Рибоксин-фармак® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: inosine, 9-b-D-рибофуранозил-гіпоксантин;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, вкриті оболонкою жовтого кольору, з двоопуклою поверхнею;

склад: 1 таблетка містить рибоксину (інозину) 0,2 г;

допоміжні речовини: полівінілпіролідон низькомолекулярний, крохмаль картопляний, магнію стеарат, гідроксипропілметилцелюлоза, титану діоксид, твін-80, тропеолін.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Кардіологічні препарати. Код АТС С01Е В14.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Рибоксин-Фармак належить до групи лікарських засобів - анаболічних речовин, що стимулюють метаболічні процеси. Похідне пурину (нуклеозид), попередник аденозинтрифосфату (АТФ). Стимулює синтез нуклеотидів, посилює активність деяких ферментів циклу Кребса. Бере участь у процесі метаболізму глюкози, сприяє активізації обмінних процесів в умовах гіпоксії та за відсутності АТФ. Активує окислення піровиноградної кислоти, забезпечуючи нормальний процес тканинного дихання. Чинить антигіпоксичну та анаболічну дію, активує регенерацію тканин (особливо міокарда та слизової шлунково-кишкового тракту). Може проникати в клітини, підвищуючи енергетичний рівень міокарда, що позитивно впливає на процеси обміну в останньому; покращує коронарний кровообіг, збільшує силу скорочень серця та сприяє більш повному розслабленню міокарда у діастолі, внаслідок чого зростає ударний об`єм.

Фармакокінетика. Рибоксин-Фармак добре абсорбується зі шлунково-кишкового тракту. З током крові потрапляє в клітини, де перетворюється в різноманітні нуклеотиди; бере участь в енергетичному обміні і синтезі білків. Частина препарату метаболізується у печінці з утворенням глюкуронової кислоти та подальшим її окисленням. У незначній кількості виділяється із сечею.

Показания для застосування. Рибоксин-Фармак призначають для комплексного лікування ішемічної хвороби серця, перенесеного інфаркту міокарда, вроджених і набутих (ревматичних) вад серця, міокардитів, міокардіодистрофії, при порушеннях серцевого ритму, зумовлених застосуванням серцевих глікозидів. Використання препарату також показано для лікування урокопропорфірії, гепатитів, жирової дистрофії та цирозів печінки, в т.ч. спричинених алкоголем або лікарськими засобами. Покращує зорові функції при відкритокутовій формі глаукоми з нормалізованим (шляхом лікування гіпотензивними засобами) внутрішньоочним тиском. Препарат може призначатися з метою профілактики лейкопенії після радіоактивного опромінення.

Спосіб застосування та дози. Препарат приймають до їди. Звичайно в перші дні лікування призначають 0,6-0,8 г (3-4 таблетки) на добу. У разі доброї переносимості препарату поступово, протягом 2-3 днів дозу підвищують до 1,2-2,4 г (6-12 таблеток) на добу. Добову дозу ділять на 3 прийоми. Максимальна добова доза – 2,4 г (12 таблеток). Тривалість курсу лікування – від 1 до 3 місяців. При урокопропорфірії препарат призначають по 0,2 г (1 таблетка), 4 рази на добу, протягом 1-3 місяців. Підліткам (з 14 років) призначають у таких самих дозах, що і дорослим.

Побічна дія. Препарат звичайно добре переноситься. Іноді можливі індивідуальна непереносимість у вигляді свербежу та гіперемії шкіри (в таких випадках препарат відміняють), алергічні реакції, при тривалому застосуванні - загострення подагри, рідко - підвищення концентрації сечової кислоти в крові.

Протипоказання. Підвищена чутливість до препарату, подагра. З обережністю призначають хворим з нирковою недостатністю.

Передозування. За наявності явищ індивідуальної непереносимості препарат відміняють і проводять десенсибілізувальну терапію.

Особливості застосування. При виникненні свербежу та гіперемії шкіри препарат бажано відмінити. Під час лікування слід контролювати рівень сечової кислоти в крові та сечі. У дітей молодшого віку (до 14 років) дози не розроблені через відсутність даних про безпечність застосування препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні з β-адреноблокаторами ефект не знижується; при одночасному застосуванні з серцевими глікозидами препарат попереджує виникнення аритмій і підвищує позитивну інотропну дію.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці, при кімнатній температурі.

Термін зберігання – 2 роки.