Ксилометазолин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: ксилометазолін;

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина жовтуватого кольору, без запаху;

склад: 1мл розчину містить ксилометазоліну гідрохлориду 5 мг або 10 мг;

допоміжні речовини: натрію дигідрофосфат дигідрат, динатрію гідрофосфат додекагідрат , натрію хлорид, стеринол, вода очищена.

Форма випуску. Назальні краплі.

Фармакотерапевтична група. Протинабрякові та інші препарати для місцевого застосування при захворюваннях порожнини носа. Симпатоміметики, прості препарати. Код АТС R01A A07.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Ксилометазолін є похідним імідазоліну. При місцевому застосуванні на слизову оболонку носа він сприяє звуженню її кровоносних судин, що приводить до зменшення набряку слизової оболонки. Ксилометазолін зменшує виділення ексудату з носа та поліпшує дихання. Дія препарату виявляється через 5-10 хвилин після прийому і триває протягом 5-6 годин.

Фармакокінетика. Ксилометазолін, який застосовується місцево, може адсорбуватися в систему кровообігу як безпосередньо зі слизової оболонки носа, так і з травного тракту, в який потрапляє деяка кількість препарату при інтраназальному введенні. Результатом цього є загальна дія, особливо помітна у випадку передозування.

Показання для застосування. Короткочасне лікування при гострому риніті під час застудного захворювання, синуситу, сезонного та цілорічного алергічного риніту у дорослих і дітей старше 2 років.

Спосіб застосування та дози.

Діти від 2 років: місцево по 1 краплі препарату Ксилометазолін 0,05% у кожний носовий хід 2 рази на добу або по 1 краплі препарату Ксилометазолін 0,1% у кожний носовий хід 1 раз на добу.

Діти від 12 років і дорослі: місцево 1-2 краплі препарату Ксилометазолін 0,1% в кожний носовий хід 1 - 3 рази на добу.

Ксилометазолін не можна застосовувати більше 5 днів поспіль. Довготривале застосування препарату може призвести до вторинного розширення судин, що спричинює набряк слизової оболонки носа.

Побічна дія. При рекомендованому дозуванні спостерігаються такі побічні дії: відчуття печіння у носі та горлі, а також сухість слизової оболонки носа. В осіб, надмірно чутливих до ксилометазоліну, після використання терапевтичних доз може виникнути прискорене серцебиття, порушення серцевого ритму, підвищення артеріального тиску крові, головний біль і запаморочення, порушення сну, нудота та блювання.

Протипоказання.

- Підвищена чутливість (алергія) до ксилометазоліну або інших засобів, які звужують судини слизової оболонки носа;

- хронічне атрофічне ураження слизової оболонки носа;

- глаукома закритокутова;

- гострий напад глаукоми або закритокутова глаукома в сімейному анамнезі;

- гіпофізектомія через клиноподібну кістку або інші операції в ділянці твердої оболонки спинного мозку.

Діти до 2 років.

Передозування. Дуже рідко спостерігаються випадки передозування або випадкового перорального прийому препарату.

Симптоми: зниження температури тіла, уповільнення серцевої діяльності, підвищене потоввиділення, слабкість, сонливість, а іноді навіть кома, особливо у дітей.

Лікування – симптоматичне.

Особливості застосування. Ішемічна хвороба серця, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, тиреотоксикоз або гіпертрофія простати є відносними протипоказаннями для застосування препарату.

З точки зору гігієни (можливості зараження), упаковка препарату повинна використовуватися лише одним пацієнтом.

У зв’язку з можливістю появи у осіб з підвищеною чутливістю до ксилометазоліну головного болю та запаморочення обережно приймати пацієнтам, які обслуговують механічне обладнання.

Застосування препарату під час вагітності та годування груддю

У зв’язку з відсутністю відповідних випробувань, які доводять безпеку препарату в період вагітності та годування груддю препарат не слід застосовувати вагітним жінкам.

Взаємодія з лікарськими засобами. Не призначати хворим, які приймають інгібітори МАО, а також трициклічні антидепресанти і мапротилін.

Умови та термін зберігання. Зберігати в оригінальній упаковці при температурі 15-25°С, у захищеному від світла місці.

Зберігати в недоступному для дітей місці.

Термін придатності. 3 роки.

Розкриту упаковку зберігати не більше 28 днів.