Витрум® Форайз инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основнi фiзико-хiмiчнi властивостi: овальні двоопуклі таблетки зі скошеними краями, вкриті оболонкою жовтого кольору;

склад: 1 таблетка містить: бета-каротин - 2500 МО (1,5 мг); вітамін Е - 36 МО (36 мг); вітамін С - 225 мг; цинк - 5 мг; мідь - 1 мг; лютеїн - 2,5 мг; зеаксантин - 0,5 мг;

допомiжнi речовини: кальцію сульфат, стеаринова кислота, целюлоза мiкрокристалiчна, натрію кроскармельоза, кремнію діоксид, магнію стеарат, гідроксипропілметилцелюлоза, титану діоксид, барвник жовтий (рибофлавін), пропіленгліколь.

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Полівітамінні препарати з іншими добавками. Код АТС: А11А В.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Фармакологічна дія препарату Вітрум® Форайз визначається властивостями його складових – вітамінів, мінералів і рослинних каротиноїдів.

Специфічні каротиноїди лютеїн і зеаксантин знаходяться у жовтій плямі сітківки ока та захищають її від окислювального і світлового пошкодження. За даними досліджень, у осіб з найвищою макулярною концентрацією цих речовин частота виникнення неоваскулярної дегенерації сітківки з віком зменшується на 82%. Серед людей, які постійно вживають продукти з високим вмістом лютеїну і зеаксантину, спостерігається значно менший ризик виникнення катаракти (20%), неоваскулярної дегенерації сітківки (40%), інших офтальмологічних вікових порушень, що призводять до прогресивної втрати зору і сліпоти.

Антиоксидантний комплекс, що складається з вітамінів С, Е, бета-каротину, цинку та міді, захищає зоровий апарат організму на рівні клітин від ушкоджуючої дії вільних радикалів. Унаслідок цього не тільки уповільнюється розвиток катаракти, інших вікових порушень зору, але й знижується ризик розвитку багатьох хронічних захворювань (атеросклерозу, серцево-судинної, онкологічної, неврологічної патології, судинних ускладнень цукрового діабету), покращується робота мозку.

Фармакокінетика препарату не досліджувалася.

Показання для застосування.

Поповнення вітамінів і мінералів, необхідних для повноцінного зору;

профілактика та лікування гіпо-, авітамінозів при захворюваннях очей (вікова дегенерація сітківки, катаракта, ретинопатії, хвороби зорового нерва);

профілактика вікових порушень зору, офтальмологічних захворювань в групах ризику;

профілактика офтальмологічних порушень при значних зорових навантаженнях (робота на комп’ютері, під впливом УФ-проміння тощо);

прискорення реконвалесценції після офтальмологічних операцій.

 

Спосіб застосування та дози. Дорослим або дітям з 12 років внутрішньо по 1 таблетці на день, під час або після їди, протягом 2 - 3 місяців. Повторні курси – за рекомендацією лікаря.

Максимальний ефект каротиноїдів спостерігається при прийомі разом їз їжею, що містить жири (особливо – рослинні олії).

Побічна дія. Препарат звичайно добре сприймається, але у випадку індивідуальної підвищеної чутливості можливі прояви алергічних реакцій (шкірний висип тощо).

Протипоказання. Індивідуальна надчутливість до будь-якого з компонентів препарату.

Передозування. Токсична дія каротиноїдів не встановлена. Споживання понад гранично допустиму норму вітаміну С (2 г/день, тобто 9 таблеток препарату) спричиняє осмотичну діарею та шлунково-кишкові розлади, біль у животі. Перевищення гранично допустимої норми для вітаміну Е (1000 МО/день, тобто 28 таблеток препарату) пов’язане з виникненням схильності до кровоточивості.

При випадковому гострому передозуванні необхідно викликати блювання, промити шлунок. Подальше лікування симптоматичне.

Всi випадки передозування вимагають лiкарського нагляду.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Одночасне застосування холестираміну, колестиполу, орлістату та проносних засобів зменшує всмоктування каротиноїдів. Вiтамін С пiдсилює дiю та побiчнi явища сульфанiламiдiв. Всмоктування вітаміну Е при одночасному прийомі можуть порушувати препарати заліза, срібла.

При сполученні з іншими препаратами, що мiстять такі ж вітаміни та мінерали, враховувати сумарну дію вітамінів.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей місці, при температурі до 30°C, у щільно закритій оригінальній упаковці.

Термін придатності становить 3 роки.

Пользователей также интересует