперервно більше 2 тижнів. При довготривалому застосуванні на великих ділянках шкіри частішають прояви побічних ефектів.

У випадку розвитку інфекції у місці застосування гелю слід відмінити лікування і провести відповідне антибактеріальне або протигрибкове лікування. Слід уникати нанесення препарату на повіки або шкіру навколо очей пацієнтам, хворим на закритокутову та відкритокутову глаукому, а також пацієнтам з катарактою, враховуючи можливість посилення симптомів захворювання.

На шкірі обличчя, пахвини, а також у пахвовій ділянці застосовувати тільки у разі особливої необхідності, оскільки можливе підвищення всмоктування та високий ризик розвитку побічних ефектів (телеангіектазії, dermatitis perioralis), навіть після нетривалого застосування.

Слід обережно застосовувати лікарський засіб за наявності атрофії підшкірної клітковини, переважно особам похилого віку.

Під час лікування не рекомендують робити профілактичні щеплення.

Під час лікування рекомендується носити просторий одяг.

Застосування під час вагітності та лактації

Не можна застосовувати препарат під час вагітності та годування груддю.

Не застосовувати на шкіру молочних залоз.

Вплив на здатність керувати транспортними засобами та механізмами

Лікарський засіб не обмежує психічну та рухову здатність, а також здатність керувати транспортними засобами та механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

При місцевому застосуванні не виявлена. Флуцинар може посилювати дію імуносупресивних лікарських засобів і пригнічувати дію імуностимулюючих лікарських засобів.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці, при температурі не вище 25 OС. Не заморожувати. Термін придатності – 3 роки. Забороняється застосовувати препарат після закінчення дати, зазначеної на упаковці.