Гербион® аллиум инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: м’які капсули золотисто-жовтого кольору, заповнені прозорою, світло-жовтою маслянистою рідиною;

склад: 1 м’яка капсула містить 270 мг часнику екстракту олійного (Allii sativi bulbi extractum oleosum) 1:1;

допоміжні речовини: олія рапсова, желатин, гліцерин, каріон 83 (сорбіт, маніт, крохмаль гідролізований гідрогенізований).

Форма випуску. Капсули м’які.

Фармакотерапевтична група.

Лікарські засоби, які знижують рівень холестерину і тригліцеридів у сироватці крові.

Код АТС C10A X10**.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Капсули Гербіон®Алліум містять олійний екстракт часнику з такими активними речовинами: вінілдитіїни, аджоени та сульфіди. Аджоени і певні сульфіди уповільнюють гідрокси-3-метилглутарилкоензим–А-редуктазу (ГМГ-КоА-редуктазу), яка є важливим ферментом біосинтезу холестерину. Разом з вінілдитіїнами вони також пригнічують агрегацію тромбоцитів, можливо, завдяки уповільненню активності ферментів (циклооксигенази і ліпоксигенази), які мають важливе значення для метаболізму арахідонової кислоти. Деякі активні речовини часнику є також антиоксидантами і речовинами, що знешкоджують вільні радикали. Така дія має позитивний вплив на уповільнення розвитку атеросклерозу. Регулярне вживання часнику та його препаратів уповільнює утворення бляшок на внутрішніх поверхнях стінок кровоносних судин, оскільки часник знижує рівні холестерину та ліпідів у сироватці, запобігає агрегації тромбоцитів і сприяє фібринолізу. Препарат також знижує артеріальний тиск.

Капсули Гербіон®Алліум (Allium sativum L.) пригнічують ріст бактерій, грибів і кишкових паразитів.

Фармакокінетика. Виділення активних речовин препарату і всмоктування відбувається в кишечнику.

Показання для застосування. Капсули Гербіон®Алліум рекомендовані:

для профілактики атеросклерозу;

у складі дієтотерапії при гіперліпідемії.

Спосіб застосування та дози. Рекомендована доза для дорослих становить по 1 - 2 капсули три рази на добу, під час або після їжі.

Капсули слід ковтати, запиваючи рідиною.

Капсули Гербіон®Алліум можна вживати тривалий час. Звичайно лікування продовжується протягом 3 місяців.

 

Побічна дія. У поодиноких випадках капсули можуть спричинити травні розлади (печію, нудоту, блювання, діарею) або реакції підвищеної чутливості на шкірі (запалення, набряк).

У деяких людей змінюється запах шкіри і повітря, яке вони видихають. У такому випадку звичайно буває достатньо зменшити дозу.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до екстракту часнику або до будь-якого іншого інгредієнта препарату.

 

Передозування. До цього часу не повідомлялось про випадки інтоксикації часником.

При передозуванні може виникнути нудота, діарея внаслідок подразнення слизової оболонки травного каналу, що потребує короткочасного припинення прийому препарату.

Особливості застосування. Капсули Гербіон®Алліум не рекомендовані для лікування дітей, оскільки вони в основному призначені для профілактики атеросклерозу. Хворим на діабет капсули Гербіон®Алліум не протипоказані.

Перед запланованою операцією пацієнт повинен припинити прийом препарату, оскільки час коагуляції крові може подовжитись.

Спеціальні застереження щодо інших інгредієнтів

Високі дози гліцерину можуть спричинити головний біль і порушення з боку травного каналу. Одна м’яка капсула містить 4,5 мг сорбіту. Препарат не придатний для осіб з спадковою непереносимістю фруктози.

Вагітність і лактація

Хоча випробування не виявили небезпечної дії часнику на плід, капсули Гербіон®Алліум не слід призначати в періоди вагітності і годування груддю.

Сполуки часнику виділяються у грудне молоко і дають характерний запах.

Вплив на здатність керувати автомобілем та використовувати технічні пристрої

Не було повідомлень про те, що ці ліки можуть впливати на здатність керувати автомобілем або використовувати інші технічні засоби.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Капсули Гербіон®Алліум не рекомендовані особам, які приймають варфарин. Паралельне використання варфарину може підвищити ризик кровотечі через подовжений час коагуляції крові. Паралельне використання Гербіон®Алліум з антигіпертензивними засобами може посилити дію останніх, оскільки часник знижує кров’яний тиск.

Умови та термiн зберігання. Зберігати при температурі не вище 25 °С, в захищеному від вологи та світла місці. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Термін придатностi – 3 роки.