Астмовент-МФ инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: оrciprenalinum, 1– (3,5диоксифеніл)- 2- (изопропиламино)-етанолу-1- сульфат;

основні фізико-хімічні властивості: біла або біла з жовтуватим відтінком суспензія ;

склад: одна доза містить 0,75 мг орципреналіну сульфату;

допоміжні речовини: лецитин соєвий, хладон 11 і 12 або хладон 134а.

 

Форма випуску. Аерозоль для інгаляцій дозований.

 

Фармакотерапевтична група. Протиастматичний засіб. АТС R03CВ03.

 

Фармакологічні властивості. Астмовент–МФ виявляє виражені бронхорозширювальні властивості, що зумовлені стимуляцією b-адренорецепторів бронхів. Механізм бронхорозширювальної дії препарату пов'язаний із здатністю стимулювати аденілатциклазу, що приводить до накопичення в клітинах цАМФ. Останній, впливаючи на систему протеїнкінази, приглушує здатність міозину з’єднуватися з актином, що гальмує скорочення гладких м'язів, сприяє розслабленню бронхів та зникненню бронхоспазму. Астмовент-МФ не є селективним b-адреностимулятором, тому чинить кардіостимулювальний ефект, посилює навантаження на міокард. У терапевтичних дозах Астмовент–МФ не впливає на функції життєво важливих органів і не чинить місцевої подразливої дії.

Фармакокінетика. Після інгаляції Астмовенту–МФ терапевтичний ефект настае через  10-15 хвилин, досягає максимуму через 1 годину і триває протягом 4-5 годин.

 

Показання для застосування. Астмовент–МФ призначений для купірування та попередження нападів бронхіальної астми.

 

Спосіб застосування та дози. Перед розпилюванням інгалятор необхідно струснути і перевернути догори дном. Для усунення нападів бронхіальної астми аерозоль слід розпилювати в порожнині рота шляхом натискання на розпилювач до упору.

 Доза одного розпилення становить 0,75 мг орципреналіну сульфату. Часто достатньо однієї інгаляції. За необхідності наступні дози застосовуються не раніше, ніж через 20-30 хвилин після 1-ї. Якщо потрібно, повторити лікування можна через 4 години.

Застосовується лише за призначенням лікаря. Дорослі та діти понад 12 років - 1-2 дози. Не застосовувати більше 12 доз на день. Збільшення кількості доз або частоти іх введення не покращує клінічний стан, але може мати наслідком аритмії і тахікардію.

Курс лікування - 14 днів.

 

Побічна дія. Може виникнути почуття тривожності та втоми. Рідко спостерігаються симптоми з боку шлунково-кишкового тракту (нудота, блювання, неприємний присмак), головний біль і запаморочення, підвищення кров’яного тиску, гіпертиреоз, тремор і скорочення м’язів, тахікардія, аритмії, спорадичне прискорення серцебиття, гіпокаліємія.

 У пацієнтів з надмірною чутливістю до препарату (активного інгредієнту та інших компонентів аерозолю) можуть виникнути місцеве подразнення та алергічні реакції. Інколи орципреналіну сульфат спричинює кашель і дуже рідко – парадоксальний бронхоспазм і посилення задишки.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, тахікардія та інші види аритмій. Вік дитини до 12 років.

 

Передозування. Симптоми: нудота, сухість у роті, тривожність, головний біль і запаморочення, втома, безсоння, тремор рук, підвищення або зниження артеріального тиску, аритмії, прискорення пульсу. У випадку передозування негайно припинити застосування препарату. При необхідності призначають симптоматичне лікування.

 

Особливості застосування. Препарат з обережністю призначають хворим з ішемічною хворобою серця, артеріальною гіпертензією, гіпертиреозом, неконтрольованим діабетом, епілепсією.

Вагітність і лактація. Достатніх даних про вплив препарату на плід людини під час вагітності немає. Тому в період вагітності препарат призначається лише тоді, коли потенційна користь для матері більша за можливий ризик для плоду. Даних щодо проникнення орципреналіну в грудне молоко немає, тому застосовувати Астмовент-МФ матерям-годувальницям протипоказано.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Інші бета-симпатоміметики, холінолітики та метилксантини підсилюють дію орципреналіну сульфату, у вигляді тривожності, головного болю та запаморочення, прискорення серцебиття, гіпокаліємії.

Одночасне застосування Астмовенту-МФ з прийомом інгібіторів МАО або трициклічних антидепресантів може посилити дію орципреналіну сульфату на гладку мускулатуру кровоносних судин.

 

Умови та термін зберігання. Захіщати від падінь, ударів, впливу прямих сонячних променів, заморожування. Не розпилювати поблизу вогню. Зберігати при температурі не вище +25 °С, в місцях, недоступних для дітей.

Термін придатності - 2 роки.