Хофитол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: темно-коричневий непрозорий розчин з легким жовтуватим осадом;

склад: 100 мл розчину містять густого водного екстракту із свіжого листя артишоку польового (Cynara Scolymus) - 20 г;

допоміжні речовини: спирт етиловий 96%, ароматизатор помаранчовий, гліцерин, метилпарагідроксибензоат (Е218), пропілпарагідроксибензоат (Е216), вода дистильована.

 

Форма випуску. Розчин для перорального застосування.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при біліарній патології. Код АТС А05А.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Фармакологічні властивості зумовлені дією комплексу біологічно активних речовин, що входять до складу листя артишока польового. Має жовчогінну, гепатопротекторну та сечогінну дію, також знижує вміст сечовини в крові. Аскорбінова кислота, каротин, вітаміни В1 та В2, інулін, які містять артишок, покращують обмінні процеси в організмі.

Фармакокінетика. Дія препарату Хофітол є сукупною дією його компонентів, тому проведення кінетичних спостережень неможливе; всі разом компоненти неможливо простежити за допомогою маркерів або біодосліджень. З тієї ж причини неможливо виявити і метаболіти препарату.

Показання для застосування. Хронічний гепатит, цироз печінки, хронічний безкам’яний холецистит, дискінезія жовчних шляхів за гіпокінетичним типом, хронічний нефрит, хронічна ниркова недостатність.

Спосіб застосування та дози. Внутрішньо. Дорослим призначають по 1 чайній ложці (5,0 мл) розчину, 3 рази на добу, перед їдою. Курс лікування - 2-3 тижні. Дітям, залежно від віку, призначають від 1\4 до 1\2 дози дорослих. Перед застосуванням розчин потрібно розвести водою.

Побічна дія. У разі тривалого застосування препарату у високих дозах можлива діарея. Можливі алергічні реакції.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, жовчнокам’яна хвороба, непрохідність жовчних шляхів, гострі захворювання печінки, нирок, жовчних і сечовивідних шляхів.

Передозування. Можливе посилення вищезазначеної побічної дії.

Особливості застосування.

Перед застосуванням – збовтати.

Одна чайна ложка розчину містить 0,13 г етилового спирту.

Вживання алкоголю може призвести до порушення концентрації та уваги.

Водіям транспорту та операторам машин: вживання алкоголю може призвести до порушення концентрації та уваги.

Вагітність і лактація. Застосування Хофітолу в ці періоди можливе лише в тих випадках, коли на думку лікаря це необхідно (користь від застосування перевищує ризик для плода).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не виявлена.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25Со, у недоступному для дітей місці. Термін придатності - 4 роки.