Бластомунил инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: аморфний порошок або пориста маса білого кольору, легко розчинний у воді для ін’єкцій та в розчині натрію хлориду ізотонічного 0,9% для ін’єкцій;

склад: 1 флакон містить 0,0006 г бластолену в перерахуванні на пептиди;

допоміжна речовина: декстран 70.

Форма випуску. Порошок для приготування розчину для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Цитокіни та імуномодулятори.

Код АТС L 03А.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка. Бластомуніл є імуномодулятором, який стимулює клітинний і гуморальний імунітет та активність цитокінів. Препарат підвищує кількість лейкоцитів у периферичній крові при їх зниженому рівні, головним чином нейтрофілів та Т- і В-лімфоцитів, підсилює фагоцитоз, зменшує рівень імунних комплексів, нормалізує вміст імуноглобулінів класу М та G у сироватці крові, є індуктором інтерферону, інтерлейкіну-1 та інтерлейкіну-2, які відіграють центральну роль у регуляції Т-клітинної імунної відповіді та диференціації і активації В- і NK-клітин, покращує ендокринну функцію вилочкової залози. Бластомуніл покращує мікроциркуляцію крові в тканинах, стимулює процеси їх регенерації, має виражену антибактеріальну, противірусну дію, виявляє слабковиражений протипухлинний та антиметастатичний вплив, зменшує побічні реакції при променевій терапії. Препарат не має місцевоподразнювальної, ембріотоксичної, мутагенної та тератогенної дії.

Фармакокінетика. Дослідження фармакокінетики препарату не проводилися.

Показання для застосування. Бластомуніл призначають як імуномодулюючий засіб при захворюваннях, що супроводжуються імунодефіцитом і лейкопенією, а саме при хіміо- та променевій терапії онкологічних хворих і хворих на лейкоз з метою підвищення протипухлинної ефективності цитостатиків і зниження їх токсичної дії; при гострих і хронічних променевих ураженнях, особливо в умовах тривалої дії випромінювань низької інтенсивності в малих дозах; при комплексній протизапальній та противірусній терапії гострих і хронічних захворювань бронхів і легенів; при хірургічному лікуванні онкологічних та інших захворювань шлунково-кишкового тракту та грудної порожнини, статевих органів, молочної залози, для профілактики післяопераційних ускладнень і прискорення видужання хворих. Бластомуніл призначають також при трофічних виразках, хронічній дифузній стрептодермії, ревматоїдних ураженнях суглобів, при лейкопеніях різного походження, для підвищення ефективності терапії в ослаблених хворих і людей похилого віку.

Спосіб застосування та дози. Бластомуніл вводять підшкірно або внутрішньом’язово. Перед використанням у флакон додається 2 мл розчину натрію хлориду ізотонічного 0,9% для ін’єкцій або води для ін’єкцій, після чого флакон струшується до повного розчинення препарату. Добова доза для дорослих становить 0,0006 г. Інтервал між ін’єкціями дорівнює 5-7 діб. На курс лікування використовується 3-5 ін’єкцій. За необхідності можна проводити повторні курси через 3-6 і 12 місяців.

Побічна дія. В окремих хворих може спостерігатися незначне підвищення температури, яке зберігається декілька годин, інколи виникають місцеві реакції, болі у суглобах, особливо при захворюванні на ревматизм, загальне нездужання, яке минає самостійно.

Протипоказання. Гостра серцева недостатність, підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату.

Передозування. Не спостерігалося.

Особливості застосування. Призначати з обережністю при схильності хворого до алергічних реакцій. Досвіду застосування вагітними, матерями, які годують груддю і дітьми немає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При використанні Бластомунілу з іншими імуномодуляторами тканинного походження підсилюється імунна відповідь і протипухлинний ефект.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла місці при температурі від 2 0С до 10 0С. Термін придатності – 3 роки.