Ампициллин, Оксациллин Боримед инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: капсули білого кольору № 0. вміст капсул – суміш гранул і порошку білого з жовтуватим відтінком кольору;

склад: 1 капсула містить ампіциліну тригідрату 0,125 г, оксациліну натрієвої солі 0,125 г;

допоміжні речовини: крохмаль картопляний, цукрова пудра, кальцію стеарат або кислота стеаринова.

 

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Бета-лактамні антибіотики, пеніциліни.

Код АТС J01C A51.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат поєднує спектри антимікробної дії ампіциліну та оксациліну. Діє на грампозитивні (стафілокок, стрептокок, пневмокок) і грамнегативні (гонокок, менінгокок, кишкова паличка, паличка Пфейфера, сальмонели, шигели та інші) мікроорганізми. Завдяки вмісту оксациліну препарат активний відносно пеніциліназоутворюючих стафілококів.

Фармакокінетика. Ампіцилін добре всмоктується в кров при застосуванні внутрішньо, максимальна концентрація досягається через 2 год. Препарат спостерігається в крові протягом 6 год. У незначній кількості зв’язується з білками плазми крові. В ліквор ампіцилін проникає в мінімальних кількостях (0,25 - 0,5% від концентрації в сироватці крові), спостерігається в плевральній і синовіальній рідинах (65 - 80% від концентрації в сироватці крові), в жовчі. Із організму виводиться в незмінному стані нирками 75 - 90% ампіциліну.

Оксацилін добре всмоктується при застосуванні внутрішньо, максимум концентрації в крові досягається через 1 - 2 год після введення і швидко зменшується до 4-ї години. Після 1 - 3 год після прийому оксацилін спостерігається в плевральній рідині в концентрації, що досягає 10%, в синовіальній і асцитичній рідинах – 50%, в жовчі 5 - 8% від концентрації в сироватці крові. 23 - 75% оксациліну виводиться з сечею. В організмі до 10% антибіотика метаболізується. Продукти метаболізму препарату зберігають антибактеріальну активність.

Показання для застосування. Препарат призначають при інфекціях дихальних шляхів (бронхіт, пневмонія), при ангінах, холангіті, холециститі, пієлонефриті, циститі, інфікованих ранах, інфекціях шкіри, опіках), при невстановленій антибіотикограмі і невиділеному збуднику, при змішаних інфекціях, викликаних чутливими і нечутливими до бензилпеніциліну стафілококами і грамнегативними бактеріями. При лікуванні гонореї Ампіцилін, Оксацилін-Боримед використовують у випадках, викликаних резистентними до бензилпеніциліну штамами гонококів.

Спосіб застосування та дози. Застосовується внутрішньо. Одноразова доза для дорослих та дітей старше 14 років становить 0,5 - 1 г, добова 2 - 4 г. Добову дозу ділять на 4 - 6 прийомів. Термін лікування від 5 - 7 днів до 2 тижнів і більше.

Побічна дія. При прийомі препарату внутрішньо можуть спостерігатися нудота, блювання, діарея, алергічні реакції.

Протипоказання. Токсико-алергічні реакції на препарати групи пеніциліну.

Передозування. У разі передозування можуть спостерігатися нудота, блювання, діарея.

Лікування – симптоматичне.

Особливості застосування.

Дітям віком до 14 років рекомендується застосовувати препарат у іншій лікарській формі. З обережністю призначають під час вагітності. Не рекомендується під час грудного вигодовування. При тривалому використанні потрібен систематичний контроль функції нирок, печінки. В ослаблених хворих при тривалому використанні можливий розвиток суперінфекції, викликаної стійкими до препарату мікроорганізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні препарату з бета-адреноблокаторами підвищується вірогідність анафілаксії, з протизаплідними засобами - знижується ефективність контрацептива, з хлорамфеніколом, тетрациклінами, еритроміцином - знижується ефект обох препаратів.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі + 15 - 25°С. Термін придатності - 2 роки.