Ремесулид инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Німесулід (Nimesulid); N-(4-нітро – 2 феноксіфеніл) метилсульфонамід;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки жовтого кольору, верхня та нижня поверхні опуклі, на поверхні таблетки допускається мармуровість;

склад: одна таблетка містить німесуліду – 0,1 г;

вспомогательные вещества: лактози моногідрат, крохмаль картопляний, гідроксіпропілметилцелюлоза, аеросил, кросповідон, магнію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Нестероїдні протизапальні та протиревматичні засоби. Код АТС М01А Х17.

Фармакологічні властивості. Ремесулід має виражену протизапальну, аналгезивну та жарознижувальну дію. Селективний інгібітор циклооксигенази-2 (ЦОГ-2). Майже не блокує ЦОГ-1, конститутивний ізофермент, за рахунок чого значно знижується ризик розвитку побічних ефектів. Пригнічує синтез простагландинів у вогнищі запалення та утворення вільних кисневих радикалів без впливу на гемостаз і фагоцитоз; інгібує також протеази (еластази, колагенази), гальмує синтез ферментів, що руйнують хрящову тканину, і нормалізує процеси синтезу хрящової тканини.

Фармакокінетика. При прийомі внутрішньо німесулід швидко та повністю всмоктується у шлунково-кишковому тракті, розподіляючись по органах та тканинах. Максимальна концентрація в крові досягається через 1,5-2,5 години. Прийом їжі знижує швидкість адсорбції препарату, не впливаючи на її ступінь. Зв’язування з білками плазми – 99%. Концентрація німесуліду у синовіальній рідині становить приблизно 43% від його вмісту у плазмі, концентрація у тканинах жіночих статевих органів – приблизно 50%. Німесулід зазнає біотрансформації в печінці з утворенням основного фармакологічно активного метаболіту – гідроксинімесуліду (25%). Екскретується переважно у вигляді метаболітів з сечею (65%) та калом (35%), приблизно 1-3% виводиться нирками у незмінному стані.

Показання для застосування. Ревматоїдний артрит, анкілозуючий спондилоартрит, гострі подагричні, інфекційні, псоріатичні і травматичні артрити, остеоартрози, радикуліти, бурсити, тендовагініти, міалгії, травматичне та післяопераційне запалення м’яких тканин і опорно-рухового апарату, гінекологічні та інші інфекційно-запальні захворювання, що супроводжуються больовим синдромом та гарячкою.

Спосіб застосування та дози. Ремесулід призначають дорослим по 1 таблетці 2 рази на добу після їжи, запиваючи водою протягом 20 днів.

Побічна дія. В окремих хворих можливі головний біль, запаморочення, нудота, блювання, біль в епігастральній ділянці, діарея, алергічні реакції (шкірний висип, свербіж).

Протипоказання. Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки у фазі загострення, алергічні захворювання в анамнезі, порушення кровотворення, виражені порушення функції печінки та нирок (кліренс креатиніну менше 30 мл/хвилину), вагітність та період годування груддю у жінок, підвищена чутливість до компонентів препарату.

Передозування. При передозуванні можливі явища, що описані у розділі “Побічна дія”. При появі таких симптомів проводять промивання шлунка, симптоматичну терапію. Специфічного антидоту немає.

Особливості застосування. З обережністю застосовують у пацієнтів з підвищеною чутливістю до інших нестероїдних протизапальних засобів у зв’язку з можливістю розвитку перехресної алергії, а також у хворих із захворюваннями нирок. Призначення Ремесуліду пацієнтам похилого віку не потребує корекції дози. При тривалому застосуванні ( понад 2-3 тижні ) лікування продовжують під контролем аналізу крові. Враховуючи лікарську форму та дози, дітям рекомендовано прийом німесуліду у вигляді сиропу.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Ремесулід може підсилювати ефективність і токсичність багатьох лікарських засобів в результаті витеснення із місць зв’язування з білками плазми і, таким чином, підвищення їх вільної фракції у крові. З обережністю призначають з антикоагулянтами, гіпоглікемічними засобами, дигоксином, фенітоїном, препаратами літію, діуретиками, антигіпертензивними препаратами, іншими нестероїдними протизапальними засобами, циклоспорином, метотрексатом. Не відзначено клінічно значущої взаємодії Ремесуліду з фуросемідом, варфарином, дигоксином, теофіліном, глібенкламідом, циметидином, антацидами.

Умови та терміни зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі від 15°С до 25°С. Термін зберігання – 2 роки.