Муколитин-плюс инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: гранули від світло-коричневого до світло-коричневого з зеленуватим або сіруватим відтінком кольору;

склад: 1 г гранул містить алтеї трави екстракту (в перерахунку на суху речовину) - 0,05 г або 0,1 г;

допоміжні речовини: гліцирам:, кислота лимонна, харчова , цукор-рафінад та кислота сорбінова.

Форма випуску. Гранули.

 

Фармакотерапевтична група. Відхаркувальний засіб. Код АТС R 05C A10.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат виявляє відхаркувальну, пом’якшувальну кашель протизапальну та захисну обволікаючу дії на слизову оболонку шлунка. Відхаркувальний ефект обумовлений активацією гастропульмонального мукокінетичного рефлексу, який призводить до збільшення секреції рідкого слизу бронхіальними залозами, зменшення в’язкості мокротиння та полегшенні його відходження, що сприяє покращанню дихання.

Протизапальний та обволікаючий ефекти на слизову оболонку шлунка досягаються за рахунок наявності в препараті в розчинному вигляді властивостей слизу. Препарат не виявляє токсичної дії.

Показання для застосування. Як відхаркувальний засіб при гострих та хронічних захворюваннях дихальних шляхів (бронхіти, трахеїти, ларингіти, бронхопневмонії, бронхіальна астма, коклюш). Можна застосовувати при запальних захворюваннях шлунка як обволікаючий засіб.

Спосіб застосування та дози. Вміст одного пакету (1 г) в дозі діючої речовини 0,05 г або 0,1 г розвести в 3 столових ложках (45 мл) теплої свіжепрокип’ченої води і приймати за 15 хв до їди.

Дітям препарат призначають в пакетиках по 0,05 г; від 1 року до 3 років – по 1 пакету 3 рази на добу; від 3 до 6 років –по 1 - 2 пакета 3 рази на добу; від 6 до 12 років – по 2 пакета 3 рази на добу.

Дітям старшим 12 років і дорослим препарат призначають в дозі 0,1 г.

При загостренні хронічних захворювань дихальних шляхів дітям старшим 12 років та дорослим препарат рекомендується приймати перші 2 - 3 дні – по 2 пакета 4 рази на добу, а потім продовжувати лікування з наступним зниженням дози – по 1 - 2 пакета 3 рази на добу.

Тривалість лікування від 7 - 14 днів і залежить від виду і тяжкості захворювання.

Побічна дія. Не виявлена.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату.

Передозування. Випадків передозування не зареєстровано. При випадковому прийомі всередину великої кількості препарату слід промити шлунок.

Особливості застосування. Перед вживанням препарат слід розвести у теплій воді та застосовувати за 15 хв до їди.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні з протизапальними засобами екстракт трави алтеї лiкарської пролонгує їх дію, підвищує ефективність та знижує ризик розвитку побічних реакцій. Утворення плівки з рослинного слизу на поверхні слизової шлунка при прийомі препарату дає не тільки вираженний лікувальний ефект, а також сприяє більш тривалому місцевому впливу інших лікарських препаратів, через їх більш тривале перебування у шлунку.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі від 15°С до 30°С. Термін придатності - 2 роки.