Тиенам® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: порошок від білого до світло-жовтого кольору;

склад: 1 флакон містить іміпенему 500 мг і циластатин натрію 500 мг;

Форма випуску. Порошок для приготування розчину для внутрішньом’язових ін’єкцій.

 

Фармакотерапевтична група. Антибактеріальні засоби для системного застосування. Іміпенем та інгібітор ферменту. Код АТС J01DH51.

ТІЄНАМ® складається з двох компонентів: 1) іміпенему, першого представника нового класу b-лактамних антибіотиків–тієнаміцинів і 2) циластатину натрію, особливого інгібітора ферменту, що блокує метаболізм іміпенему в нирках та істотно підвищує концентрацію незмінного іміпенему в сечовидільних шляхах. Вагове співвідношення іміпенему й циластатину натрію в ТІЄНАМ® становить 1:1.

Клас тієнаміцинових антибіотиків, до якого належить іміпенем, характеризується ширшим спектром потужної бактерицидної дії, ніж той, що забезпечується будь-яким із вивчених антибіотиків.

Фармакологічні властивості.

ТІЄНАМ® є потужним інгібітором синтезу клітинної стінки бактерії і має бактерицидну дію щодо широкого спектра грампозитивних і грамнегативних, аеробних і анаеробних патогенних мікроорганізмів.

ТІЄНАМ® разом з новітніми цефалоспоринами та пеніцилінами має широкий спектр дії проти грамнегативних видів, але його визначною рисою є висока активність проти грампозитивних видів, якою раніше відзначалися лише b-лактамні антибіотики вузького спектра. Спектр активності ТІЄНАМ®у охоплює Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis та Bacteroides fragilis, різноманітну за складом і проблемну в клінічному плані групу збудників, стійких, як правило, до інших антибіотиків.

ТІЄНАМ® стійкий до руйнування b-лактамазами бактерій, завдяки чому він ефективний проти великої кількості мікроорганізмів, таких як Pseudomonas aeruginosa, види Serratia та Enterobacter, які є від природи стійкими до більшості b-лактамних антибіотиків.

Антибактеріальний спектр ТІЄНАМ®у ширший, ніж будь-якого іншого з уже відомих антибіотиків, і охоплює, по суті, усі клінічно важливі патогенні мікроорганізми. До мікроорганізмів, проти яких ТІЄНАМ® є звичайно ефективним in vitro, належать:

Грамнегативні аеробні бактерії:

Види Achromobacter

Види Acinetobacter (раніше Mima-Herellea)

Aeromonas hydrophila

Види Alcaligenes

Bordetella bronchicanis

Bordetella bronchiseptica

Bordetella pertussis

Brucella melitensis

Види Campylobacter

Види Capnocytophaga

Види Citrobacter

Citrobacter diversus

Citrobacter freundii

Eikenella corrodens

Види Enterobacter

Enterobacter aerogenes

Enterobacter agglomerans

Enterobacter cloacae

Escherichia coli

Gardnerella vaginalis

Haemophilus ducreyi

Haemophilus influenzae (включаючи b-лактамазо-продукуючі

штами)

Haemophilus parainfluenzae

Hafnia alvei

Види Klebsiella

Klebsiella oxytoca

Klebsiella ozaenae

Klebsiella pneumoniae

Види Moraxella

Morganella morganii (раніше Proteus morganii)

Neisseria gonorrhoeae (включаючи пеніциліназо-продукуючі штами)

Neisseria meningitidis

Види Pasteurella

Pasteurella multocida

Plesiomonas shigelloides

Види Proteus

Proteus mirabilis

Proteus vulgaris

Види Providencia

Providencia alcalifaciens

Providencia rettgeri (раніше Proteus rettgeri)

Providencia stuartii

Види Pseudomonas*

Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas fluorescens

Pseudomonas pseudomallei

Pseudomonas putida

Pseudomonas stutzeri

Види Salmonella

Salmonella typhi

Види Serratia

Serratia proteamaculans (раніше Serratia liquefaciens)

Serratia marcescens

Види Shigella

Види Yersinia (раніше Pasteurella)

Yersinia enterocolitica

Yersinia pseudotuberculosis

* Xanthomas maltophilia (раніше Pseudomonas maltophilia) та штами Pseudomonas cepacia в цілому є нечутливими до ТІЄНАМ®у.

Грампозитивні аеробні бактерії:

Види Bacillus

Enterococcus faecalis

Erysipelothrix rhusiopathiae

Listeria monocytogenes

Види Nocardia

Види Pediococcus

Staphylococcus aureus (включаючи пеніциліназо-продукуючі штами)

Staphylococcus epidermidis (включаючи пеніциліназо-продукуючі штами)

Staphylococcus saprophyticus

Streptococcus agalactiae

Streptococcus групи С

Streptococcus групи G

Streptococcus pneumoniae

Streptococcus pyogenes

Viridans Streptococci (включаючи альфа та гама-гемолітичні штами)

Enterococcus faecium та деякі стійкі до метициліну стафілококи є нечутливими до ТІЄНАМ®у.

Грамнегативні анаеробні бактерії:

Види Bacteroides

Bacteroides distasonis

Bacteroides fragilis

Bacteroides ovalus

Bacteroides thelaiotaomicron

Bacteroides uniformis

Bacteroides vulgatus

Bilophila wadsworthia

Види Fusobacterium

Fusobacterium necrophorum

Fusobacterium nucleatum

Porphyromonas asaccharolytica (раніше Bacteroides asaccharolyticus)

Prevotella bivia (раніше Bacteroides bivius)

Prevotella disiens (раніше Bacteroides disiens)

Prevotella intermedia (раніше Bacteroides intermedius)

Prevotella melaninogenica (раніше Bacteroides melaninogenicus)

Veilonella spp.

Грампозитивні анаеробні бактерії:

Види Actinomyces

Види Bifidobacterium

Види Clostridium

Clostridium perfringens

Види Eubacterium

Види Lactoballus

Види Mobiluncus

Microaerophilic streptococcus

Види Peptococcus

Види Peptostreptococcus

Види Propionibacterium (включаючи P. acnes)

Інші:

Mycobacterium fortuitum

Mycobacterium smegmatis

Випробування in vitro свідчать, що іміпенем діє синергічно з аміноглікозидами проти деяких ізолятів Pseudomonas aeruginosa.

 

Фармакокінетика.

Після внутрішньом’язового призначення ТІЄНАМу по 500 мг з лідокаїном (1%) пікові рівні в плазмі іміпенему спостерігалися через 2 години і в середньому становили 10 мкг/л. Порівняно з внутрішньовенною формою ТІЄНАМу, іміпенем був біодоступним приблизно на 75%. Абсорбція іміпенему з місця ін’єкції тривала 6-8 годин і забезпечувала рівні в плазмі іміпенему понад 2 мкг/мл протягом принаймні 6 годин після введення в дози. Застосування ТІЄНАМу по 500 мг кожні 12 годин призводило до незначної акумуляції іміпенему. Рівні іміпенему в сечі були понад 10 мкг/мл протягом 12 годин після в/м введення ТІЄНАМу. Екскреція іміпенему з сечею в середньому становила 50% дози.

Пікові рівні в плазмі циластатину після застосування ТІЄНАМу в дозі 500 мг в середньому становили 24 мкг/мл і досягалися протягом 1 години. Порівняно з в/в застосуванням ТІЄНАМу, циластатин був біодоступним приблизно на 95%. Абсорбція циластатину з місця внутрішньом’язової ін’єкції практично закінчувалася протягом 4 годин. Не спостерігали акумуляції циластатину після застосування ТІЄНАМу 500 мг двічі на день. Екскреція циластатину з сечею в середньому становила 75%.

ТІЄНАМ® показаний для лікування змішаних інфекцій, викликаних чутливими до нього штамами аеробних та анаеробних бактерій. Більшість із цих змішаних інфекцій пов’язані із зараженням фекальною флорою або флорою, що походить з піхви, зі шкіри або з ротової порожнини. Bacteroides fragilis – анаеробний патоген, що найчастіше зустрічається при таких змішаних інфекціях і є звичайно стійким до аміноглікозидів, цефалоспоринів та пеніцилінів. Проте Bacteroides fragilis є, як правило, чутливим до ТІЄНАМ®у.

ТІЄНАМ® виявив свою дієвість при лікуванні багатьох інфекцій, спричинених аеробними та анаеробними грампозитивними та грамнегативними бактеріями, стійкими до цефалоспоринів, у тому числі і до цефазоліну, цефоперазону, цефалотину, цефокситину, цефотаксиму, моксалактаму, цефамандолу, цефтазідиму і цефтриаксону. Велика кількість інфекцій, зумовлених стійкими до аміноглікозидів (гентаміцину, амікацину, тобраміцину) та/або пеніцилінів (ампіциліну, карбеніциліну, пеніциліну-G, тикарциліну, піперациліну, азлоциліну, мезлоциліну) збудниками, також піддається лікуванню ТІЄНАМ®ом.

ТІЄНАМ® не показаний для лікування менінгіту.

 

Показання для застосування.

Лікування

ТІЄНАМ® застосовують для лікування полімікробних та змішаних аеробно-анаеробних інфекцій, а також для первинної терапії, що передує визначенню мікроорганізму-збудника.

ТІЄНАМ® показаний для лікування таких інфекцій, спричинених чутливими мікроорганізмами:

внутрішньочеревних інфекцій;

інфекцій нижніх дихальних шляхів;

гінекологічних інфекцій;

інфекцій статево-сечовидільних шляхів;

інфекцій кісток і суглобів;

інфекцій шкіри та м’яких тканин.

Профілактика

ТІЄНАМ® показаний також для попередження деяких післяопераційних інфекцій у хворих, що зазнають хірургічного втручання, яке супроводжується зараженням або його ризиком, або ж тоді, коли ці інфекції призводять до особливо тяжких наслідків.

 

Спосіб застосування та дози.

У рекомендаціях щодо дозування ТІЄНАМ®у вказана необхідна для введення кількість іміпенему, а також еквівалентна кількість циластатину.

Загальну добову дозу і спосіб введення ТІЄНАМ®у визначають, беручи до уваги тип і ступінь тяжкості інфекції; доза розподіляється на декілька рівних прийомів, враховуючи ступінь чутливості збудника(ів), функцію нирок і масу тіла.

ВНУТРІШЬОМ’ЯЗОВЕ ВВЕДЕННЯ

Лікарська форма ТІЄНАМ®у для внутрішньом’язового введення може застосовуватися як альтернатива внутрішньовенній формі препарату при тих інфекціях, лікування яких може здійснюватися шляхом внутрішньом’язового введення препарату.

Не рекомендується внутрішньом’язово вводити більш ніж 1,5 г на добу. Якщо виникає потреба у вищих дозах, слід вдатися до внутрішньовенних форм і до відповідного шляху введення препарату.

При лікуванні уретриту або цервіциту, викликаних пеніциліназо-непродукуючими Neisseria gonorrhoeae, достатнім є застосування однієї дози в 500 мг ТІЄНАМ®у в/м.

Вводити ТІЄНАМ® внутрішньом’язовий потрібно глибоко в товщу великих м’язів (таких, як сідничні, або м’язи бокової поверхні стегна).

ТІЄНАМ® внутрішньом’язовий можна призначати без зниження звичайних доз хворим, у яких кліренс креатиніну становить не менше 20 мл/хв./1,73 м2. У хворих з показниками кліренсу креатиніну нижче цього рівня застосування ТІЄНАМ®у не досліджувалося.

Використання ТІЄНАМ®у внутрішньом’язовий у дитячих вікових групах не вивчалося.

Приготування суспензії для внутрішньом’язового введення

ТІЄНАМ® внутрішньом’язовий випускається у вигляді стерильного порошку у флаконах, що містять після розведення 500 мг іміпенему та циластатину в еквівалентах дозам, що містяться у готовому для застосування розчині. ТІЄНАМ® внутрішньом’язовий 500 мг містить 32 мг натрію (1,4 мЕкв).

Суспензію ТІЄНАМ®у для внутрішньом’язового застосування слід готувати зі стерильного порошку, розводячи його в 1% розчині, водному або сольовому, лідокаїну гідрохлориду (без адреналіну), як це показано в табл. 5. Готова до введення суспензія внутрішньом’язевого ТІЄНАМ®у є безбарвною або дещо жовтуватою.

 

ФОРМИ ТІЄНАМ®у ДЛЯ ВНУТРІШНЬОМ’ЯЗОВИХ ІН’ЄКЦІЙ НЕ ПОВИННІ ЗАСТОСОВУВАТИСЯ ДЛЯ ВНУТРІШНЬОВЕННОГО ВВЕДЕННЯ.

Таблиця 5.

Приготування суспензії ТІЄНАМ®у для внутрішньом’язового введення.

 

Дози ТІЄНАМ®у (мг іміпенему)

Належний об’єм розчинника (мл)

Загальний об’єм (мл)

500

2

2,8

 

Стабільність.

Нерозведений препарат слід зберігати при кімнатній температурі (15 - 25°С).

Отриману суспензію необхідно використати протягом однієї години.

Суспензію ТІЄНАМ®у внутрішньом’язевого не дозволяється змішувати з іншими антибіотиками.

Побічна дія.

ТІЄНАМ® у цілому добре переноситься. При проведенні контрольованих клінічних досліджень ТІЄНАМ® переносився так само як цефазолін, цефалотин i цефотаксим. Побічні реакції рідко вимагають припинення лікування і, як правило, є помірними і минущими; тяжкі побічні прояви зустрічаються рідко. З-поміж відомих побічних ефектів найчастіше спостерігаються місцеві.

Місцеві прояви

Еритема, біль та інфільтрати в місці введення препарату, тромбофлебіти.

Алергічні реакції/шкірні прояви

Висипання, зуд, кропивниця, багатоформна еритема, синдром Стівенса-Джонсона, ангіоневротичний набряк, токсичний епідермальний некроліз (рідко), ексфоліативний дерматит (рідко), кандидоз, жар, включаючи медикаментозний жар, анафілактичні реакції.

Реакції з боку шлунково-кишкового тракту

Нудота, блювання, пронос, забарвлення зубів і/або язика. Як і при застосуванні майже всіх інших антибіотиків широкого спектра, реєструється псевдомембранозний коліт.

Кров

Зареєстровані еозинофілія, лейкопенія, нейтропенія, включаючи агранулоцитоз, тромбоцитопенія, тромбоцитоз, зниження рівня гемоглобіну і подовження протромбінового часу. У деяких осіб може відмічатись прямий позитивний тест Кумбса.

Функція печінки

Підвищення рівня трансаміназ, білірубіну і/або лужної фосфагази сироватки, гепатит (рідко).

Функція нирок

Олігурія/анурія, поліурія, гостра ниркова недостатність (рідко). Роль, яку відіграє ТІЄНАМ® у пошкодженні нирок, оцінити важко, оскільки одночасно снують, як правило, і інші чинники, що сприяють порушенню їх функції і розвитку азотемії.

Спостерігались підвищення рівнів креатиніну сироватки і азоту сечовини крові. Відмічалась зміна кольору сечі. Явище це не становить будь-якої загрози, і його не слід плутати з гематурією.

Прояви з боку нервової системи і психіки

При застосуванні ТІЄНАМ®у, як і при застосуванні інших b-лактамних антибіотиків, зустрічаються побічні прояви з боку ЦНС, такі як міоклонія, психічні відхилення (включаючи галюцинації), сплутаність свідомості і припадки (судороги). Парестезії.

Органи чуття

Зниження слуху, спотворення смакових відчуттів.

Стосовно внутрішньом’язового застосування звертайтесь до джерел, в яких про застосування лідокаїну гідрохлориду.

Протипоказання.

Підвищена чутливість до будь-якого з компонентів препарату.

Оскільки в якості розчинника при приготуванні суспензії ТІЄНАМ®у внутрішньом’язевого використовується лідокаїну гідрохлорид, препарат є протипоказаним хворим з надчутливістю до місцевих анестетиків амідного типу та хворим з тяжким шоком або серцевими блокадами (ознайомтесь з інформацією щодо лідокаїну гідрохлориду).

 

Передозування.

Не існує достатньої інформації щодо лікування передозування ТІЄНАМ®у. Іміпенем-циластатин натрію видаляється при проведенні гемодіалізу. Однак ефективність цієї процедури при передозуванні не встановлена.

 

Особливості застосування.

Загальні засади

Відомі деякі клінічні та лабораторні дані, які вказують на часткову перехресну алергенність ТІЄНАМ®у та інших b-лактамних антибіотиків, пеніцилінів та цефалоспоринів. Тяжкі реакції (включаючи анафілаксію) зустрічаються при застосуванні більшості b-лактамних антибіотиків. Перед початком терапії ТІЄНАМ®ом слід провести ретельне опитування хворого на предмет виявлення у нього в анамнезі реакції надчутливості до b-лактамних антибіотиків. Якщо під час лікування ТІЄНАМ®ом розвинулася алергічна реакція, введення препарату слід відмінити і здійснити відповідні заходи.

Розвиток псевдомембранозного коліту був зареєстрований як ускладнення при застосуванні майже всіх антибіотиків; форми його можуть бути від легких до таких, що загрожують життю хворого. Через це антибіотики необхідно з обережністю призначати хворим, в анамнезі яких виявляються шлунково-кишкові захворювання, і особливо коліти. Важливо пам’ятати про можливість розвитку псевдомембранозного коліту, коли у хворого під час лікування антибіотиками розвивається діарея. Попри існуючі дані досліджень, які вказують на те, що токсин, продукований Clostridium difficile, є першочерговою причиною коліту, пов’язаного із застосуванням антибіотиків, не слід випускати з поля зору й інші можливі чинники.

Додаткові міри перестороги, пов’язані із застосуванням лідокаїну HCl в якості розчинника для внутрішньом’язевого ТІЄНАМ®у, висвітлюються у відповідних циркулярах для лікарів по лідокаїну.

Застосування під час вагітності

Застосування ТІЄНАМ®у для лікування вагітних жінок належним чином не вивчене. Призначати його під час вагітності слід тільки тоді, коли очікуваний ефект виправдовує можливий ризик для плода.

Призначення матерям, яку годують груддю

Іміпенем був виявлений у материнському молоці. Якщо призначення ТІЄНАМ®у є абсолютно необхідним, мати повинна припинити годування.

Застосування в педіатрії

Використання внутрішньом’язевого ТІЄНАМ®у у дитячих вікових групах не вивчалося.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Суспензію ТІЄНАМ®у для внутрішньом’язового застосування не дозволяється змішувати з іншими антибіотиками.

 

Умови та термін зберігання.

Зберігати при температурі нижче 25˚С, у недоступному для дітей місці.

Термін придатності: 3 роки.

Не можна використовувати препарат після закінчення терміну придатності.