Апизартрон инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: однорідна мазь білого або жовтувато-білого кольору, із запахом метилсаліцилату;

склад: 100 г мазі містять стандартизованої бджолиної отрути 0,003 г, метилсаліцилату 10 г, алілізотіоціанату 1 г;

допоміжні речовини: спирт цетостеариловий емульгований, натрію лаурилсульфат, вазелін медичний, вода очищена.

Форма випуску. Мазь для зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Інші засоби для місцевого застосування при суглобному і м’язовому болю. Код АТС М02А Х10.

Фармакологічні властивості.

Комбінований препарат для зовнішнього застосування, фармакологічні властивості якого зумовлені взаємним потенціюванням терапевтичних ефектів кожного з компонентів. Важливий компонент мазі – отрута, що отримана від живих бджіл і виділена у чистому вигляді шляхом ліофілізації. Для забезпечення постійної ефективності цієї біологічної речовини бджолина отрута стандартизується і досліджується в ході біохімічних і фармакологічних випробувань. Стандартизована бджолина отрута містить активні інгредієнти, що забезпечують багатосторонній лікувальний ефект. Найбільш важливими з них є мелітин, апамін, пептид МСД, гістамін, гуалуронідаза, фосфоліпаза. Другий компонент мазі, метилсаліцилат, належить до групи НПЗП, що добре проникають через шкіру. Він чинить протизапальний та болезаспокійливий ефекти, що посилюються завдяки синергічній дії інгредієнтів бджолиної отрути - пептиду МСД та апаміну. Третій компонент, алілізотіоціанат, має місцевоподразливу дію, яка викликає локальну гіпертермію та гіперемію, що підсилюються під впливом інгредієнтів бджолиної отрути – гістаміну та мелітину. Мелітин також сприяє вивільненню ендотеліального релаксуючого фактора EDRF. Поліпшення місцевого кровообігу приводить до кращого насичення тканин киснем і прискорює виведення із вогнища запалення токсичних продуктів обміну речовин, що спричиняють відчуття болю.

Показання для застосування.

Запальні та дегенеративно-дистрофічні захворювання суглобів (артрози і артрити, в тому числі при ревматизмі); міальгії та болі при травматичних ушкодженнях м’язів, сухожиль, зв’язок; невралгічні захворювання (невралгії, неврити, ішіас, люмбаго і радикуліти); периферійні порушення місцевого кровообігу; як розігріваючий засіб у спортивній медицині.

 

Спосіб застосування та дози.

Смужку мазі довжиною 3-5 см (залежно від площі) наносять на поверхню шкіри, що підлягає лікуванню. Мазь рівномірно розподіляють тонким шаром і очікують появи помітної реакції (почервоніння, відчуття тепла), що відбувається через 0,5-1 хвилину, залежно від індивідуальної чутливості організму. Після цього повільно й інтенсивно втирають мазь у шкіру. Оброблені маззю ділянки тіла рекомендується тримати в теплі. Як правило, препарат застосовують по 2-3 рази на добу, до зникнення симптомів.

Побічна дія.

У рідких випадках може виникати реакція гіперчутливості.

Протипоказання.

Підвищена чутливість до бджолиної отрути, саліцилатів та ізотіоціанатів; шкірні захворювання; гострі запалення суглобів.

Передозування.

При застосуванні відповідно до інструкції про випадки інтоксикації до цього часу не повідомлялось. Передозування може призвести до подразнення шкіри. У такому випадку застосування препарату необхідно тимчасово припинити.

Особливості застосування.

Не допускати потрапляння на слизові оболонки або на відкриті рани. При нирковій недостатності не можна застосовувати мазь протягом тривалого часу на великих ділянках шкіри.

Не рекомендується призначати препарат немовлятам і дітям до 6 років.

Застосування в період вагітності і годування груддю.

Застосовувати Апізартрон мазь у періоди вагітності і лактації не рекомендується.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Не спостерігалась.

Умови та термін зберігання.

Зберігати при температурі не вище 25 °С, в недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 3 роки.

Після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці, препарат не застосовувати.