Проктоседил® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: майже біла (зеленувата або жовтувата) м’яка та однорідна нежирна мазь, яка розтікається, без відчуття крупинчастості (при нанесенні на шкіру);

склад: 1 г мазі містить гідрокортизону ацетату 5,58 мг, фраміцетину сульфату 10 мг, гепарину натрію 100 МО, ескулозиду 10 мг, етил 4-амінобензоату (бензокаїну) 10 мг, бутил - р-амінобензоату (бутамбену) 10 мг;

допоміжні речовини: холестерол, парафін рідкий, парафін білий м'який, полісорбат 80, пропіленгліколь, поліетиленгліколь 400, поліетиленгліколь 4000, поліетиленгліколь 1500

 

Форма випуску. Мазь

 

Фармакотерапевтична група. Антигемороїдальні засоби для місцевого застосування. Код AТС С05А X03.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Проктоседил® – комбінований лікарський засіб для лікування геморою та інших захворювань аноректальної зони, терапевтична дія якого зумовлена фармакологічними властивостями активних речовин, що входять до його складу.

Гідрокортизон – глюкокортикостероїд, який справляє протизапальну та протисвербіжну дію, зменшує серозні виділення.

Фраміцетин – антибіотик групи аміноглікозидів для місцевого застосування. Виявляє бактерицидну активність відносно ряду грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів, включаючи St. aureus, Str. faecalis, Str. pneumonie, Proteus, Pseudomonas, E. coli, Klebsiella, Aerobacter та ін.

Гепарин – антикоагулянт, що попереджує тромботичні ускладнення геморою.

Ескулозид зменшує підвищену ламкість капілярів.

Етил- і бутиламінобензоат - місцеві анестетики. Вони швидко та надовго усувають біль, свербіж і спазм аноректального сфінктера.

Фармакокінетика. Гідрокортизон, який входить до складу препарату, частково абсорбується у прямій кишці. Період напіввиведення становить близько 90 хв. Інші речовини практично не всмоктуються і діють місцево.

 

Показання для застосування

Зовнішній та внутрішній геморой;

періанальна екзема, проктит.

 

Спосіб застосування та дози. Проктоседил® застосовують протягом короткого часу (не більше 7 днів).

Мазь у невеликій кількості наносять пальцем на ділянки локалізації свербежу або болю, вранці та ввечері, а також після кожного акту дефекації. Для більш глибокого введення мазі до горловини тюбика приєднують аплікатор (насадку), який вводять у пряму кишку до упору, а потім обережно натискають на тюбик у нижній його частині, видавлюють мазь і поступово виймають тюбик з аплікатором.

 

Побічна дія. Місцеві реакції: рідко – печіння, сухість слизової оболонки прямої кишки, виникнення вторинної інфекції.

Системні побічні ефекти, пов’язані з гідрокортизоном, можливі при застосуванні препарату більше 7 днів.

 

Протипоказання. Туберкульозне ураження аноректальної зони; вірусне, грибкове ураження аноректальної зони; періоди вагітності та годування груддю; ранній дитячий вік; підвищена чутливість до компонентів препарату.

 

Передозування. Дотепер про випадки передозування Проктоседилу® не повідомлялось.

 

Особливості застосування. Застосування препарату для дітей раннього віку не рекомендується. З обережністю призначають препарат хворим на артеріальну гіпертензію, пацієнтам з хронічною серцевою недостатністю.

При застосуванні Проктоседилу® у великих дозах та/або тривалий час підвищується ризик виникнення системних побічних ефектів, пов’язаних з гідрокортизоном.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія Проктоседилу® з іншими препаратами не описана.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище +25°С у сухому місці, недоступному для дітей.

Термін придатності - 2 роки.

Пользователей также интересует