Бетоптик® S инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: бетаксолол (Betaxolol); 1-{4-[2-(циклопропілметокси)етил]фенокси}-3-ізопропіламінопропан-2-ол гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: стерильна суспензія білого або майже білого кольору;

склад: 1 мл суспензії містить бетаксололу гідрохлориду 2,8 мг еквівалентно 2,5 мг бетаксололу;

допоміжні речовини: полі (стиролдивінілбензол) сульфокислота, карбомер 974Р, кислота борна, маніт, динатрію едетат, бензалконію хлорид, N-лауроілсаркозин, кислота соляна концентрована та/або натрію гідроксид (для корегування рН), вода очищена.

Форма випуску. Краплі очні.

Фармакотерапевтична група. Протиглаукомні препарати і міотичні засоби. Блокатори бета-адренорецепторів. Код АТС S01ED02.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Доклінічна фармакологія. Вазорелаксуюча дія бетаксололу на периферичні судини була продемонстрована в дослідах in vivo на собаках, вазорелаксуюча дія бетаксололу і його здатність блокувати кальцієві канали були продемонстровані в деяких дослідах in vivo, в яких використовувалися моделі очних і не очних судин щурів, морських свинок, кроликів, собак, свиней та корів. Дія бетаксололу як нейропротектора була продемонстрована в експериментах як in vivo, так in vitro на сітківці кроликів, кортикальних культурах щурів і культурах сітківки курчат.

Дослідження тривалості життя при вживанні бетаксололу гідрохлориду були проведені на мишах при введенні перорально доз препарату в об’ємі 6, 20 та 60 мг/кг маси на день, а також на щурах при дозах – 3, 12 та 48 мг/кг маси на день. Результати досліджень продемонстрували відсутність канцерогенного ефекту. Більш високі дози не перевірялися. Під час різноманітних дослідів на клітинах бактерій та ссавців, як in vitro, так і in vivo, мутагенний ефект бетаксололу гідрохлориду не спостерігався.

Клінічна фармакологія. Бетаксололу гідрохлорид, кардіоселективний блокатор бета-1-адренергічних рецепторів, який не має істотної мембранно-стабілізуючої (місцевої анестезуючої) і вираженої симпатоміметичної дії. При пероральному введенні блокатори бета-адренорецепторів зменшують серцевий викид у здорових добровольців і пацієнтів з захворюваннями серця. У хворих з тяжкими порушеннями функції міокарда антагоністи бета-адреноблокаторів можуть пригнічувати симпатичний стимулюючий ефект, який необхідний для підтримання адекватної серцевої функції.

При введенні в око суспензія БЕТОПТИК® S знижує підвищений внутрішньоочний тиск, який супроводжується або не супроводжується глаукомою. Бетаксолол для офтальмологічного застосування мінімально впливає на легеневу та серцево-судинну функції.

Підвищений внутрішньоочний тиск є головним фактором ризику розвитку глаукомотозної скотоми. Чим вищий рівень внутрішньоочного тиску, тим більша вірогідність ураження очного нерва та втрати поля зору. Бетаксолол здатний знижувати як підвищений, так і нормальний внутрішньоочний тиск, механізм його гіпотензивної дії пов’язаний з зменшенням продукції внутрішньоочної рідини, як показує тонографія і флюорофотометрія.

У контрольованих подвійних сліпих дослідженнях ступінь і тривалість гіпотензивного офтальмологічного ефекту суспензії БЕТОПТИК® S і 0,5% розчину БЕТОПТИК® були клінічно еквівалентними. Суспензія БЕТОПТИК® S переносилася набагато краще, ніж розчин БЕТОПТИК®.

1% офтальмологічний розчин бетаксололу (по 1 краплі в кожне око) порівнювався з плацебо у перехресному дослідженні на 9 пацієнтах з реактивним захворюванням дихальних шляхів. Бетаксололу гідрохлорид не мав істотного впливу на функцію легенів, що було встановлено при вимірюванні об’єму форсованого видиху (FEV1), при вимірюванні форсованого життєвого об’єму легенів (FVC) та відношення першого показника до другого (FEV1/FVC) і значно не відрізнявся від плацебо. Дія ізопротеренолу, бета-стимулятора, який вводили наприкінці дослідження, не пригнічувалось дією бетаксололу для офтальмологічного застосування.

У подвійному сліпому перехресному дослідженні на 24 здорових добровольцях, в якому порівнювались бетаксолол для офтальмологічного застосування і плацебо в плані впливу на кров’яний тиск та частоту серцевих скорочень, не було отримано доказів блокади бета-адренергічних рецепторів серцево-судинної системи.

Данні, які отримані при проведенні контрольованих клінічних випробувань на пацієнтах з хронічною відкритокутовою глаукомою і очною гіпертензією показують, що лікування бетаксололом забезпечує більш тривалий позитивний вплив на поле зору, ніж отриманий при застосуванні тимололу, неселективного бета-блокатора. Більше того, при застосуванні бетаксололу не спостерігалося негативного впливу на забезпечування кров’ю очного нерва. Бетаксолол підтримує або поліпшує очний кровообіг.

Фармакокінетика. Бетаксолол має високу ліпофільність, що призводить до хорошої проникності у рогівку і високим концентраціям препарату в тканинах ока. Бетаксолол характеризується хорошою абсорбцією при пероральному введенні, низькими втратами при першому проходженні та відносно тривалим періодом напіввиведення, який дорівнює приблизно 16 – 22 годинам. Виводиться бетаксолол, як правило, через нирки, менше - з фекаліями. Основними метаболітами є дві форми карбоксильної кислоти і бетаксолол у незміненому вигляді, який виводиться із сечею (приблизно 16% від виведеної дози).

Бетаксолол починає діяти через 30 хвилин, а максимальний ефект, як правило, досягається через 2 години після місцевого застосування. Разова доза забезпечує зниження внутрішньоочного тиску протягом 12 годин.

Полярна природа бетаксололу може викликати офтальмологічний дискомфорт. В цьому препараті молекули бетаксололу зв’язані іонним зв’язком з амберлітовою смолою.

Після інстиляції молекули бетаксололу переносяться іонами в слізну плівку. Процес переміщення проходить протягом кількох хвилин і забезпечує офтальмологічний комфорт при застосуванні препарату БЕТОПТИК® S.

 

Показання для застосування. Суспензія БЕТОПТИК®S ефективно знижує внутрішньоочний тиск і використовується для лікування хворих з хронічною відкритокутовою глаукомою та очною гіпертензією.

Спосіб застосування та дози. ПЕРЕД ЗАСТОСУВАННЯМ Флакон з препаратом ДОБРЕ СТРУСИТИ.

Дорослі (у тому числі пацієнти похилого віку):

Рекомендована доза становить 1 або 2 краплі в уражене око(чи) два рази на день. У деяких пацієнтів для стабілізації гіпотензивної дії препарату БЕТОПТИК® S потрібно декілька тижнів. Рекомендується ретельне спостереження за хворими з глаукомою.

Якщо при застосуванні рекомендованих доз внутрішньоочний тиск хворого не контролюється адекватно, можна застосовувати комбіновану терапію з пілокарпіном або іншими міотиками та/або адреналіном (епінефрином) та/або інгібіторами карбоангідрази.

Об’єм однієї краплі становить 24 мкл.

Побічна дія. Бета-адреноблокатори для місцевого застосування можуть абсорбуватися системно. Побічні реакції, які виникають при системному введенні блокаторів бета-1-адренорецепторів, можуть розвинутися при їх місцевому застосуванні.

Офтальмологічні. При проведенні клінічних досліджень найчастішим побічним ефектом при застосуванні БЕТОПТИК® S був офтальмологічний дискомфорт, який швидко минав. Інші побічні ефекти спостерігалися у незначної кількості пацієнтів: затуманення зору, точковий кератит рогівки, відчуття стороннього тіла в оці, світлобоязнь, сльозотеча, свербіж, сухість очей, еритема, запалення, виділення, біль в оці, зниження гостроти зору, утворення кірочок на краях повік. Крім того, при застосуванні інших препаратів бетаксололу побічні ефекти включали в себе: алергічні реакції, зниження чутливості рогівки, точкове забарвлення рогівки, яке може виникати у дендритних утвореннях, набряк і анізокорія.

Системні. Повідомлення про системні реакції після застосування суспензії БЕТОПТИК®S або розчину БЕТОПТИК® 0,5% надходили рідко. До них належали:

з боку серцево-судинної системи: брадикардія, блокада серця і застійні явища;

з боку легенів: порушення функції легенів, яке характеризується диспное, бронхоспазмом, підвищеною бронхосекрецією, астмою і респіраторною недостатністю;

з боку ЦНС: безсоння, запаморочення, головний біль, депресія, млявість, посилення симптомів та ознак міастенії gravis;

інші: висипи, токсичний епідермальний некроліз, випадіння волосся і глосит. Були

повідомлення про зміни смакових відчуттів та запахів.

Протипоказання. Підвищена чутливість до будь-яких компонентів препарату. БЕТОПТИК® S протипоказаний пацієнтам із синусовою брадикардією, блокадою серця другого або третього ступеня, кардіогенним шоком і хворим з вираженою серцевою недостатністю в анамнезі.

 

Передозування. Відомостей про передозування препаратом БЕТОПТИК® S немає. ЛД50 при пероральному прийомі препарату дорівнює приблизно 350 – 920 мг/кг маси для мишей і 860 – 1050 мг/маси для щурів. При передозуванні бета1-адреноблокаторами, що застосовуються системно, можуть розвинутися такі побічні ефекти, як гіпотензія брадикардія, та гостра серцева недостатність.

Відсутня інформація про передозування при застосуванні БЕТОПТИК® S в око. У випадку передозування БЕТОПТИК® S при місцевому застосуванні швидко промийте око за допомогою ватного тампону, змоченого теплою водою.

Особливості застосування. Бетаксолол для офтальмологічного застосування при проведенні клінічних випробувань продемонстрував мінімальний вплив на частоту серцевих скорочень та кров’яний тиск. Необхідно дотримуватися обережності при лікуванні хворих з серцевою недостатністю або блокадою серця в анамнезі. Застосування БЕТОПТИК® S необхідно припинити при перших ознаках серцевої недостатності.

Загальні

Цукровий діабет

Бета-адреноблокатори потрібно обережно призначати хворим на спонтанну гіпоглікемію та діабетикам (особливо з лабільним діабетом), які приймають інсулін або гіпоглікемічні препарати перорально. Блокатори бета-адренергічних рецепторів можуть завадити визначенню ознак і симптомів гострої гіпоглікемії.

Тиреотоксикоз

Бета-адреноблокатори можуть маскувати деякі клінічні ознаки гіпертиреозу (наприклад, тахікардію). Хворі з підозрою на розвиток тиреотоксикозу повинні перебувати під постійним медичним наглядом, щоб запобігти раптовому перериванню прийому бета-адреноблокаторів, що може призвести до різкого загострення патології щитовидної залози.

Слабкість м’язів

Спостерігалося, що бета-адреноблокатори можуть підсилювати слабкість м’язів та деякі симптоми міастенії (наприклад, диплопію, птоз та загальну слабкість).

Серйозне хірургічне втручання

Слід звернути увагу на те, що треба повільно припиняти прийом бета-адреноблокаторів перед загальною анестезією, тому що це зменшує здатність серця реагувати на бета-адренергічно опосередковані стимулятори симпатичних рефлексів.

Легені

Належить обережно призначати препарат хворим на глаукому, які мають до того ж виражене обмеження функцій легенів. Надходили повідомлення про порушення функції легенів та про астматичні напади під час лікування бетаксололом. Хоча результати тестів не показали шкідливого впливу на функцію легенів у хворих, які приймали офтальмологічний бетаксолол, не слід нехтувати ймовірністю виникнення побічних реакцій з боку легенів у пацієнтів, чутливих до бета-адреноблокаторів.

У контрольованих клінічних дослідженнях бетаксолол для офтальмологічного застосування продемонстрував незначний вплив на респіраторну та серцево-судинну функції.

Імовірність алергічних реакцій

Хворі, які мають в анамнезі атопію або гостру анафілактичну реакцію на різні алергени, можуть бути більш чутливі до повторного, випадкового, діагностичного або лікувального введення речовини з цими алергенами, що варто мати на увазі під час прийому бета-адреноблокаторів. Такі хворі також можуть не реагувати на звичайні дози епінефріну, що використовуються для усунення анафілактичної реакції.

Офтальмологічні

У хворих на закритокутову глаукому метою лікування є розкриття кута шляхом звуження зіниці за допомогою міотиків. Бетаксолол мало або взагалі не впливає на зіницю. Якщо БЕТОПТИК® S використовується для зниження внутрішньоочного тиску при закритокутовій глаукомі, його необхідно застосовувати тільки у комбінації з міотичними засобами.

Були отримані повідомлення про сухість очей, пов’язану з місцевим використанням в око бета-блокаторів. Необхідно дотримуватись обережності при застосуванні бета-блокаторів у хворих на синдром Sicca або подібними порушеннями утворення слізної плівки. Пацієнти, які носять контактні лінзи, повинні зняти їх перед закапуванням препарату БЕТОПТИК® S та почекати 15 хвилин після введення дози, перш ніж знову застосовувати контактні лінзи.

Забороняється торкатися кінчиком крапельниці будь-яких поверхонь тому, що це може призвести до забруднення вмісту флакона.

Вагітність та лактація

Дослідження дії бетаксололу гідрохлориду на репродуктивну функцію при пероральному введенні проводили на щурах та кроликах. Було доказано зв’язок постімплантаційного викидня у кроликів та щурів із застосуванням препарату при дозах понад 12 та 128 мг/кг маси тіла, відповідно. Проте бетаксололу гідрохлорид не продемонстрував тератогенного ефекту і при субтоксичних дозах не спостерігалося ніяких інших негативних реакцій на репродуктивну функцію. Не було проведено адекватних добре контрольованих досліджень на вагітних жінках. БЕТОПТИК® S слід призначати в період вагітності тільки у тому випадку, коли потенційна користь препарату виправдовує можливий ризик для плоду.

Не відомо, чи проникає бетаксололу гідрохлорид в грудне молоко. Слід дотримуватися обережності при призначенні БЕТОПТИК® S матерям, які годують груддю.

Діти

Клінічні випробування ефективності та безпеки препарату для дітей не проводилися.

Вплив на здатність керувати автомобілем або іншими механічними засобами

Вплив БЕТОПТИК® S на здатність керувати автомобілями або працювати з механізмами обмежується затуманенням зору, що виникає після застосування препарату, але швидко проходить.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Належить ретельно обстежувати хворих, що отримують бета-адреноблокатори перорально та офтальмологічну суспензію БЕТОПТИК S на можливість додаткового впливу на внутрішньоочной тиск або виникнення інших добре відомих системних реакцій бета-адреноблокаторів.

Рекомендується ретельне спостереження за хворими, які приймають лікарські препарати, що знижують рівень катехоламінів (такі, як резерпін), оскільки можливі синергічні ефекти та розвиток гіпотензії і/або брадикардії.

Бетаксолол – блокатор бета-адренорецепторів, тому його слід обережно призначати хворим, які паралельно застосовують адренергічні психотропні препарати.

Умови та термін зберігання. Зберігати при кімнатній температурі (80- 300С). Тримати флакон щільно закритим, якщо він не використовується. Не використовувати понад 28 днів після першого відкриття флакона. Термін зберігання – 2 роки.